2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karne Günü
MAKALE #20278 © Yazan Uzm.Psk.M. Emin BAYRAKTAR | Yayın Ocak 2019 | 2,055 Okuyucu
Karne Günü

Malesef ülkemizde eğitim sistemi artan nüfusumuzu karşılayacak şekilde yapılandırılamadı ve oldukça fazla sorun yaşamaya başladık. Bu nedenle hem veliler hem öğrenciler okul konusunda birçok sorun yaşamaya başladılar. Bu konuda umarız yakın zamanda güzel gelişmeler göreceğiz.
Bu sorunların başında karnedeki akademik başarı göstergesi olan yazılı sonuçlarına verilen önem oldu. Evet yazımda bu soruna değinirken velilerin ve öğretmenlerin çocukların sadece karne notlarına bu kadar önem vermeye başlamalarına duyduğum üzüntüyü de belirtmek istedim.
2018 - 2019 eğitim öğretim yılının ilk dönemini bitirmek üzereyiz. Tabi ki dönemi karne ile kapatıyoruz. Karne o kadar geniş bir yelpazeye sahip ki zayıflar, pekiyiler 95 not ortalamaları görmemiz mümkün. Peki karne günü tabusu?
Cuma günü yani 18.01.2019 tarihinde ilk ve orta öğretim kurumları dönem sonu tatiline girecekler ve çocuklara sınav notlarının yazdığı bir kağıt parçası olan karneyi verecekler. Kimisi iyi kimisi kötü olacak bu karne de iyi not nedir? tüm okullarda notların 95 ortalama da olması sizce ülkemize katkı sağlar mı?
Tüm çocuklar özeldir. Bu özelliği karne notları belirlemez. Okulun amacı çocuğun eğitim alması, bu eğitimi alırken de yeteneklerin sınıflandırılmasıdır. Sayısal alanda yetenekli çocuğun matematikçi, dil alanında yetenekli bir çocuğun ingilizce bölümünü seçmesi gibi.
Eğitimdeki amaç çocukları hayata güzel şekilde hazırlamaktır. Çocuklarımızın karneleri bunun aynasıdır. Eğer ki çocuğumuz sözel derslerde başarılı ise sözel becerilerde de başarılı olacaktır. O halde bizim çocuğumuzdan kimya mühendisi olmasını istememiz sağlıklı olmayacaktır.
Karneler bir sonuç olarak değerlendirmelidir. Sonucu değiştirmek istiyorsak sürece odaklanmamız gerekir. Her sene okullar Eylül'de açılır, Haziran'da kapanır. Eğer akademik başarımız düşükse bunun nedenlerini incelememiz gerekir. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek ahmaklıktan başka bir şey değildir.
Çocuğumuza tüm yıl Ali ders çalış bırak telefonu dedik. Ancak hiçbir değişim olmadı Emin Bey. Bu şikayete tepkim her zaman aynı olacaktır. Sordunuz mu niçin ders yerine telefon ile ilgileniyor. Çocuk telefon ile kendini daha iyi hissediyor Bu son derece doğal bir durumdur. Çünkü çocukların içgörü yapısı yetişkinler kadar gelişmiş değildir. Birçok yetişkin işe gitmediğinde ücret alamayacağını bilirken çocuklarda bu yapı böyle değildir. İnsan haz ilkesine göre doğar ve gelişir. Doyana kadar yemek ister, tüm isteklerinin gerçekleşmesini, ilgi odağı olmayı ve sevgi duyulmasını ister. Ancak zamanla bu yapının böyle devam etmeyeceğini fark eder. Bu yapıyı on yaşındaki çocuktan beklemek haksızlıktır. Çünkü o çocuk bunu henüz fark edecek bilişsel olgunluğa ulaşmamıştır.
Çocuklarımıza önce ders çalışmayı özendirecek etkinlikler düzenlemek gerekir. Haftalık programını tamamladığında hafta sonu basketbol oynamaya gidebiliriz gibi (özendirici etkinlikleri lütfen spor ve sanat etkinliklerinden seçin avm'de pizza yemeyi değil).
Çocuğunuzu iyi tanıyın en sevdiği rengi, hayvanı, yemeği, spor etkinliğini öğrenin. Çocuğunuzu tanımadan çocuğunuzu motive edemezsiniz. Belki de oğlumuz Ali instagramdan sürekli arabaları takip ediyor ve araba yarışlarına özel bir ilgisi var. Bunun için bir go kart pistine gidebilirsiniz. Size çocuğunuzun telefonda ne yaptığını sorsam siz de bilmem sürekli elinde işte diyorsanız bizim o treni yakalamamız için aile ile çok yoğun çalışmamız gerekecektir.
Psikoterapi toplumun büyük bir çoğunluğuna iyi geldiği gibi çocuklara da iyi gelecektir. Nitekim psikoterapi alan ergenlerin deneme sınav başarıları (özellikle üniversitelere giriş sınavı) psikoterapi almamış dönemlerindekinden çok daha yüksek çıkmaktadır. Bu durumun neden çocukların motivasyonlarının artmasıdır. Bir ergen psikoloğu danışanının duygularını anlayacak ve ona kendisini iyi hissetirecektir. Duyguları anlaşılmış ve kendini iyi hisseden bir ergende motivasyonu artacak ve hedefi olan mimarlık fakültesini kazanmak için gerekli puanı alacaktır.
