2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Ağrısı - Bel ve Sırt Egzersizleri
MAKALE #2008 © Yazan Fzt.Ali Serkan ÜNSAL | Yayın Aralık 2008 | 8,967 Okuyucu
Bel ağrısı

Kötü duruş, yeterince kuvvetli ve esnek olmayan kaslar ve fazla kilolar bel sağlığınızın en büyük düşmanları sayılabilir. Bel ağrılarının çoğu yanlış hareketlerden kaynaklanır.

Yanlış dinlenme ve hareket pozisyonları belinizi sakatlanmalara açık konuma getirir. Belinizin en önemli desteği kuvvetli ve esnek karın ve sırt kaslarıdır. Aşırı kilolar omurganıza binen yükü artırır.

Osteoartrit yaşlanmanın bir parçasıdır. Osteoartrit omurganızdaki her bir omuru değişik derecede etkiler. Vertebral yapılarda rahatsız edici çıkıntılar ve ağrılara sebep olabilir. Dinlenme ve hareket edrken bel sağlığınızı korumak osteoartritin oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Stres ve günlük yaşantıdaki gerginlikler bel ağrılarının oluşumunda önemli rol oynar. Ekonomik sıkıntılar, ailevi problemler yorgunluk beldeki adalelerde spazmlara (ağrılı kasılma) neden olarak bel ağrılarının açığa çıkmasını tetikleyebilir. Ayrıca genel sağlık sorunları arasında erkeklerde prostat problemleri, kadınlarda ise jinekolojik sorunlar bel ağrılarına neden olabilir.

Omurganın dengesi

Columna vertebralis (omurga) ‘te üç tane doğal kavis bulunmaktadır. Omurganızın; hareket ederken, yatarken, otururken, yada bir eşya taşırken kuvvetli ve esnek kaslara ihtiyacı vardır.

Problemsiz bir omurga denilince kuvvetli ve esnek karın, sırt ve bacak kasları ile desteklenmiş bir omurga akla gelmektedir.

Yeterli kuvvet ve esneklikten yoksun adaleler omurgadaki normal eğimleri koruyamazlar ve omurgada geçici yada kalıcı problemlere yol açarlar.

Yeterli hareket kabiliyetine sahip sırt, kalça, diz ve ayak bileği eklemleri omurgadaki normal kavislerin dengeli olmasını sağlayarak rahat etmenize olanak tanır. Normal hareket yeteneğinden mahrum eklemler omurgayı destekleyemezler. Bu durumdada sırt ve bel problemlemleri açığa çıkar.

Hareket esnasında, otururken yada yük taşırken nelere dikkat edeceğiniz ve omurganızı nasıl dengede tutacağınızı öğrenmeniz, sağlıklı bir omurgaya sahip olmanızın yanında yaralanmalarıda engelleyecektir.

Bel ve sırt egzersizleri

Bel yada sırt ağrısı şikayetiniz olsun yada olmasın herkesin fizyoterapisti tarafından yapılan değerlendirmesi sonunda önerilen egzersizlere ihtiyacı vardır. Omurganın sakatlanmalara karşı koyabilmesi yada travmalara daha az duyarlı olması omurgayı destekleyen kasların ve diğer yapıların kuvvetli ve esnek olmaları ile doğrudan bağlantılıdır.

İşte planlanan bu egzersiz proğramı omurgayı destekleyen kaslar ve diğer yapıların daha dayanıklı ve esnek olmasını sağlayarak onların sağlıklı ve dengeli durumlarını korumayı amaçlar.

İnaktif bir yaşam sürenler sadece hafta sonu sporlarında kaslarını gereğinden fazla zorlayanlar, kötü bir duruşa sahip olanlar, aşırı kilolular,yanlış yük taşıyanlar ve stresli bir hayat sürenler bel problemleri açısından daha fazla risk altındadırlar.

Fizyoterapistiniz tarafından size önerilen egzersizler omurganızı destekleyen kaslar ve diğer yapıların kuvvet ve esnekliğini artırır.önerilen şekilde yaptığınız egzersizler kaslarınızı kuvvetlendirerek bel ve sırtınızın sağlıklı ve dengeli kalmasını sağlamanın yanı sıra genel sağlığınızı korumak adınada önem taşımaktadır.

Fizyoterapistinizin size özel belirlediği egzersizleri tarif edildiği şekil ve sayıda yapmak kaslarınızı kuvvetlendirerek, zıt hareket eden (ör: karın-sırt) kas grupları arasındaki dengeyi oluşturmanızı ve korumanızı sağlayacaktır.

Sırtüstü pozisyonda yapılan egzersizler

1) Sırtüstü, dizler bükülü, ayak tabanları yerde, eliniz belinizin altında, karın kaslarınızı kasarak elinizi sıkıştırıp beşe kadar sayıp bırakın.

2) Sırtüstü, dizler bükülü, ayak tabanları yerde. Heriki diz birlikte bir tarafa doğru çevrilirken baş ve omuzlar diğer tarafa çevrilerek beşe kadar sayılıp başlangıç pozisyonuna dönülür.

3) Sırtüstü yatarken heriki dizinizi bükerek ellerinizle göğsünüze doğru çekerek üçe kadar sayıp bırakın.

4) Sırtüstü, dizler bükülü yatarken sırtınızı eğmeden kalçanızı yavaşça yukarı kaldırın beşe kadar sayıp bırakın

5) Sırtüstü dizler bükülü yatarken önce baş ve omuzlar yataktan kalkacak şekilde kürek kemikleri hizasına kadar kalkıp üçe kadar sayıp yatın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel Ağrısı - Bel ve Sırt Egzersizleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Ali Serkan ÜNSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Ali Serkan ÜNSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali Serkan ÜNSAL Fotoğraf
Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi205 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Ali Serkan ÜNSAL'ın Makaleleri
► Bel ve Sırt Ağrısı Prof.Dr.Semih KESKİL
► Sırt Ağrıları Dr.Kenan KIBICI
► Sırt Estetiği Dr.Ulvi GÜNER
► Sırt Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Boyun Düzleşmesi ve Sırt Ağrıları ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Gebelik Egzersizleri Fzt.Alime BÜYÜK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bel Ağrısı - Bel ve Sırt Egzersizleri' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Piriformis Sendromu Kasım 2008
► Boyun ve Kol Ağrısı Sebepleri ÇOK OKUNUYOR Haziran 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:55
Top