2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ailecek Okula Hazır Mıyız ?
MAKALE #20210 © Yazan Psk.Dnş.Erhan KOCA | Yayın Aralık 2018 | 1,662 Okuyucu
Okula başlamak hem çocuklar hem ebeveynler için heyecan vericidir. Aynı zamanda da kaygı yaratan bir değişimdir. Çocuk için bu süreç bilinmezliğin kapısını aralamaktır. Aile olarak, okula başlama ve uyum süreci boyunca hem kendinizi hem de çocuğunuzu bu sürece hazırlamak ve teşvik etmek işleri kolaylaştıracaktır.
Çocuğun okula hazırlığını ve uyum sürecini sağlıklı bir şekilde yaşaması mümkündür. Lakin bunun için iyi bir planlama ve zamanlamaya ihtiyaç vardır.
Önce siz hazır olun!
Çocuk ailesinden ayrılırken ebeveyninin üzüntüsünü ve kaygısını hissettiğinde uyum süreci zorlaşmaktadır. Yetişkinlerin, çocuklara “Aman kendine dikkat et, öğretmeninin yanından ayrılma, tanımadığın kişiler ile konuşma” gibi uyarılar yapmaları ve çocukların yanında “Acaba alışabilecek mi, bensiz durur mu, öğretmeni kızar mı, okulda korkar mı?” yönünde ki yorumları çocukları olumsuz etkiler ve uyum sürecinin uzatır. Ayrıca bazen çocuklar okula başlamaya son derece hazırken, ebeveynler çocuğun kendilerinden bağımsızlaşmasına hazır değildir. Mümkün olduğunca sürecin normal olduğunu kendimize hatırlatmamız önemlidir.
Okul öncesi dönemde sürekli ebeveynine bağımlı olan çocuklar, onların yanında olmadığı zamanlarda zorlanır. Bu da okul korkusu değil, anne-babadan ayrılma korkusu olarak adlandırılır. Genelde aşırı korumacı bir tutum sergileyen ailelerde görülür.
Ailelerin, çocuk için iyi ve uygun bir okul seçmenin veya okul için gerekli malzemelerin alınmasının okula hazırlık anlamına gelmediğinin farkında olması gerekir. Çünkü okula hazırlık, çocuğun sosyal, duygusal, akademik açıdan belirli bir düzeye gelmesini gerektirir. Farklı alanlardaki becerileri belirli bir seviyeye ulaşmış olan çocuklar okul yaşamlarında uyumlu, mutlu ve başarılı olabilirler. Bu açıdan bakıldığında okula hazırlık, okula başlama anında çocuğun o zamana kadar yaşadıklarının dışavurumudur. Aslında gözlenenler de o ana kadar yapılanların birer sonucudur.
Aile sadece, okula uyum sürecinde çocuğun sosyal, duygusal, akademik ve temel yaşamsal deneyimler edinmesinde etkili değildir. Aynı zamanda ailenin okulla ilgili beklentileri, okula karşı kendi deneyimleri sonucunda takındığı tutum, ebeveynlerin kişilik özellikleri ve aile içi iletişim süreci de çocuğun okula uyumunu kolaylaştırmakta veya zorlaştırmaktadır.
Okula başlangıç aşamasında çocuğun, okula gidiş yolunda tehlikelerle karşılaşılabileceğine, okul içerisinde kaybolabileceğine, sınıfın kalabalık olmasından dolayı ürkebileceğine, ailesinin onu bırakabileceğine veya söylenilen saatte almaya gelmeyeceğine, okulda yalnız kalabileceğine ait korkuları olabilir. Bununla birlikte okulda olduğu sırada evde neler olduğu, ailesinin onu özleyip özlemediği, oyuncaklarına bir şey olup olmayacağı, tuvaleti gelirse ne yapacağı, arkadaşı olup olmayacağı vb. konulara ait kaygıları da olabilir. Özellikle okula ait korkuların ve kaygıların yaşanması durumu, ailenin bu durumlarla ilgili koşulları (örneğin; söylenen saatte çocuğun okuldan alınmaması, alışma döneminde çocuğun bütün gün okulda bırakılması ) yerine getirmemesi, eğitimcinin ve okulun uyum konusundaki katı tavırları gibi nedenlere bağlı olarak uzayabilir. Yine bu dönemde çocuğun okula başlama sürecinin yeni bir kardeşin doğumu, yeni bir eve/şehre taşınma, aile bireylerinden birinin kaybı gibi yaşantısında stres yaratan durumlara denk gelmesi okula uyumunu da zorlaştıracaktır.
Sonuç olarak sorunlu uyum sürecinde çocuk, aile ve ya okul kaynaklı olmak üzere bir sürü değişkenin etkisi olabilir. Aile ve öğretmen problemi doğru analiz etmeli ve süreci yürütmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ailecek Okula Hazır Mıyız ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Erhan KOCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Erhan KOCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erhan KOCA Fotoğraf
Psk.Dnş.Erhan KOCA
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Erhan KOCA'nın Makaleleri
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Hülya TURAN
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı? Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ailecek Okula Hazır Mıyız ?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:27
Top