2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Bozukluk ve Panik Atak
MAKALE #20184 © Yazan Uzm.Psk.Feride ALTAY | Yayın Aralık 2018 | 2,247 Okuyucu
Panik Bozukluğu ve Panik Atak
Panik Bozukluğu, her 100 kişiden üçünde görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Genellikle 20-35 yaşlarında ortaya çıkar. Nedenleri tam olarak belirlenememiş olsa da başa çıkılamayan yaşamsal sorunlar, sarsıcı hayat olayları, mezuniyet, evlilik, ilk çocuğun doğması gibi stres barındıran büyük değişimlerle ilgili olduğu ve bunlarla tetiklendiği görülmektedir. Aynı zamanda, genetik bir yatkınlık olduğuna dair kanıtlar da vardır. Eğer aile bireylerinden biri panik bozukluğu geçirmişse, bu bozukluğun görülme riski artar.
Panik atak, önceden bir uyarı vermeden ve herhangi bir nedeni olmadan ortaya çıkan ani bir korku patlamasıdır. Çoğu kişinin şikâyetçi olduğu “stresli olmak”tan çok daha yoğundur. Panik atak yaşayan kişilerde görülen en yaygın belirtiler; çarpıntı, nefes almakta zorlanmak ve göğüs ağrısı, yoğun bir korku, baş dönmesi, mide bulantısı veya sersemlik, titreme, terleme, sarsılma, ateş basması veya ani üşüme, ayak veya el parmaklarında uyuşma ve delirme veya ölme korkusudur.
Panik bozukluğun en olası tehlikesi fobilere yol açabilmesidir . çünkü ataktan sonra kişi, panik sırasında karşılaştığı durumlardan kaçınmaya başlar. Panik bozukluğu olan birçok hasta panik atağıyla ilgili olarak ‘duruma bağlı kaçınma’ gösterir. Avmler, sinema gibi kalabalık yerlere gitmek bu kişilerde büyük bir korku oluşturur.
Evden dışarı çıkılacağı zaman gidilecek yerin bir hastaneye yakın olması, etrafında eczane olması gibi kriterler aranır. Kaçınmalar başlar.Panik bozukluk kişilerin hayat kalitesini çok düşüren, çoğu zaman iş, aile ve sosyal alanda işlevselliğini ciddi şekilde etkileyen ruhsal bir hastalıktır. Panik Bozukluğu, tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Panik Bozukluğunun tedavisinde şu yöntemler kullanılır:
1.Bilişsel-davranışçı tedavi:
Bu tedavi yönteminde iki amaç vardır:
1. Bilişsel yeniden yapılandırma :Hastanın, aslında tamamen “zararsız” olan Panik Atağı belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır.
2. Korkulan durumlarla karşı karşıya gelme:Panik Atağı geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece korkularının“üstüne gitme”si sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır.
Bu tedavide doktor hastasına dışarıya çıkma, pazara gitme, taşıt araçlarına binme gibi hastanın, korku ve Panikleri nedeniyle yapamadığı etkinlikleri bir plan dahilinde en basitlerinden başlayarak “alıştırma ödevleri” olarak verir. Hasta basitleri yapabilir hale geldikçe zorlarına geçerek bütün korkulan durumlar bitinceye dek alıştırmalar sürdürülür.
Korkulan duyumlarla karşılaşma:panik bozukluğu olan kişiler nefes alıp vermede güçlük, sersemlik hissi, baş dönmesi gibi duyumları algılarlar. Bu yöntemde kişinin bu duyumlarla karşılaşması ve bunları kontrol etmesi öğretilir.
Soluk alıp verme eğitimi yapılır. Hızlı soluk alıp verme panik belirtlerini tetikleyebilir. Buna hiperventilasyon denir. Soluk alıp vermenin düzenlenmesi ve yavaşlatılması sağlanarak panik atakları sırasında hızlı soluk alıp verme yüzünden kötüleşen belirtilerin azaltılması sağlanır.

Panik Bozukluğunun tedavisinde, uygulanan diğer yöntem ise EMDR göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme terapisidir. EMDR terapisi sırasında, beynin sağ ve sol yarımküreleri uyarılarak, geçmişte yaşanan travmatik anının yeniden işlenmesi sağlanır. Travmatik anıda gelişen duygulara duyarsızlaştıma, diğer anı ağları ile arasında ilişki kurulması ve öğrenmenin sağlanarak bilginin adaptif bir şekilde depolanması ile mümkün hale getirilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Bozukluk ve Panik Atak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Feride ALTAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Feride ALTAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feride ALTAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Feride ALTAY
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Feride ALTAY'ın Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Bozukluk ve Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Aralık 2018
► Öfke ve Öfke Kontrolü Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:17
Top