2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over ve Beslenme
MAKALE #20162 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Aralık 2018 | 1,960 Okuyucu
GENEL BAKIŞ
Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlarda görülen hormonal bir hastalıktır. PKOS'lu kadınlar seyrek veya uzamış adet dönemlerine veya aşırı erkek hormon (androjen) seviyelerine sahip olabilirler. Yumurtalıklar çok sayıda küçük sıvı toplama (folikül) geliştirebilir ve düzenli olarak yumurta bırakmazlar.
PCOS'un kesin nedeni bilinmemektedir. Kilo kaybı ile birlikte erken tanı ve tedavi tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi uzun süreli komplikasyon riskini azaltabilir.

BELİRTİLER
PKOS belirtileri ve semptomları sıklıkla ergenlik döneminde ilk adet dönemi boyunca gelişir. Bazen PCOS, örneğin önemli kilo alımına yanıt olarak daha sonra gelişir.PKOS belirtileri ve semptomları değişir. Bu işaretlerden en az ikisini deneyimlediğinizde PCOS tanısı yapılır:
Düzensiz dönemler: Seyrek, düzensiz veya uzamış adet döngüsü, PCOS'un en sık görülen belirtisidir. Örneğin, yılda en az dokuz süreye, dönemler arasında 35 günden fazla ve anormal derecede ağır dönemlere sahip olabilirsiniz.
Aşırı androjen: Erkek hormonunun yüksek seviyeleri, fazla yüz ve vücut kılı (hirsutizm) gibi fiziksel belirtilere ve bazen de ciddi akne ve erkek tipi kelliklere neden olabilir.
Polikistik yumurtalıklar: Yumurtalıklarınızı büyütülebilir ve yumurtaları çevreleyen foliküller içerebilir. Sonuç olarak, yumurtalıklar düzenli olarak çalışmayabilir.
Obez iseniz, PCOS belirtileri ve semptomları genellikle daha şiddetlidir.

NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ
Adet dönemleriniz hakkında endişeleriniz varsa, kısırlık yaşıyorsanız veya kötü hirsutizm, akne ve erkek tipi kellik gibi aşırı androjen belirtileriniz varsa doktorunuza başvurun.

NEDENLERİ:
PCOS'un kesin nedeni bilinmemektedir. Rol oynayabilecek faktörler şunlardır:
Fazla insülin. İnsülin, hücrelerin birincil enerji kaynağı olan şekeri kullanmasına izin veren pankreasta üretilen hormondur. Hücreleriniz insülin eylemine karşı dirençli hale gelirse, kan şekeriniz yükselebilir ve vücudunuz daha fazla insülin üretebilir. Fazla insülin, androjen üretimini artırabilir ve ovulasyon ile güçleşmeye neden olabilir.
Düşük dereceli inflamasyon. Bu terim, beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonla savaşmak için madde üretimini tanımlamak için kullanılır. Araştırmalar, PKOS'lu kadınların, polikistik yumurtalıklarını androjen üretmek için kalp ve kan damarı problemlerine yol açabilen, düşük dereceli bir inflamasyona sahip olduklarını göstermiştir.
Kalıtım. Araştırma, bazı genlerin PKOS ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir.
Aşırı androjen: Yumurtalıklar anormal derecede yüksek seviyede androjen üretirler ve hirsutizm ve akne ile sonuçlanırlar.

KOMPLİKASYONLARI
PCOS’un komplikasyonları şunları içerebilir:
• Kısırlık
• Gestasyonel diyabet veya hamileliğin neden olduğu yüksek tansiyon
• Düşük veya erken doğum
• Alkolsüz steatohepatitis - karaciğerde yağ birikiminin neden olduğu ciddi bir karaciğer iltihabı
• Metabolik sendrom - yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve anormal kolesterol veya trigliserit düzeyleri gibi kardiyovasküler hastalık riskinizi önemli ölçüde artıran bir dizi durum
• Tip 2 diyabet veya prediyabet
• Uyku apnesi
• Depresyon, anksiyete ve yeme bozuklukları
• Anormal uterin kanama
• Rahim duvarı kanseri (endometrial kanser)
• Obezite PKOS ile ilişkilidir ve bozukluğun komplikasyonlarını kötüleştirebilir.
TEŞHİS :
PCOS'u kesin olarak teşhis etmek için test bulunmuyor. Doktorunuzun adet tarihleriniz ve kilo değişimleriniz dahil olmak üzere tıbbi geçmişiniz hakkında bir tartışma başlatması olasıdır. Fiziksel olarak muayene ise, aşırı saç büyümesi, insülin direnci ve akne belirtilerini kontrol etmeyi içerir.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ
Doktorunuz, orta düzeyde egzersiz aktiviteleriyle birlikte düşük size özel diyetle kilo kaybını tavsiye edebilir. Kilonuzda mütevazı bir azalma bile (örneğin, vücut ağırlığınızın% 5'ini kaybetme) durumunuzu iyileştirebilir. Kilo vermek aynı zamanda doktorunuzun PKOS için önerdiği ilaçların etkinliğini artırabilir ve kısırlık konusunda yardımcı olabilir.

Ne yapmalı?
• Bulduğun semptomları ve ne kadar süreyle olduklarını listeleyin
• Dozlar dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları, vitaminleri ve takviyeleri listeleyin
• Diğer durumlar, son yaşam değişiklikleri ve stres etmenleri de dahil olmak üzere önemli kişisel ve tıbbi bilgileri listeleyin
• Doktorunuza sormak için sorularınızı hazırlayın
• Adet döngülerinizin kaydını tutun

YAŞAM TARZI
PCOS'un etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için şunları deneyin:
• Sağlıklı bir kilo verin. Kilo kaybı insülin ve androjen seviyelerini azaltabilir ve ovulasyonu geri yükleyebilir. Kilo kontrol programı hakkında doktorunuza danışın ve kilo verme hedeflerine ulaşmak için düzenli olarak diyetisyenle görüşün.
• Karbonhidratları sınırlandırın. Düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı diyetler insülin seviyelerini artırabilir. PCOS'unuz varsa beslenme uzmanınıza düşük karbonhidratlı diyet hakkında danışın. Kan şekeri seviyenizi daha yavaş yükselten kompleks karbonhidratlar seçin.
• Aktif olun. Egzersiz kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. PCOS'unuz varsa günlük aktivitenizi arttırmak ve düzenli bir egzersiz programına katılmak insülin direncini tedavi edebilir, hatta önleyebilir ve kilonuzu kontrol altında tutmanıza ve diyabet geliştirmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Yazıları
► Polikistik Over Sendromu’nda Beslenme Dyt.Nurettin ŞAHİNLİ
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Dyt.Nagihan KIRCALI
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Pkos (Polikistik Over Sendromu), Yaşam Şekli ve Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Polikistik Over Sendromu Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
► Kombuca Çayı Ekim 2018
◊ Yolculukta Beslenme Temmuz 2018
◊ Moringa Bitkisi ve Çayı Temmuz 2018
◊ Savaşçı Diyeti Temmuz 2018
◊ 8 Yaygın Besin Alerjisi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:39
Top