Ergenlerde bireysel terapi yapılabilir ve çok iyi kazanımlar sağlar. Ergenlik dönemi çocuğun kendisini tanıdığı dönem olduğu için bu süreçte kendisini ifade edecek bir terapistin olması hem akademik hem de psikolojik fayda sağlayacaktır.
Çocukların akademik başarılarını düşüren en önemli nedenlerden biri de ayrılık anksiyetesidir. Özellikle birinci sınıf çocuklarda gördüğümüz bu sorun kendisini anneden ayrılmasına engel olacak ve çocuklar annesiz okula gidemeyecelerdir. Ayrılık anksiyetesi çocukların okul ortamına olumsuz başlaması ve bunun ardından okul hakkında olumsuz bir algı geliştirmelerine neden olabilir. Çocukların algısındaki okul anneden ayıran ve olumsuz hissettiren bir yer olarak kalırsa çocuğun okul algısı uzun bir süre olumlu olmayabilir. Bu sürecin atlatılmasında mutlaka bir çocuk psikoloğundan destek alınmalıdır. Özellikle oyun terapisi bu konuda oldukça faydalı olacaktır.
Çocuk - ergen terapisinde en az çocuk kadar faydayı aile görür ve asıl amaç ailenin doğru tutumları kazanmasını sağlamaktır. Çocuklar korkutma, ceza, ödül ile kazanılmazlar. Çocukları kazanmak için sevgiye ihtiyaç vardır. Çocuklar sevgiyi hissederler. Çocukların tutumlarını değiştirmek için sevgi dili kullanırsanız çoğu zaman fayda göreceksiniz.
Odaklanmamız gereken olay karne notları değil çocuğumuzun motivasyonu olacak. Doğru motivasyon ile karne notlarımız toplanacaktır. Motivasyon çocuktan çocuğa ve aileden aileye değişebilir. Burada aileyi göremeden öneride bulunmak yanlış olur.
Benim odaklanmak istediğim şey çocukların karneleri değildir. Notlar düzelir veya bozulabilir. İlk önce vermemiz gereken değer akademik değer değil, insanı değer olmalıdır.
Aileler çocuklarının akademik ihtiyaçlarına duydukları hassasiyeti duygusal hassasiyete de duymalılar. Unutmayın fizyolojik olmayan en büyük beyin gelişimini etkileyen dışsal etmen ihmaldir. Duygusal ihmale uğrayan çocukların zihin gelişimleri yaşıtlarının altında kalmaktadır.
Yapılan araştırmalar baba sevgisi gören çocukların daha zeki ve başarılı olduklarını bize göstermektedir. O halde çocuk yetirştirirken anneleri babalar yalnız bırakmayacaklar!
Öğretmenlerimiz başarılı öğrenciler yetiştirirken hekim, avukat, mühendis gibi popüler mesleklere yöneltmek yerine, iyi bir insan iyi bir yurttaş olma yönünde çaba göstermeliler.
Günümüzde oldukça yaygın olan ve her yıl daha fazla yaygınlaşan tükenmişlik sendromunun en önemli nedeni, yanlış meslek seçimidir. Eğer kişi tüm hayatını seve seve çalışacağı bir meslek seçimi ile şekillendirirse hayat boyu bir doyum alacak, tükenmişlik sendromu, orta yaş bunalımı gibi psikolojik problemler yaşama ihtimali de azalacaktır. Hayattaki en temel iki seçimden olan iş seçimi kişinin hayatını değiştireceği için bu konuda destek alınması çok faydalı olacaktır.
Gelecek dönemde çocukları zorla çalışma masasına oturtmuyoruz. Onların motivasyonlarının yerine gelmesi için iki haftalık tatilinizi iyi değerlendirin. Çocuklarınız ile duygusal ve fiziksel yakınlık kurun. Öpün, sohbet edin. Gönlünden geçen mesleğe ulaşması için onu cesaretlendirin.
Herkese iyi tatiller.
Uzman Klinik Psikolog
M. Emin BAYRAKTAR
OCAK 2019
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karne Günü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.M. Emin BAYRAKTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.M. Emin BAYRAKTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M. Emin BAYRAKTAR Fotoğraf
Uzm.Psk.M. Emin BAYRAKTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.M. Emin BAYRAKTAR'ın Makaleleri
► Karne Günü, Kabus mu Yoksa Aşırı Gurur mu? Psk.Dnş.Tuğçe ALTUNBAŞ
► İlk Doğum Günü Psk.Serap DUYGULU
► Anneler Günü Psk.Serap DUYGULU
► Pazar Günü Babaları Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Oks Stresi ve Günü Yaşamak Psk.Ceyda ŞENEL
► Anne Olmak ve Anneler Günü Psk.Serap DUYGULU
► Karne Uyarısı Pdg.Sedat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Karne Günü' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Covıd-19 ve Okb Eylül 2021
► Doğum Sonrası Depresyon Ağustos 2019
► Freudyen Düş Yorumları Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:28
Top