2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke ve Öfke Kontrolü
MAKALE #20185 © Yazan Uzm.Psk.Feride ALTAY | Yayın Aralık 2018 | 2,003 Okuyucu
Engellenme, incinme veya gözdağı karşında gösterilen saldırganlık tepkisi, kızgınlık anlamlarına gelir.
Aslında diğer tüm duygular gibi, heyecan, sevinç, korku, üzüntü gibi, yaşanması gereklidir. Her insanda olması gereken, olmadığı zamanlarda endişelendiğimiz diğer duygular gibi…
Öfke tamamen normal, çoğunlukla da sağlıklı bir duygudur.
Ancak bizim burada ayrımını yapmamız gereken şey öfkeden sonra ortaya çıkan saldırganlık duygusudur. Bazı olaylar karşısında öfke hissetmesek zira kendimizi savunamaz ve belki yaşadığımız şeyin farkına varamayız. Ancak öfkemiz ortaya çıktıktan sonra bunu sakince yönetebiliyor muyuz, yoksa saldırıyor muyuz.?
Eğer öfke kontrolden çıkar, yıkıcı hale gelmeye başlarsa, iş yaşamında, kişisel ilişkilerde ve hayatınızın genel niteliğinde problemlere sebep olabilir. Ayrıca size kendinizi tahmin edilemez ve çok güçlü bir duygunun kölesiymiş siniz gibi hissettirebilir.Öfke “hafif bir rahatsızlıktan, şiddetli kızgınlık ve hiddete kadar değişebilen bir duygudur”. Diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişimler tarafından izlenir; öfkelendiğinizde, enerji hormonlarınız adrenalin ve noradrenalinle beraber kalp hızınız ve kan basıncınız da yükselir.
Öfkede ana sıkıntı, öfkenin varlığı değil; kontrol edilmesi ve iç dünyamızda öfkeyi işleyememekten kaynaklanan saldırganlığa, şiddete dönüştürme halidir. Kontrol etmeyi öğreneceğiniz durum, öfkenin kendisi değil; öfke anında aklınıza gelen bu saldırgan tutumlardır.
Öfke hem içsel hem de dışsal sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Belirli bir insana (patrona) veya bir olaya (yağmur yağması gibi) öfkelenmiş olabilirsiniz veya öfkeniz genel kişisel sorunlarınızdan da kaynaklanıyor olabilir. Hatıralar veya travma canlandırıcı olaylar da öfke duygularınızı harekete geçirebilir.
"Yağmur niye yağdı ki? Benim bugün işim vardı dışarıda. Bak böyle de giyindim çıktım. Tabi yağmur beni bekledi, tabi ben o kadar şanssızım ki" veya "Yola bak her yer çamur içinde? Ayakkabılarım çamur içinde kaldı?"
"Trafiktesiniz şimdi nereden çıktı bu trafik ben yoldan geçiyorum diye şehrin tüm araçları burada" diye öfke duyuyor olabilirsiniz.Aslında baktığımız zaman bazı duygularımız tetiklendiği zaman kendimizi öfkeli hissediyoruz. Yani dış dünyadan ya da içimizden bir tetikleyici geçiyor mesela yağmur yağdı,
ardından düşüncemiz evet TABİ BEN çok şansımız, herkes bana karşı gibi. Ardından duygumuz aktifleşiyor, öfkeleniyoruz. Evet bu sadece bana olur zaten. Buna dayanamam bu ne ya gibi düşüncelerle öfkemizi daha da artırıyoruz.
Öfkenin aşamaları şöyle gelişebilir.
1. Sinir patlamasına neden olacak bir olay gerçekleşir.bu öfkenin zaten geçmişle bir bağlantısı vardır.
2. Geçmiş ile şu an birleşince kişinin eli ayağı titrer. Kalbi çarpmaya başlar. Nefes alışverişi sıklaşır.
3. Fiziksel belirtilerin başlaması ile beraber öfke sinir patlaması halinde kendini gösterir. Kişi adeta savaşa gidiyor gibidir !!!.
4. Kişi içindekileri söyleyince geçici bir rahatlama oluşur.
5. Kişi rahatlamayı üstünden attıktan sonra pişman olmaya başlar. Karşı tarafa haksızlık yaptığını, aşırı tepki verdiğini düşünür. Bazen de öfkesinin yasal bedelleri ile karşılaşır.
Eğer öfkeniz gerçekten kontrolden çıkıyorsa veya ilişkinize ya da hayatınızın diğer önemli noktalarına zarar veriyorsa;
Öfkelendiğinizde ben kimim, bu duygular ne, geri planda ne yaşıyorum diye bakmak gerekiyor. Bir şeyler ters gidiyor diye ne yaşadığımızı incelemey, şu an neye ihtiyacım var, hangi isteğim karşılanmıyor gibi bakmak ve bunu kelimelerle ifade etmek gerekiyor.

Öfke var olması gereken ancak ortaya çıktığı zaman doğru yollarla ifade edilmesi gereken bir duygudur. Öfke kontrolünde rahatlama egzersizleri, bilişsel yeniden yapılandırma teknikleri, iletişim dilinin düzenlenmesi önem arz etmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke ve Öfke Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Feride ALTAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Feride ALTAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feride ALTAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Feride ALTAY
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Feride ALTAY'ın Makaleleri
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke ve Öfke Kontrolü Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Öfke ve Öfke Kontrolü Psk.Nilgün HASAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öfke ve Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:07
Top