2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte D Vitamini Eksikliği
MAKALE #20172 © Yazan Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ | Yayın Aralık 2018 | 12,773 Okuyucu
D vitamini nedir?

D vitamini vücutta pekçok işlemin gerçekleştirilmesinde görevli bir vitamindir. D vitamini eksikliğinde bazen ciddi boyutlara varan rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Oysa D vitamini eksikliği çok basit bir yöntemle giderilebilir. Güneşe çıkmak.
Ülkemiz D vitamini açısından oldukça elverişli bir iklime sahip olmasına karşılık D vitamini eksikliği oldukça sık görülmektedir. Bazı bölgelerde 10 kişiden 9’unda d vitamini eksikliği saptanmaktadır. Bunların büyük çoğunluğunu ise kadın ve çocuklar oluşturmaktadır.

Aktif D vitaminin sentezlenme yeri deridir ve güneş ışınlarının etkisiyle aktif halini alır. Günde yarım saat bile güneşe çıkmak D vitamini sentezi için yeterlidir. Güneşin çok fazla olmadığı kış aylarında yada güneşe çıkma imkanı olmayan bazı meslek gruplarında ise dışarıdan alınan gıda takviyeleri ile D vitamini eksikliğinin önlenmesi yada tedavi edilmesi mümkündür.

D vitamini ne işe yarar?

D vitamini böbrekler ve barsaklar üzerine etki göstererek vücuttaki kalsiyum dengesini sağlar. Barsaklardan kalsiyum emilimini arttırırken, böbreklerden kalsiyum kaybını azaltır. Aynı zamanda kemiklerden kalsiyumu serbestleştirir. Tüm bu etkiler sonucunda kandaki kalsiyum seviyesini yükseltir. Bu sayede özellikle kasların kasılmasını düzenler.
D vitamini kalp kasının pompalama gücünü etkiler. D vitamini eksikliğinde kalp hastalıkları, hipertensiyon, obezite ve şeker hastalığının daha fazla görüldüğü söylenmektedir. D vitamini eksikliğinde kemiklerde zayıflama ve kemik erimesi riski artmaktadır. Kemikleri ve dişleri ğüçlendirir.

D vitamini eksikliği kimlerde görülür?

D vitamini eksikliği doğum ve emzirme dönemlerindeki kayıplardan dolayı kadınlarda daha fazla görülür. Yaşlılarda ve yeteri kadar güneş görmeyenlerde, şişmanlarda, çok fazla güneş kremi kullananlarda daha fazla görülmektedir.

D vitamini eksikliği neden olur?

D vitamini neden düşer diye sorunun aslında oldukça kolay ve herkes tarafından bilinen bir cevabı vardır. En önemli nedeni yeterinde güneş ışığından faydalanmamaktır. Güneş ışığındaki UVB ışınları D vitamini sentezi için şarttır. Güneş ışığı olmadan D vitamini sentezi vücutta gerçekleşmez. Besinlerde de yeteri kadar D vitamini olmadığından D vitamini eksikliği oluşur.
Yaşlılarda ve böbrek hastalarında D vitamini eksikliği riski artar. Bazı barsak hastalıklarında D vitamini emilimi azalır. Epilepsi ilaçları gibi bazı ilaçlarda emilimini azaltabilir.
Koyu tenli insanlarda yada güneş koruyucu kullananlarda D vitamini eksikliği daha fazla görülür. Yine vejeteryanlarda da balık, süt, ciğer gibi hayvansal gıdalar tüketilmediğinden dolayı D vitamini eksikliği oluşabilir.

D vitamini eksikliğinden meydana gelen hastalıklar nelerdir? D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
D vitamini eksikliğine bağlı belirtiler çoğu zaman gözden kaçabilir yada başka rahatsızlıklardan kaynaklandığı düşünülebilir. D vitamini eksikliği olanlarda depresyon rahatsızlığının daha fazla görüldüğü söylenmektedir. Yaygın kemik ve kas ağrıları, kaslarda zayıflık nedeniyle bu hastalarda ileri derecede halsizlik ve yorgunluk oluşmaktadır. Kas krampları, terleme, kabızlık ve ishal sorunları görülebilir.

D vitamini eksikliği nasıl ölçülür?

D vitamini eksikliğinin ölçümü için, hastadan alınan kanda D vitamini (25 hidroksi vitamin D) düzeyinin ölçülmesi gereklidir. Yukarıda belirtilen semptomların varlığında D vitamini eksikliğinden şüphelenilmeli ve test için uygun bölüme yönlendirilmelidir.

D vitamini eksikliği tedavisi nasıl yapılır?

