2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Testler
MAKALE #19972 © Yazan Psk.Seval ERYILANCI | Yayın Ekim 2018 | 2,122 Okuyucu
WISC-R Çocuklar İçin Zeka Testi

WISC-R Çocuklar İçin Zeka Ölçeği: Ülkemizde kullanılan yetenek ve zeka testleri arasında geçerlik ve güvenirliği en yüksek olan WISC-R Zeka Testidir. Alt testlerinde değişik yetenek alanlarından örnekler bulunması, yorum ve puanlama esaslarının belirginliği, psikometrik özelliklerinin doyuruculuğu bu ölçeğin tercih edilmesine katkıda bulunmaktadır. WISC-R zekayı çeşitli boyutlardan meydana gelmiş bir genel yetenek olarak kabul etmektedir. 6–16 yaş grubuna uygulanan bir zeka testidir. 12 alt testten oluşan ve her alt testin sorularının yönergeye uygun bir şekilde çocuğa yöneltildiği ve çocuktan bu soruları yanıtlaması istenilen bir testtir.
Çocuğunuz okulda başarısızlık, öğrenmede güçlük, yaşıtlarının gösterdiği gelişim hızından daha yavaş gelişim hızı gösteriyorsa, sosyal ortama uyumda ve iletişimde güçlük çekiyorsa, davranış problemleri yaşıyorsa, söyleneni ya da öğretileni algılama da güçlük çekiyorsa gerekli gözlem ve görüşme yapıldıktan sonra uzmanında gerek görmesi halinde zeka testi uygulanır. Çocuğunuzda var olma ihtimali olan öğrenme güçlükleri tespit edilmeye çalışılırken tam tersi zeka gücünün üstün olup olmadığı da tespit edilmesi önemlidir. Çocuklar için uygulanan zeka testi çocuktaki dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, nörolojik bir problem olup olmadığı hakkında iyi bir yol gösterici olabilmektedir.
Alt testlerden alınan standart puanlar arasındaki manidar sapmalar klinik veri niteliği taşır. Tecrübeli bir psikolog yaşantısal gözlemleriyle birlikte bu sapmaları yorumlayabilir ve muhtemel patolojileri tespit edebilir (Özel öğrenme güçlüğü, disleksi gibi). Ayrıca hangi zeka alanlarının nasıl geliştirilmesi gerektiği ile ilgili danışmanlık yapar.Testin uygun bir ortamda ve uzman bir psikolog tarafından uygulanması son derece önemlidir. Uzmanın çocuk ile kurduğu iletişim gibi dış koşullarda oldukça önemlidir. Zeka testlerinin içeriği gereği belirli bir süre geçmeden tekrar test uygulanmaz. Çocuğun yaşamında büyük etkilere yol açacak olan zeka testi mutlaka Türk Psikologlar Derneği tarafından WISC-R zeka testi sertifikası olan psikologlarca uygulanmalıdır. Bu nedenle çocuğunuz için zeka testi yaptırmak istediğinizde, testi uygulayacak olan psikoloğun bu sertifikaya sahip olup olmadığını mutlaka sormanız önerilmektedir.
wisc-r testi nerede yapılır, wisc-r zeka testi, wisc-r zeka testi yap, izmir, karşıyaka WISC-R testi, psikolojik danışmanlık merkezi, zeka, testi, wisc-r zeka testi

2. CTT (Cümle Tamamlama Testi): Birey tanıma tekniklerinden biri olan ve projektif testler arasında yer alan Cümle Tamamlama Testinin 8-16 yaş arası gruba uygulanan formu ve yetişkinlere uygulanan formu olmak üzere iki ayrı formu bulunmaktadır. Bireyin paylaşamadığı, duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle, ilgilerini, tutumlarını, arzularını, beklentilerini, sıkıntılarını vb. duygu ve düşüncelerini yansıtır. Bireyin iç dünyasına ait bilgiler edinmek istendiği zaman kullanılır.

