2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Kültürümüzde Kaygı mı, Umut mu Baskın?
MAKALE #20211 © Yazan Psk.Dnş.Erhan KOCA | Yayın Aralık 2018 | 1,975 Okuyucu
Öğrenen insan öğrenmekten gelen bir güven içerisindedir. Güven duyan insan kaygılanmaz doğru yer zamanda doğru davranışı yapacağını bilir fakat bazıları ise böyle değildir. Onlar hayatın her durumunda kaygılanırlar, umutsuzluğa düşerler, yapamayacaklarına ve başaramayacaklarına dair içlerinde yoğun bir ses duyarlar. Önemli kararlar verirken başkasından etkilenir, stresli süreçleri yürütmekte zorlanırlar.
Çocukların hayattaki problem çözme yöntemlerin ailelerinin en önemli mirası olduğunu göz önüne alırsak, çocuğun kaygılı mı umutlu mu olmasına sebep olan durum nedir? Çocuğun içsel sesi yapabileceğine mi yoksa yapamayacağını söylüyor? Ailenin çocuğun yaşam deneyimleri ile kurduğu ilişkide ailenin tutumu bu durumu iki ayrı boyuta taşımaktadır. O halde nedir bu tutumlar ?

Çocuğa güvenilmeyen ortam

Potansiyeline güvenilmeyen ortamlarda yetişen çocuklara bu yaşlara kadar sürekli şu mesajlar verilir: “ Sen yeteneksiz ve beceriksizsin, birilerinin sana sürekli sahip çıkması gereklidir. Sen yalnız başına yapamazsın, kararlarına güvenme bizim kararlarımıza güven. Biz biliriz.” Bu sosyal çevrede yetişen çocuk sınırlarını, sorumluluklarının bilincine varamaz. Etki alanı içerisindeki durumları ayırt edemez. Hayatında ki önemli süreçleri yaşarken (burada sınav süreci) yönetebileceğine güvenemez. Bu nedenle kaygı doludur. Sezgisel olarak sürekli “ben yetersizim, ben yapamam” düşüncesine sahiptir.

Çocuğa güvenilen ortam

Gelelim şimdi öteki kutba; çocuğun potansiyeline güvenilen ortamlarda büyüyen çocuğa sürekli şu mesajlar gelmektedir.” Sen bizim için önemlisin, muhteşem bir potansiyelsin, sende hiçbir eksiklik yok, aynı yürümeyi öğrendiğin gibi bütün gerekli yaşam becerilerini öğrenirsin ve zamanla kendi kapasitenin üstüne çıkabilirsin. Önce kendine güven; ama bil ki senin gelişmen ve mutlu olman için yaşamın boyunca biz senin ekibinde olacağız.” Böyle ortamda yetişen çocuğa sürekli ne yapacağı söylenmez; onunla sohbet içinde kalınır ve bu sohbetin içinde onda yavaş yavaş sınırlar ve sorumluluk bilinci gelişir. Hatalarından öğrenip gelişebileceğine güvenilir ve kendisi de güvenir. İçsel sesi güven ve umut mesajları ile doludur. Derinlerde “ben yeterliyim, ben yapabilirim” kararını vermiştir.

Sınav süreci ile çocuğun ilişklisi

Kendisine güvenilen ortamda yetişmeyen çocuk süreci doğru yürütemeyeceğine inanır, içten içe yapamayacağını düşünür ve en kısa zamanda vazgeçmek için yol arar. Konuların çok geldiğini, eksik bilgilerinin çokluğundan yakınır durur. Verimli ders çalışma yöntemlerini kendisine uyarlayamaz, birkaç gün düzenli çalışır ama içsel sesi “Sen ne kadar çalışırsan çalış başaramacaksın!” der. Deneme sınavlarını kendisinin başarısızlığa belge olarak görür ve kısa zamanda çalışma motivasyonunu dolayısı ile de sınavı başlamadan kaybeder.

Oysa kendisine güvenilen ortamda yetişen çocuk eksiklerinin farkındadır ve eksiklerini tamamlamak için çalışır ve verimli çalışma yöntemlerini kullanır. Vazgeçmek gibi bir düşüncesi yoktur ve elinden gelenin iyisini şevkle yapmaya gayret eder. Böylece en iyi sonucu alacağını bilir. Kendinden ve süreçten emindir iç sesi “Sen yapabilirsin, sen yeteneklisin” der. Deneme sınavlarını eksiklerini görmek için fırsat olarak görür ve kendisini daha çok çabalamak noktasında motive eder.

Sonuç olarak fark etmesek de çocuklarımızda bebeklikten itibaren kurduğumuz bağ, çocuklarımızın ileri yaşlarda yaşayacakları önemli dönemlerde kendileri için hayati önem taşır. Onlar için hazırladığımız ev ortamının ve onlarla kurduğumuz ilişkinin temeline fiziksel güvenin yanında duygusal olarak da güven ve umut duygusunu yaşayacakları alanlar ile zenginleştirmeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Kültürümüzde Kaygı mı, Umut mu Baskın?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Erhan KOCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Erhan KOCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erhan KOCA Fotoğraf
Psk.Dnş.Erhan KOCA
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Erhan KOCA'nın Makaleleri
► İstemekten Fazlası, Umut… Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Umut, Umutsuzluk ve Psikopatoloji Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Umut: Geçmişin Sınırlarını Aşmak Doç.Dr.Psk.Dnş.Aylin DEMİRLİ YILDIZ
► Kaygı ve Sosyal Kaygı Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aile Kültürümüzde Kaygı mı, Umut mu Baskın?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:41
Top