D vitamini eksikliğinde piyasada satılan tablet, ampul, sprey ve damla formundaki D vitamini ilacı başlanır. Kullanılacak D vitamini dozu hastanın yaşına, kilosuna ve D vitamini düzeyine göre değişir.
50 yaş üzeri olanlar, güneş görmeyenler, barsak yada mide ameliyatı geçirenler, karaciğer hastalığı olanlar yada kemik erimesi olan hastalarda D vitamini seviyesi kontrolleri daha sık yapılmalı, gerekli durumlarda D vitamini takviyesi başlanmalı ve tedavileri daha yakından takip edilmelidir.

D vitamini nelerde vardır? Doğal d vitamini kaynağı nedir?

Yiyeceklerle D vitamini eksikliğinin kapatılması mümkün değildir. Yiyeceklerdeki D vitamini seviyesi oldukça düşüktür. Yeterli D vitamini almak için bu yiyeceklerin sürekli olarak tüketilmesi gereklidir. Oysa güneşte günde yarım saat kalmak D vitamini eksikliğini gidermek için yeterli olacaktır.
Somon balığı, balık yağı, yumurta, karaciğer, tereyağı, mantar, kakao ve D vitamini katkılı süt ve tahıl gevrekleri en önemli D vitamini kaynaklarıdır.

D vitamini kanser riskini azaltıyor mu?

D vitamini faydaları oldukça fazladır. Diğer faydalarının yanında D vitamininin meme,kolon, kemik, cilt ve tiroid kanseri riskini azalttığı söylenmektedir.

D vitamini kaç olmalıdır?

D vitamini normal seviyesi kanda 30 ng/ml ve üzeridir. Yetişkinlerde günlük d vitamini ihtiyacı 1000 IU dir. Ancak belirgin bir eksiklik varsa günlük 2000-3000 IU 3-6 hafta boyunca kullanılmalıdır. Yağda birirken bir vitamindir. Bu nedenle kendi başınıza değil, doktor kontrolünde kullanmanızda fayda vardır.

Gebelikte D vitamini zararları varmıdır?

Güneş ışınları yoluyla vücutta sentezlenen D vitaminin toksik bir dozu yoktur. Ancak dışarıdan alınan ilaçlar nedeniyle bazen D vitamininin zararlı etkileri olabilir. Özellikle yaşlılar ve böbrek hastalığı olanlar dikkatli kullanılmalıdır. D vitamini fazla alınırsa böbrek taşı oluşumu, çarpıntı, kabızlık gibi belirtiler oluşabilir. Doktor kontrolü olmadan kullanmayınız.

Gebelikte D vitamini eksikliği

Gebelikte bebeğin kemik gelişimi için D vitamini oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde D vitamini ihtiyacı bebeğin kemik gelişimi nedeniyle 4-5 kat artmaktadır. Gebelikte anneden fetusa kemik gelişimi için yaklaşık 25-30 gram kalsiyum taşınmaktadır. Özellikle gebeliğin ortasından itibaren bu geçiş hızlanmaktadır. Bebeğe kalsiyum geçişi artarken, bir taraftan da D vitamini etkisiyle barsaklarda kalsiyum emilimi artmaktadır. Kemiklerden kalsiyum salınımıda arttırılmakta ve bu sayede gebe kadında kandaki kalsiyum yeterli seviyelerde tutulmaktadır. Ancak gebelikte bu ihtiyacı karşılayacak miktarda d vitamini sentezlenmemektedir. Özellikle güneş ışığına yeteri kadar çıkmayanlarda yada beslenme bozukluğu olan gebelerde d vitamini eksikliği oluşmaktadır.

D vitamini eksikliği gebeliği etkilermi?

Gebelerdeki normal kan düzeyi ve optimal tedavi dozu konusunda hala net bir fikir birliği yoktur.
- Gebelikte ortalama % 3-5 oranında kemik kaybı olduğu söylenmektedir.
-D vitamininin 400 IU günlük alımında gebelikte preeklampsi dediğimiz tansiyon yükselmesi riskini azaldığı belirtilmektedir.
-Yine D vitamini eksikliğinde gebelikte şeker hastalığı riskinin de arttığı söylenmektedir.
-D vitamini eksikliği olanlarda bakteriyel vajinozis dediğimiz vajinal enfeksiyonun arttığı bildirilmektedir.
-D vitamini düşük olanlarda bebekte gelişme geriliği rsiki artmaktadır.
-Yine bu kadınların bebeklerinde gebelik sırasında kemşklerde raşitizme benzer bulgular olduğu söylenmektedir.
-Yeni doğanlarda ve çocuklarda raşitizmin en önemli nedeni anne karnında ve hayatın ilk aylarında yetersiz D vitamini alımıdır. Raşitizm, büyüme geriliği, uzun kemiklerin epifiz kısımlarında genişleme, bacaklarda eğrilik, omurgada bükülme, zayıf kas gelişimi ve göğüs kafesinde bozukluklarla giden genel bir kemik deformitesi hastalığıdır.
-Bebeklerde kalsiyum eksikliğine bağlı havale gözlenebilir.

