2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İyi Huylu Benler
MAKALE #20126 © Yazan Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ | Yayın Aralık 2018 | 4,934 Okuyucu
İyi huylu ben ne demektir?

İyi huylu benler, pigmente lezyonlar, nevüs olarak adlandırılır. Nevüsler kişilerin çoğunda doğuştan veya sonradan ortaya çıkarak görülebilen, farklı büyüklüklerde olabilen lezyonlardır.

Nevüs kelime anlamı olarak nokta, spot demektir. Nevüsler cilt hücrelerinin mikro karmaşık gelişiminden meydana gelen pigmente iyi huylu lezyonlardır. Nevüs kelimesi aslında melanositik nevüs kasdedilir.

İyi huylu benlerin çeşitleri nelerdir?

İyi huylu melanositik nevüsler ;

Compound / Junctional / İntradermal olarak sınıflandırılır.

İyi huylu bu benler doğuştan oluşabilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Benlerin üzerinde bazen kıllar bulunabilir. Yapılan araştırmalara göre doğuştan kıllı büyük nevüsler cilt kanserine dönüşüm açısından %15-20 risk taşırlar. Bu nedenle cerrahi olarak çıkarılmaları önerilir. Sonradan oluşan melanositik nevüsler ilk yaşta ortaya çıkabilir 40 lı yaşlarda artabilir , sonra giderek azalabilirler. Ancak sayıları çok fazla ise kötü dönüşüm gösterebilirler.

Displastik veya atipik nevüs denilen düzensiz sınırlı homojen olamayan karmaşık yapılı nevüsler genellikle cildin kapalı bölgelerinde ortaya çıkar özellikle malign melanom açısından risk oluşturabilirler.

İyi huylu benlerin nadir türleri

Blue nevus;(mavi nevüs) melanositik hücrelerin derin deri tabakalarında birikmesi ile mavi,gri renkte olabilir. Çok nadiren malign melanoma dönüşebilir, alınması önerilir.

Spitz Nevüs; genellikle çocuklukta yüz ve alt ekstremitede pembe kabarıklık şeklinde ortaya çıkabilir. Atipik hücreler içerdiği için malign melanom ile karıştırılabilir.

Becker Nevüs; genellikle erkeklerin boyun,sırt ve omuzlarındaki kıllı alanlarında bulunan, pigmente lezyonlardır.

Ota nevüs ; mukoza konjuctiva gibi nemli bölgelerde mavi gri renkte oluşan trigeminal sinir dallarının dağıldı alanlardaki iyi huylu benlerdir.

Mongol lekesi; Kalça ,kuyruk sokumu, kasık veya genital bölgede doğuştan ortaya çıkabilen kahverengi lekelerdir. 3-5 yıl içinde gerileyebilir.

Epidermal nevus; Doğumda veya çocuklukta olabilir kol bacaklarda daha çok görülür, koyu kabarıklık şeklinde ortaya çıkabilir.

İyi huylu benler nevüslerin daha pek çok alt tipi görülebilir. Patolojik tanı cilt kanserine dönüşüm riski açısından önemlidir. Riskli olgularda benler mutlaka çıkarılmalıdır.

İyi huylu benlerin cerrahi olarak çıkarılması riskli midir?

Ben vücudumuzda doğuştan bulunabilen veya sonradan oluşabilen, deriden kabarık veya deri içinde, koyu renkli veya deri renginde oluşumlardır. Genelde sorun oluşturmadan ömür boyu taşınırlar. Kozmetik olarak önemli bir bölgede ise görsel olarak rahatsız edici olabilirler. Nadiren benler büyüyüp değişerek cilt kanserlerine yol açarlar.

Ben neden oluşur?

Benler kişinin deri yapısı ve genetik özellikleri ile alakalı olarak ortaya çıkabilir. Güneş benlerin oluşumunu artırır. Bu nedenle yaz aylarında etkili güneş koruyucu kullanmak önemlidir.

Benler ne zaman alınır?

Benler görsel olarak rahatsız edici bir yerdeyse, kişiyi rahatsız ediyorsa ve cilt kanseri şüphesi varsa alınması önerilir. Benler cerrahi olarak veya lazerle alınabilir. Ancak cerrahi teknik daha kısa ve pratiktir. Nasıl bir yöntem izleneceğine muayene sonrasında karar verilir.

Benler ne zaman tehlikelidir?

Cilt kanseri riski taşıyan benler genel olarak hızlı büyüme ve renk değiştirme eğilimindedir. Vücuttaki benlerin takip edilmesi bu şekilde dönüşümlerin erken yakalanmasını sağlayacaktır.

Asimetri
Sınır düzensizliği
Renk Değişimi
Çap (>0.5 cm)
Kabarıklık , bu özelliklere sahip olacak şekilde hızlı büyüyen benlerde cilt kanseri şüphesi mevcuttur. Alınması önerilir.

Ben Aldırma Acılı bir işlem midir?

Ben aldırma genel olarak lokal anestezi altında 10-15 dk süren bir işlemdir. Bölge uyuşturulduğu için acı duyulmaz. Benin büyüklüğüne göre ilk gün basit sızılar olabilir.

Ben Aldırmak Riskli midir?

Ben aldırmanın dokularda kansere yol açacağı gibi yanlış inanışlar toplumda çok yaygındır. Aslında riskli benlerin alınmaması daha çok tehlikeli,ke oluşturur. Kansere dönüşüm olduğunda daha büyük cerrahi gerekir.

Ben Aldırma Sonrası iz kalır mı?

Benin yerine, büyüklüğüne göre kesi yapılır. Kesiler genel olarak cilt çizgileri içinde saklanacak şekilde planlanır. İlk aylarda keside pembemsi görünüm olabilir daha sonra cilt rengini alarak belirsizleşir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İyi Huylu Benler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurgül ALTUNTAŞ Fotoğraf
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Kocaeli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'ın Makaleleri
► Benler (Nevüsler) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► İyi Huylu Beyin Tümörleri Dr.Kenan KIBICI
► Kötü Huylu Beyin Tümörleri Dr.Kenan KIBICI
► Memenin Yaygın Görülen İyi Huylu Hastalıkları Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İyi Huylu Benler' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:04
Top