2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar Neden Ağlar?
MAKALE #20173 © Yazan Psk.Feden CANDEĞER PALA | Yayın Aralık 2018 | 1,836 Okuyucu
Etrafımıza baktığımızda ağlayan birçok çocuk olduğunu görürüz ve bu çocukların ağlamalarından toplum olarak rahatsız oluruz. Ne yapıp edip çocuğu susturmaya çalışırız ancak buzdağının görünmeyen yüzünü görmezlikten geliriz.

Peki, çocuğumuz ağladığında ne yapmalıyız?

Hepimizin çocukluğumuzda ağlamasına yeterince izin verilmemiştir. Çocukluk acılarımızın etkilerini ağlayarak iyileştirmeye çalıştıkça, iyi niyetli belki de yanlış bilgilendirilmiş anne ve babalarımız dikkatimizi dağıtmış, azarlamış, cezalandırmış ya da bu durumu görmezlikten gelmiştir. Bazılarımız “tamam tamam ağlama artık!” diyerek, bazılarımız ise “ağlamaya devam edersen ben sana ne yapacağımı biliyorum!” gibi cümlelerle susturulmuşuzdur. Bazı aileler ise ağlamasın diye dikkatini dağıtmak için çocuklarının ellerine oyuncak ya da yiyecek tutuşturmaya çalışır. Çocuğun eline yiyecek tutuşturulması ile çocuğa verilen mesaj şudur; “Güvendiğim kişi bana yiyecek veriyorsa bu benim kendimi iyi hissetmemi sağlayacaktır.” anlamında yorumlayacaktır. Çoğu yetişkinin morali bozulduğunda yemek yemeğe başlamasının temelinde hep bu gerçek yatmaktadır. Sık karşılaşılan vakalardan bir tanesi de çocuk ağladığında odasına gönderilmesidir. Bu yaklaşım çoğu aile için çocuğun kötü bir davranış sergilediği ve bunun karşılığında cezalandırılması anlamına gelmektedir. Yani ağladığımızda ceza, ağlamadığımız da ise övgü almışızdır. Yani ödüllendirilmişizdir. Kültürümüzde özellikle erkek çocukların ağlaması, kız çocuklara oranla daha az kabul görmektedir. Ağlayan erkek genellikle alay edilip “Kız gibi ne ağlıyorsun!” söylemleriyle karşılaşır. Erkeklerin duygularını ifade etmesi engellenip erkek gibi davranmaları beklenir. Bunun sonucunda bazı erkekler yıllarca gözyaşı dökemezler. Belki de erkeklerin strese bağlı hastalıklara daha yatkın olması ve kadınlara oranla erkeklerin erken yaşta yaşamlarını yitirmesinin önemli nedenlerinden biridir.
Hepimiz ağlamanın kabul edilmediği bir toplumda yaşamaktayız. Anne ve babaların bu duyguların yaşanmasında bilerek veya bilmeyerek etkileşimi söz konusudur. Böylelikle hayat çocuklara gözyaşlarını tutmayı, duygularını ket vurmayı öğretmiştir. Tıpkı anne ve babalarımızın bizlere yaptığı gibi bizler de çocuklarımızın ağlamalarını engellemeye çalışıyoruz. Bizim kendimizi ifade etme hakkımız elimizden alınsa da çocuklarımızın kendini ifade etme hakkını neden elinden alalım ki.
Çocuklar niçin önemsiz nedenlerle ağlar ve öfkelenir?

Genellikle ağlama ya da öfke nöbetlerinin süresi ve yoğunluğu bu patlamalara neden olan durumun açıklanamayacak bir hal alır.Küçük bir kız çizdiği resmini bulamadığında yarım saat boyunca ağlayabilir.Bu tür durumların nedeni, çocukların birikmiş duygularını boşaltmak için küçük bahaneler kullanmalarıdır. Çocuğun gerçek ihtiyaçlarının dikkate alınmadığı ve istediğini alamadığı çok sayıda olay için öfkelenmesinin ve ağlamasının bahanesidir.

Çocuğumuz ağladığında nasıl yaklaşmalıyız?

Çocuklarımız ağlarken onlara “Şu anda gerçekten üzgünsün, değil mi?” sorusuyla empati kurulup hissettiklerini hafifletebiliriz. Tercihiniz bir şey söylememek de olabilir hiçbir sakıncası yoktur. Gereken tek şey çocuğunuzu izleyerek ve dinleyerek ona ilgi gösterdiğinizi, yüz ifadenizle sevginizi çocuğunuza iletmektir. Ağlayarak gerilimini boşaltma ihtiyacı hisseden bebekleri kucakta tutmak anne ve çocuk arasında güvenli bir bağ kurması açısından önemlidir. Bebeklik döneminde kurulan bu bağ ilerleyen yaşlarda çocuk her ağladığında kucağa alınmasına gerek kalmayacaktır. Çocuğunuz ağladığında ağlamanın nedeni hayal kırıklığı ya da bu durumdan kaynaklanan başka bir acıysa tek yapılması gereken çocuğunuzun acısını anladığınızı belirtip duygularını kabul etmektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar Neden Ağlar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Feden CANDEĞER PALA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Feden CANDEĞER PALA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feden CANDEĞER PALA Fotoğraf
Psk.Feden CANDEĞER PALA
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Feden CANDEĞER PALA'nın Makaleleri
► Çocuklar Niçin Ağlar? Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ
► Bebekler Neden Ağlar? Psk.Sinem OLCAY
► Çocuklar Neden Sıkılıyor? Psk.Engin OLGUN
► Çocuklar Neden Tırnak Yer? Psk.Dnş.Gökçe SABANCI
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuklar Neden Kardeşlerini Kıskanır? Psk.Feden CANDEĞER PALA
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Burcu ÇAPA
► Çocuklar Neden Yalana Başvurur? Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Çocuklar Neden Depresif Olurlar? Psk.Sinem MALKOÇ
► Çocuklar Okuldan Neden Korkuyor Psk.Dnş.Gökçe SABANCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklar Neden Ağlar?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:11
Top