Gebelikte D vitamini ne zaman başlanmalıdır?

Gebelikte D vitamini takviyesi önerilmektedir. Ancak bu konu ile ilgili halen bir karmaşa mevcuttur. Bazı hekimler gebeliğin 3. ayından sonra başlanmasını önerirken bazı hekimler gebeliğin ortasından itibaren kullanılmasını önermektedir. Bazı hekimler D vitamini seviyesi ölçüp başlanmasını önerirken bazıları ise ölçüm yapmadan başlanmasını önermektedir.
Pek çok vitamin ilacında 400 IU D vitamini mevcuttur. İlaçtaki bu vitamini besinler yoluyla almak oldukça zordur. Bu nedenle gebelikte bir D vitamini ilacı kullanılması gerekecektir. Bu noktada kullanılacak ilacın dozunun ne olması gerektiğinde bir fikir birliği yoktur. Sağlık bakanlığımız gebelere 3. aydan sonra 1200 IU (9 damla) vitamin D3 takviyesi önermektedir. Ancak bebeklerin bile 15-20 damla vitamin D3 aldığını düşünecek olursan bu dozun bile gebelerde yeterli olamayacağı aşikardır. Bu noktada gebenin kan D vitamini seviyesine göre doz belirlemek daha akılcı olacaktır.

Gebelikte D vitamini nasıl alınmalıdır?

D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Gebelerin yaz aylarında 11.00-19.00 saatleri arasında 15-20 dakika el, kol, ayak ve yüzlerinin güneşe maruz kalması ihityacı olan D vitaminini sağlayacaktır. Bunu haftada 3-4 kez yapmanız yeterli olacaktır. Kış aylarında güneş ışığı cildinize yeterli açıda gelmediğinden bu süre 30 dakikadır. 30 dakikadan sonra güneşlenmenin d vitamini seviyesine bir etkisi yoktur. Çünkü 30 dakikadan sonra D vitamininin öncül maddeleri artık güneş ışığı tarafından parçalanmaktadır. Güneş ışığına doğrudan maruz kalmak gereklidir. Cam arkasından güneşe maruz kalmanın bir faydası yoktur. Güneş kremi kullanmadan güneşe maruz kalmalısınız. Aksi taktirde yine güneş ışığının faydası olmayacaktır. Ancak 20 dakika güneşlendikten sonra güneş kremi kullanmalısınız. Aksi taktirde gebelikte cildinizdeki pigmentasyon artışına bağlı koyulaşma artacaktır. Bazı hekimler ise bu koyulaşma nedeniyle gebelikte güneşlenme yerine ilaç başlanmasını önermektedir.

D vitamini eksikliği gebeliğe engel midir?

D vitamini eksikliği kısırlık problemi olan hastalarda daha fazla görüldüğü, tedavi sonrası bu hastalarda gebelik şansının arttığı söylenmektedir. D vitamini eksikliği, her organda olduğu gibi üreme organlarında da olumsuzluklara neden olabiliyor. Eksikliğinde yumurta kalitesi, yumurtalık rezervi ve buna bağlı döllenme oranların olumsuz etkilenebiliyor. D vitamini eksikliğinin giderilmesinden sonra yapılan infertilite (kısırlık) tedavisinde, daha başarılı sonuçlar alındığı belirtiliyor.

D vitamini ilaçları nelerdir?

Piyasada tablet, sprey, şurup, damla yada ampul şeklinde pekçok d vitamini ilaçları mevcuttur. Ocean d vitamini, wellcare d vitamini gibi pekçok d vitamini hapı mevcuttur. Bunun yanında özellikle bebeklerde tercih edilen devit 3 damla dediğimiz d vitamini damlaları da oldukça sık kullanılan bir ilaçtır. Hamilelikte devit 3 damla kullananlar daha fazladır. Çünkü hem kullanımı kolay hemde dozu rahatlıkla istenildiği gibi ayarlanabilmektedir. Hap yutma zorunluluğu yoktur. Gebelikte d vitamini ampul kullanımı pek yaygın değildir. Dozu yüksek olduğundan dolayı pek tercih edilmez. D vitamini ilaçları içerisinde en çok tercih edilen formu d3 vitaminidir. Çünkü D vitamininin aktif metabolitidir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte D Vitamini Eksikliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► D Vitamini Eksikliği Şeker Hastalığına Neden Oluyor ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► C Vitamini Faydaları Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Göz Kuruluğu ve A Vitamini Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kas Ağrısı, D Vitamini ve Guatr ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Denge -Yürüme Bozukluğu ve B12 Vitamini ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelikte D Vitamini Eksikliği' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Her Yönüyle Mikrokimerizm PDF Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:59
Top