2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Arkadaş Edinme
MAKALE #19961 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ekim 2018 | 2,601 Okuyucu
ÇOCUKLARDA ARKADAŞ EDİNME
Çocuk, ailesinin içinde doğar, kişiliğinin ilk özelliklerini orada kazanır ama arkadaş ilişkileri de çocuğun sosyalleşme süreci açısından çok önemlidir. Yedi ya da sekiz yaşındaki bir çocuk, anne babasının etkisinden uzaklaşmaya başlar ve her geçen yıl arkadaşlarına sevginin, beğenilmenin ve desteğin kaynağı olarak bakmaya başlar. Duygusal ilgi ve desteğin sürekliliğine aile içinde kesin gözüyle bakılsa da, arkadaş grubu içinde bu, hak ederek kazanılan bir ödüldür. Bu ödülün elde edilmesi, büyük ölçüde çocuğun duygusal ve sosyal becerilerine bağlıdır.
Değerli okuyucular, özellikle ilkokul yıllarında arkadaşları olmayan ya da yaşıtlarınca benimsenmeyen bir çocuk, önemli başarılar elde etse bile çoğunlukla bir eksiklik ve tatminsizlik duygusu taşır.
Çocuklar arkadaş edinme becerisini öğrenirken üst üste dört evreden geçerler;
*Ben merkezci evrede, 3-7 yaş arasındaki çocuklar için en iyi arkadaş, çoğunlukla en yakında yaşayan biridir. Bu evrede kullanabilecekleri arkadaşları, yani oynamak istedikleri oyuncaklara ya da kendilerinde olmayan bir özelliğe sahip çocukları ararlar. Benmerkezci olduklarından, arkadaşlarının kendileriyle aynı şekilde düşündüklerini varsayarlar. Bunun doğru olmadığı ortaya çıkarsa üzülebilir, hatta oyun arkadaşlarını reddedebilirler.
*İhtiyaç giderme evresinde, 4-9 yaş arası çocuklar arkadaşlarına, sahip oldukları şeylere ya da yaşadıkları yere göre değil, birey olarak değer verirler. Arkadaşlık ihtiyaçlarını aile dışında karşılama tarzı haline geldiği için, çocuklarınız bu yaştaki çocuklarla birlikte olmaya yönelebilir ve yalnız kalmaktan kurtulmak için pek sevmedikleri biri ile olmayı bile tercih edebilirler.
*Karşılık verme evresinde, 6-12 yaşları arasındaki çocuklar, bir arkadaşlıktaki iki taraflı bakış açısını göz önünde bulundurabilir ve adil olmakla ilgilenirler. Bir çocuk okula tatlı getirirse, ertesi günü bir başkasının getirmesini bekleyecektir.
Yakınlık evresinde, 9-12 yaşları arasındaki çocuklar gerçek yakın arkadaşlıkları başlatmaya hazırdırlar.
Burak 11 yaşındayken, anne babası ona ayrılacaklarını söylediler. Burak, annesi babası boşanmış birçok çocuk tanımasına rağmen, öğrendiği bu haberle adeta yıkıldı ,çok üzüldü. Bu sorununu sır saklayabildiğini bildiği en iyi arkadaşına anlattı. İkinci en iyi arkadaşı Kemal’e, annesiyle babasının ayrılıktan bahsettiklerini söyledi ama bir karara varmış olduklarını söylemedi. Burak bu önemli sırrının ayrıntılarını en yakın hissettiği kişiyle paylaşmıştı.
Çocuklarınızın arkadaşlık ilişkileriyle ilgili nasıl bir tavır alacağınız ile ilgili sizlere birkaç önerim olacak;
Çocuklarınızın arkadaşlıklarını ciddiye alın ve ilişkilerine ilgi göstererek, onları deneyimleri hakkında konuşmaya teşvik edin. Kendileriyle alay edilen ya da sataşılan çocuklar olsa bile, çocuğunuzun başkaları hakkındaki olumsuz düşüncelerini desteklemekten kaçının. Sınıf arkadaşlarını şikâyet ettiği zaman ona katılma isteğinizi frenleyin. Çünkü bu, sosyal dışlanmanın desteklenmesine hizmet eder. Sadece iyi dinleyici olun.
Ayrıca çocuklarınıza iyi örnek olmak da önemlidir. Eğer kendi hayatınızda arkadaşlarınıza zaman ayıramazsanız, çocuklarınız olumlu ve tatmin edici arkadaşlıkları nasıl kurabilirler? Çocuklarınızla arkadaşlarınız, onlarla yaptıklarınız ve sizin için neden önemli oldukları hakkında konuşun. Dostlarınızla birlikte olduğunuz etkinliklere katılmalarını sağlayın. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla sorunları varsa, şimdiki ya da geçmişteki kendi arkadaş deneyimlerinizden örnekler verebilirsiniz. Çocuğunuzun sabırlı olmasını, herhangi bir yakın ilişkinin açabileceği kaçınılmaz yaralara katlanmasını, olumsuz duyguları ve deneyimleriyle kendi kendine nasıl başa çıkacağı hakkında karar vermesini sağlayın.
Çocuğunuz arkadaş edinmede zorluk çekiyorsa, bunun altında yatan nedenleri bulabilmek için bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Arkadaş Edinme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
► Arkadaş Edinme Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuklar ve Arkadaş Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Kadın ve Erkek Arkadaş Olabilir mi? Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Arkadaş Edinme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:53
Top