2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Sendromu Beslenme ile Tedavi Edilir mi?
MAKALE #20100 © Yazan Dyt.Beste PULAT | Yayın Kasım 2018 | 2,128 Okuyucu
Polikistik over sendromu beslenme ile tedavi edilebilir mi? Doğru beslenme planı semptomların azaltılması ve polikistik over sendromu (PCOS) semptomlarının kontrolünü sağlaması bakımından çok etkilidir. Bu yazıda polikistik over sendromu beslenme ile tedavi edilebilir mi?, polikistik over sendromu nedir, beslenme ve egzersizle nasıl kontrol edebileceğinizi öğreneceksiniz.

Polikistik over sendromu görülme sıklığı oldukça yüksektir. Avrupa ve Amerika’da %15-20 oranında görülmektedir. (Avrupa Üreme ve Embriyoloji Topluluğu / Amerika Üreme Tıbbı verilerine göre)

Polikistik Over Sendromu Nedir? Neden Adet Düzensizliği Görülür?


Her ay gerçekleşen adet döngüsü nasıl olur ve polikistik over sendromuna sahip kadınlar neden adet göremezler?

Her ay görülen bu döngü aslında vücudun inanılmaz bir sistem olduğunun göstergesidir. 1 aylık dönemden sonra aynı bir takvim ve alarm kurulmuş gibi beyinde bulunan hipofiz bezinden östrojen salgısını arttıran ve yumurtalıkların boşalmasını sağlayan hormonların salgılanması başlar.

Ancak polikistik over sendromuna sahip kadınlarda hipofiz bezinden salgılanan (Lütein) hormonda aşırı salınım ve foliküllerin boşalmasını sağlayan (FSH) hormon arasındaki dengesizlik sonucu yumurtlama sağlanamaz. Yumurtalamanın gerçekleşmemesi sonucu testosteron yani erkeklik hormonu artmaktadır.

Erkeklik hormonu hastalarda olması gerekenden daha yüksektir veya normalden çok daha aktiftir.Yumurtalıklardan boşalması gereken foliküller döngü sağlanamadığı için overlerin üzerinde resimde görüldüğü gibi kalır. Kadınlarda görülen bu hastalık, erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonunun yüksek olmasıyla ve insülin direncinin etkisiyle birlikte oluşur. İnsülin direncinin etkisi her kadında görülmemektedir ancak önemli bir rol oynamaktadır.

Neden Polikistik Over Sendromuna Sahibim?

Bu soru halen bilim dünyasının araştırdığı bir konudur. Çevresel ve kalıtsal bir çok faktörden etkilenmektedir. Eğer annenizde varsa ve sizde de bulunuyorsa kalıtsal olduğunu söylemek doğru olmaz. Çünkü kötü beslenme, az egzersiz yapmak, enfeksiyonlar, toksinler, insülin direnci, hormon salınımı, lipid profili gibi birçok etken bulunmaktadır.

Polikistik Over Sendromunda Görülenler:

Düzensiz regl döngüleri veya hiç regl görülmemesi (amenore)
Yüz, çene, karın, göğüste kıllanmalar
Kilo alma
Akne
Doğurganlıkta yaşanılan sorunlar (hamile kalamama gibi)

Bunun gibi belirtileriniz varsa kesinlikle doktorunuza danışmalısınız. Yapılması gereken ultrasonografi ve hormon testleri gerekli olabilir. Ayrıca, polikistik over sendromuna sahip bayanlarda insülin direnci ve diyabet görülme riski oldukça yüksektir. Bu konu için gerekli tahlilleri doktorunuzdan isteyip yaptırabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu ve İnsülin Direnci


Polikistik over sendromuna sahip kadınların %50’sinde obezite görülmektedir. Obezite polikistik over sendromunda inanılmaz bir risk faktörüdür. Obez veya kilo problemi olan bireylerin bu hastalığa yakalanma riski çok daha yüksektir. Vücuttaki yağ miktarının fazla olması insülin direncini de etkilemektedir. İnsülin direnci sonucu sürekli açlık, kilo vermede görülen zorluklar sizi bir kısır döngüye sokmaktadır. İnsülin direncinin ne olduğu hakkındaki yazıyı buradan okuyabilirsiniz. İnsülin Direnci Tedavisi Hakkında Her Şey!

İnsülinin sürekli yüksek seviyede kalması, lütein hormonunun yüksek kalmasına neden olur. Bu hormonu çarkın başı gibi düşünürseniz eğer, lüteindeki yükseklik diğer tüm hormonların dengesizliğine neden olacaktır. Bu yüzden çarkın başındaki dengesizliği çözmek sizin için en güzel tedavi başlangıcı olur. Nasıl yapacaksınız? İnsülin hormonunun sürekli yüksek olmasını engellemelisiniz.

Nasıl Dengede Tutabilirim?

Güne kahvaltıyla başlamak.
Düzenli öğünler oluşturmak.
Glisemik indeksi düşük beslenme planı uygulamak.
Polikistik Over Sendromu Beslenme İle Tedavi Edilebilir Mi?
Öncelikle doktor kontrolünde kullandığınız ilaçları kullanmaya devam etmelisiniz. Polikistik over sendromu için kesin bir tedavi daha bulunamamıştır. Ancak, yedikleriniz ve egzersizlerle semptomları azaltabilir ve adet döngünüzü daha düzenli hale getirebilirsiniz.