3. Peabody: 2,5-18 yaş arasındaki bireylere uygulanan dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir.

4. KOHS Küpleri Zeka Ölçeği: 10 yaş üzerindeki çocuklara bireysel olarak uygulanan, çocuğun uygulayıcının verdiği süre içinde gösterilen karttaki deseni küplerle yapmaya çalıştığı bir tür zeka testidir.

5. AGTE (Ankara Gelişim Envanteri): 0-6 yaş çocukların gelişimini değerlendiren, gelişimin normal mi yoksa yaşıtlarına göre geri mi olduğuna cevap verebilen bir gelişim testidir.

6. Artikülasyon testi: 2-12 yaş grubu çocukların Türkçe’deki sesleri kazanımlarını ve kullanımlarını sistemli olarak değerlendirmek için uygulanır.

7. MACHOVER Bir İnsan Çiz Testi: Psikanalitik temele dayalı, çok geniş sonuçlar veren anlamlı resim çizebilecek her yaştaki deneğe uygulanabilen bir testtir. Testin sonunda sorulan sorular çocuğun yap-tığı resimdeki kişilerin kimliklerini, niteliklerini açıkla¬tacak sorulardır. Soruların uygulanması, testin yapıl¬dığı kişinin yaşına ve verdiği cevapların içeriklerine göre yapılmaktadır.

8. Porteus Labirent Testi: 5-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanan zekanın özel bir şeklini ölçen, kullanımı yaygın bir zeka testidir.

9. Bender Gestalt Testi: Bu test, 5-11 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zeka testi olarak kullanılır. Zekanın Görsel devinimsel motor algılamasında gerilik , regresyon, fonksiyon kaybı, ve organik beyin hasarlarını saptamak amacıyla kullanılmaktadır.

10. METROPOLİTAN Okul Olgunluğu Testi: Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.

11. GESSEL Gelişim Figürleri Testi: Görsel algı gelişimini ölçmek amaçlı olarak 1-7 yaş arası çocuklara uygulanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış 9 şekilden ibarettir. İtemler her yaşın seviyesine göre düzenlenmiştir. Test uygulanırken zaman sınırlaması yapılmamaktadır. Çocuğun silgi kullanmasına izin verilmemektedir. Başarabildiği item çocuğun zihin yaşını verir. Bu test sonucuna dayanarak çocukta ortalama zekâ bölümü hesaplanır.

12. GOODENOUGH HARRIS Adam Çizme Testi: Çocuğun çizdiği resim üzerinden zeka gelişimini ölçmenin yanı sıra psikolojik durumu özgüveni, kendini algılayış biçimi ve nöropsikolojik bir çok bilgi verir.

13.BENTON Görsel Bellek Testi: Görsel – mekansal belleğin ölçülmek istendiği durumlarda kullanılabilir. Benton Görsel Bellek Testi, şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmekte; bunun da ötesinde, görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilme becerilerini ölçmektedir.

14. BURDON Dikkat Testi: 10-20 yaş arası bireylerde dikkat gücünü ölçmek amacıyla kullanılan bir testtir.
Öğrencinin dikkat gücünü ölçmek amacıyla kullanılır.Eğitim- Öğretim yılı boyunca sınıf içinde dikkat eksikliği yaşayan öğrencileri belirlemek amacıyla bütün sınıfa yada dikkat toplamada güçlük yaşadığı düşünülen öğrencin dikkat gücünü belirlemek amacıyla bireysel olarak da uygulanabilir.

15. LOUISA DUSS Psikanalitik Öykü Testi: Çocukların kompleks ve sorunlarını çözümlemek için hazırlanmış onların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmış öykülerden oluşan bir testtir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Testler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Seval ERYILANCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Seval ERYILANCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Seval ERYILANCI'nın Yazıları
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Kaygı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Çocuk ve Ergenlerde Kaygı Psk.Elif DEMİRCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Esra KESKİN
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Testler' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Bağlanma Ekim 2018
◊ Oyun Terapisi Nedir? Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:46
Top