2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travma Yaşantısı ve Emdr
MAKALE #19969 © Yazan Uzm.Psk.Filiz KOÇAK | Yayın Ekim 2018 | 2,354 Okuyucu
Travma Yaşantısı ve EMDR

Travma Yaşantısı nasıl anlaşılır?
* Kazalar, doğal afetler, beklenmedik yaralanma veya ölüm travmatik olabileceği gibi, küçük düşmek veya aldatılmak da travmatik olabilir.
* Her travmatik olay stres yaratır ama her stresli olay travmatik değildir.
* Her ne kadar stres, korku, endişe veya bunaltıcı şeyleri hissetmenize neden olan herhangi bir şey travmatik olarak adlandırılabilirse de, bir insanda diğerlerinden daha derin bir etkisi olan bazı durumlar vardır.
* Çocukluk çağında yaşanmış travmalar da var olabilir. Bu durumda, yetişkinlikte yaşanan olumsuz olay ve travmaların etkisi daha olumsuz yaşanır.
* Diyelim ki, kısa bir süre önce yaşadığınız olayda, travma yaşadığınızı fark etmediniz. Durumu başka bir kişi yaşıyormuş gibi resmedin. Mesela, durumu şahsen yaşamış bir kişiden duyduğunuzu düşünün. Kendinize sorun, "Bu başkasına olmuş olsaydı, duruma travmatik der miydim? Travma geçirdiğinden endişe eder miydim?"
Bedensel tepkilerinizi inceleyin.
* Travma, belirgin bir tehlike mevcut olmadığında bile vücudun "yüksek uyarı" durumunda kalmasına neden olabilir. Bedeninizin belirli ortamlarda ve durumlarda nasıl tepki verdiğinin ve tepki vereceğinin farkında olmaya çalışın.
* Belirli bir yerin, kişinin veya etkinliğin kendinizi gergin, endişeli, uyanık veya korkulu hissettireceğini fark ederseniz, not edin. Daha sonra neden bu durumun bu şekilde hissettirdiğini kendinize sorabilirsiniz.
* Zihinsel vücut taraması yaparak vücudunuzun tepkisini inceleyebilirsiniz. Rahat bir yüzeye yatın ve derin nefes alıp gözlerinizi kapatın. Her detaya dikkat ederek, önce ayaklarınızı dikkat edin. Ne hissediyorsunuz? Soğuk, gergin, kaşıntılı veya uyuşmuş mu? Her bir beden bölümüne ayrı ayrı zaman ayırarak, ayak ucunuzdan kafanıza gelene kadar ilerleyin.
Uyku düzeninize dikkat edin.
* Uyku bozukluğu, travmayı işaret ediyor olabilir. Herkes zaman zaman uyku problemleri yaşayabilir. Ancak, travmatik olayların sizi etkileyebileceği bazı durumlar vardır ki, bu durumda uyuyamaz ve ihtiyacınız duyduğunuz şekilde dinlenemezsiniz. Uykuya dalamazsanız veya uykunuzu bozacak şekilde sizi rahatsız eden olayla ilgili kabuslar görürseniz, bunun nedeni travmaya bağlı olabilir.
* Hatırladığınız rüyaları veya kabusları da not edebilirsiniz. Kâğıt ve kalemi yatağınıza yakın tutun, böylece uyandığınız anda not alabilirsiniz.
Öfkenizin farkında olun.
* Sebepsiz öfke, travma geçirmiş olabileceğinizin başka bir işaretidir. Örneğin, hiçbir şey yanlış gitmiyor olsa da sürekli hırçınlık ya da aniden gelen öfke gibi.
* Size yakın bir kişiye sorabilirsiniz. “Son zamanlarda, nedensiz yere sinirli olduğumu fark ettin mi?"
İzole olduğunuz hissine dikkat edin.
* Bir travma yaşadıktan sonra sizi hiç kimsenin anlayamadığı veya hayatın aynı anlamı taşımadığını hissedebilirsiniz. Uyuşukluk hissi, insanlara mesafe koyma veya sosyal hayattan geri çekilme, travma belirtileri olabilir. Hiç kimseye bağlanmadığınızı veya normalde size zevk veren şeyleri yapmak istemediğinizi hissedebilirsiniz.
* Diğer insanlar sizin eskisi kadar çevrede olmadığınızı söylerlerse, onlara kulak verin. Kendinize aile ve arkadaşlarınızla eskiden olduğu gibi temas halinde olup olmadığınızı sorun. Etkinliklere, eskisi kadar katılıp katılmadığınızı sorun.
Anksiyete veya panik ataklara benzer durumlara dikkat edin.
* Bazen travmatik olaylar, benzer durumlarda aşırı fiziksel ve duygusal reaksiyonlara neden olabilir. Geriye dönüşler şeklinde rahatsız edici olaylara ait görüntü veya düşünceler gelebilir. Bu durumlarda, solunum sıkıntısı çekebilir veya zayıf hissedebilirsiniz.

EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme)
Dr. Francine Shapiro’nun geliştirdiği psikoterapi yöntemidir. Travmatik olaylar, beynin bilgi işleme sürecinden geçemediklerinden sıkışmış şekilde kalırlar. Olayla birlikte kişinin kendisine dair geliştirdiği olumsuz düşünceleri, duyguları ve beden duyumları birlikte tıkanır. Dolayısıyla, aradan yıllar dahi geçse, rahatsız edici etkileri sürer. Örneğin, olayla birlikte kişinin kendisine dair “Değersizim” gibi olumsuz bir inancı gelişmiş olabilir. Kişi gündelik hayatına devam ederken, yaşadığı başka olaylarda bu inanç kolaylıkla tetiklenebilir. EMDR Terapi sürecinde, travmatik olayların rahatsızlık veren etkileri ortadan kaldırılarak duyarsızlaşma sağlanır. Kişinin kendisine dair, olumsuz inançları yerine, olumlu ve herşeyden önemlisi hayata adaptif inançlar geliştirmesi amaçlanır.

Kaynak:
Wikihow
EMDR Derneği
http://www.emdr-tr.org/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travma Yaşantısı ve Emdr" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Filiz KOÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Filiz KOÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz KOÇAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Filiz KOÇAK
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Filiz KOÇAK'ın Yazıları
► Travma ve Emdr Psk.Dila HOTLAR
► Emdr: Travma Dedektörü Psk.Tuğçe PEKER
► Emdr Terapisi ve Travma Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Emdr ile Travma Sonrası İyileşme Psk.Caner ÖZDEMİR
► Kronik Ağrı, Travma ve Emdr Psk.Dila HOTLAR
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Travma Yaşantısı ve Emdr' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kaygı ve Emdr Eylül 2020
► Sosyal Kaygı Mayıs 2019
► Sınav Kaygısı Kasım 2018
► Panik Atak Kasım 2018
◊ Kısa Notlar Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:37
Top