Kilo probleminiz varsa, yağ oranınız yüksekse veya kas oranınız çok fazlaysa ideal kiloya düşmeye çalışmak iyileşmeniz için inanılmaz yardımcı olacaktır. Bunun için doğru planlanmış bir beslenme planı için beslenme uzmanınızdan yardım alabilirsiniz.

Polikistik over sendromu beslenme ile tedavi edilebilir mi?

8 Adımda inceleyelim.

8 Adımda Polikistik Over Sendromuna Özel Beslenme Önerileri:


1. Glisemik indeksi düşük, doğru planlanmış bir beslenme planı sağlamalısınız. Bunun için insülin hakkındaki yazıdan yardım alabilirsiniz. Genel olarak tam tahıllar, et ve süt ürünleri, sebzeler ve meyvelerden oluşmaktadır.Glisemik İndeksi Düşük Yiyecekler:Ekmekler: tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, karışık tahıllı ekmek
Tahıllar: Şehriye, tam tahıllı makarna, pirinç makarnası, esmer pirinç, bulgur
Meyveler: Kararmamış muz, olgunlaşmamış ananas, olgunlaşmamış mango, portakal, kiraz, vişne, erik, greyfurt, şeftali, elma, armut, çilek, böğürtlen, karadut, kuru mürdüm eriği, taze üzüm, taze kayısı
Diğer: Tatlı patates,yer elması, taze yeşil fasulye, baklagiller, nohut, mercimek, bezelye, soya fasulyesi, kuru fasulye, barbunya, kuru börülce

2. Uzun süre tok kalabilmek için doğru besinlerden faydalanın! Chia tohumu, kavrulmamış fındık,fıstık,badem,kaju, yumurta, süt, yoğurt ve peynir kullanarak yapacağınız öğünler veya atıştırmalıklar sizi uzun süre tok tutacak ve kan şekeri dengesizliğini engelleyecektir.

3. Takviyeler!
Omega-3 ‘ün Gücü!
Haftada 3 gün somon, uskumru, sardalya gibi omega-3 kaynağı yağlı balıklar yemeye özen gösterin. Trigliserit seviyelerinin düzelmesine yardımcı olur. Enflamasyonu azaltır. Balık tüketmeye vaktiniz olmuyor veya sevmiyorsanız omega-3 desteklerinden alabilirsiniz.
D vitamini eksikliğiniz var mı? Kontrol ettirdiniz mi?
D vitamini takviyesi oldukça önemlidir. D vitamini eksikliği, insülin direnci ve pankreasın azalmış beta hücre fonksiyonu ile bağlantılıdır. Düzenli takviye alınması insülin direncinizi iyileştirmeye yardımcı olur.

4. Doymuş yağı az olan besinleri tercih edin; yağsız kırmızı et, yağsız tavuk, kuruyemişler ve kuruyemiş yağlarından kullanmanız hücrelerinizin iyileşmesinde yardımcı olacaktır.

5. Kızartmalar yerine pişirme, haşlama, fırınlama, buharda pişirme yöntemlerini tercih edin. Kızartma sonucu oluşan trans yağ asitleri hücrelerinize zarar verecektir. İnsüline olan yanıtı azaltacaktır.

6. Abur cuburlar, paketli ürünler, fast food tarzı besinler yüksek enerji değerinin yanı sıra işlenmiş ve basit şeker oranı fazla olan bu besinler insülin salınımını tetikler. Aynı zamanda içeriğindeki kimyasallar hormonal dengelerde bozukluk yaratır. Evde kendi şekersiz, doğal tatlılarınızı deneyin!

7. Her gün yürüyüş yapıyorsanız adımlarınızı arttırmaya çalışın. Uzun süredir merak ettiğiniz bir egzersiz varsa ona başlamayı deneyin. Egzersizde yapacağınız küçük artışlar bile kanda dolaşan oksijenin artmasını sağlayacak, kilo kontrolünüze de yardım edecektir.

8. Yeşil çay içerek metabolizma hızınızı arttırabilir, antioksidan alımınızı arttırabilirsiniz!

9. Kendinizi zorlu bir programa aniden sokmak başarısızlıkla sonuçlanabilir. Küçük adımlar ve hedefler ile ilerleyin. Zayıflamak adına detoks programlarına, bitki çaylarına başlamak sizin için doğru olmayacağı kesin! Uzmandan doğru yardım almak sizin için en doğrusu.

Sormak istedikleriniz için ve yardım almak istiyorsanız mail atabilir, sosyal medyadan sorularınızı sorabilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over Sendromu Beslenme ile Tedavi Edilir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Beste PULAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Beste PULAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste PULAT Fotoğraf
Dyt.Beste PULAT
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste PULAT'ın Makaleleri
► Polikistik Over Sendromu’nda Beslenme Dyt.Nurettin ŞAHİNLİ
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Dyt.Nagihan KIRCALI
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Pkos (Polikistik Over Sendromu), Yaşam Şekli ve Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Polikistik Over Sendromu Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Polikistik Over ve Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Sendromu Beslenme ile Tedavi Edilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:45
Top