2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Troid Hormonlarını Bozan İlaçlar
MAKALE #2010 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 22,172 Okuyucu
TROİD HORMONLARINI BOZAN İLAÇLAR


Psikiyatri tedavisinde kullanilan LITYUM, EPILIPSI ilaçları, Kalp ritm bozuklugu için kullanılan CORDARON ilaci ve hepatit tedavisinde kullanilan interferon ve interlökin ilaçları özellikle troid hormonlarinda değişiklik yapmaktadir.

Başka hastalıklar nedeniyle kullandığınız bazı ilaçlar tiroid bezinizin az veya çok çalışmasına neden olabilir. Aşağıda adı verilen ilaçlar kullanıldığında tiroid hormonlarınızı belirli aralıklarla kontrol ettirmekte fayda faydır.

1. İçinde İyot bulunan ilaçlar: Kalp hastalığı tedavisinde kullanılan Cordarone (Amiodaron) ilacının içerisinde yüksek miktarda iyot vardır. Bu ilacı kullanan hastalarda tiroid yetmezliği gelişebileceği gibi tiroid bezinin fazla çalışması durumu da oluşabilir.
Safra kesesi filmi çekilirken kullanılan ilaçlar ile röntgen filmi veya tomografi çekilirken damardan yapılan bazı ilaçlar iyot içerir ve bu ilaçla alınan yüksek iyot tiroid bezinizde daha önce sessiz bulunan bir hastalık (Hashimoto hastalığı, sıcak nodül gibi) varsa onları alevlendirebilir. Graves hastalığı denen tiroid bezi fazla çalışması durumu varsa alınan aşırı iyot nedeniyle hastalık nüks edebilir.

2. Epilepsi (Sara hastalığı) tedavisinde kullanılan ilaçlar: İçerisinde karbamazepin ve Valproik asit bulunan ilaçlar tiroid bezinin az çalışmasına neden olabilir.

2. Lityum ilacı: Psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ve içinde lityum bulunan ilaçlar tiroid bezi yetmezliği yapabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla TSH hormon ölçümleri yapmak gerekir.

3. Yüksek doz kortizon: Kortizon ilacının fazla kullanılması tiroid yetmezliği yapabilir. Bu ilacı kullananlarda TSH hormonu azalır. Bu nedenle tiroid hormon kontrolü gerekir.

4. Tüberküloz ilacı ethionamide: Tüberküloz (verem) hastalığı tedavisinde kullanılan ve içinde ethionamid maddesi bulunan ilaçlar tiroid yetmezliği yapabilir.

5. Hepatit tedavisinde kullanılan interferon ve interlökin ilacı: Hepatit B ve C tedavisinde kullanılan interferon ilaçları ve interlökin ilacı tiroid bezi yetmezliği veya bazen tiroid hormon fazlalığı yapabilir.

6. Menopoz tedavisinde kullanılan isoflavon: Menopozdaki kadınlarda sıcak basması gibi şikayetleri azaltmak için kullanılan ve soya fasulyesinden elde edilen isoflovan ilacı eğer kadında iyot yetmezliği varsa tiroid yetmezliği yapabilir. Bu nedenle bu ilacı kullanan kadınlarda idrarda iyot ölçümü yapılmalı ve eksiklik varsa verilmemelidir. İsoflovan bezdeki TPO enziminin çalışmasını bozarak iyodun bez tarafından alınmasını engellemektedir.

7. Doğum kontrol hapı ve östrojen kullanan kadınlar: Eğer bu kadınlar tiroid bezi yetmezliği nedeniyle içinde levotiroksin bulunan ilaçları alıyorlarsa ilacın dozunu artırmak gerekebilir.

8. Coumadin ilacı kullanan kalp hastaları: Coumadin kanı sulandırmak için kullanılır. Bu hastalarda levotiroksin ilacı kullanılıyorsa doz ayarlaması yapmak gerekebilir.

9. Levotiroksin ilacının bağırsaklardan kana geçmesini azaltan ilaçlar: Demir ilaçları, kalsiyum hapları, mide ilaçları (antiasitler), posa ilaçları levotiroksin ilacıyla birlikte alınırsa bu ilaçların bağırsaklardan emilimi bozulur. Bu nedenle bu ilaçlar ayrı bir öğünde veya 4 saat sonra alınmalıdır.

Yukarida verilen ilaçlar kullanirken belirli araliklarla TSH, T3, T4 testleri yaptirmayı ve bir ENDOKRIN UZMANINA başvurmayı ihmal etmeyiniz. Troid hastaligi ve troid hormon bozuklgu ile ugrasan doktorlar ENDOKRIN UZMANLARIDIR.

KAYNAKLAR:
Prof Dr Metin Ozata, 99 Sayfada Troid hastaliklari, 2008, İş bankasi yayini
2. http://www.guatrcenter.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Troid Hormonlarını Bozan İlaçlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Troid Bezi ve Görevleri Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Gebelik ve Troid , Gebelikte İyod Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Tıroıd Hormonları ve İlaçlar Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Troid Hormonlarını Bozan İlaçlar' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:26
Top