2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Küçültme Ameliyatı
MAKALE #20280 © Yazan Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ | Yayın Ocak 2019 | 1,806 Okuyucu
Meme küçültme kimlere gerekir? Meme küçültme ameliyatını SGK karşılar mı? Meme küçültme ameliyatı öncesi neler yapılır? Meme küçültme ameliyatı nasıl uygulanır? Meme küçültme ameliyatı sonrası iyileşme nasıl olur? Meme küçültme ameliyatı fiyatları nasıldır?

Meme küçültme talebiyle başvuran kişilerin aklına en çok takılan sorular bunlar. Öyleyse ilk sorudan başlayalım:)

Meme küçültme ameliyatı kimlere uygulanır?

Bedenine göre meme boyutu büyük olan , omuz sırt ve bel ağrısından muzdarip kişiler meme küçültme işlemi için adaydır. Bedene yüklenen fazladan ağırlık kişinin günlük aktivitelerini ,spor yapmasını zorlaştırır kişinin çabuk yorulmasına neden olur. Memenin bedene göre büyük olması kıyafet seçimlerinde sorun oluşturur , rahat edebilmek için bol kıyafetler tercih etmek zorunda kalan kişi olduğundan şişman görünebilir. Alt beden ile üst beden arasında farklılıklar ortaya çıkabilir.

Meme küçültmeye ihtiyacı olan kişiler memelerini kamufle edebilmek için veya memenin bedeni aşağı doğru çekici etkisini azaltmak için toparlayıcı sutyen takmak zorunda kalırlar. Bu sutyenler hem rahatsız edicidir, hem de normal sutyenlere göre daha pahalıdır. Ayrıca fazla yük taşıyan sutyenler omuz üzerinde askı izlerine bağlı olarak çöküntüler meydana getirir. Meme dokusunun bedeni aşağı çekmesi ile postür bozuklukları, ensede düzleşme meydana gelebilir.

Sarkık olan meme ile sürekli temas eden karın derisi arasında sürtünmeye bağlı olarak özellik yazın pişikler veya mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Büyük meme işlevsel açıdan sorun yarattığı gibi görsel ve psikolojik açıdan da olumsuz etkiler. Kadınlarda görsel veya cinsel açıdan özgüven problemine yol açabilir.

Meme küçültme ameliyatı öncesi neler yapılır?

Meme küçültme ameliyatı düşünüyorsanız bu konuda deneyimli ve yetkili olan plastik cerrahi hekimlerine başvurmalısınız. Ameliyat uygun olup olmadığınız , ameliyat süreci, riskleri hakkında bilgi almalısınız. Meme küçültme ameliyatı öncesinde mutlaka genel tetkikler ve meme taramaları yapılır. 40 yaş üstünde mammografi ve ultrasound , daha gençlerde ise ultrasound ile meme görüntülenir. Genel tetkikler yapılarak ameliyata engel bir durum olup olmadığı araştırılır.

Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Uygulanır?


Meme küçültme ameliyatında emzirmeyi korumak için aynı zamanda daha estetik bir görünüm için meme ucu ve çevresindeki süt bezleri korunarak ameliyat planlanır. Yaşlı veya çok büyük meme varlığında meme ucu korunması tehlikeye düşürecek bir durum varsa meme ucu yama şeklinde alınarak "free nipple" meme küçültme uygulanabilir. Ancak bu bazı hastalarda diğer teknikler uygulanamayacaksa, zorunluysa uygulanır.

Meme küçültmede genel olarak hastaların ters T ya da çapa olarak adlandırdığı bir kesi yapılır. Meme ucunun damar sinirleri ile korunan bölgesindeki farklılığa göre teknikler değişiklik gösterir. Superior pediküllü, superomedail pediküllü,inferior pediküllü olarak farklı tercihler hastaya göre karar verilerek kullanılır. Korunan kısım dışındaki fazlalıklar çıkarılır ve kesiler meme ucu daha yukarıya yerleştirilerek estetik açıdan vücutla uyumlu bir şekil oluşturacak biçimde onarılır.

Memede kesiler genelde cilt altı dikişlerle dikkatli bir şekilde onarılır. Uzun bir kesi olduğu için kesi hatlarına en az travma verecek şekilde onarımlar gerçekleştirilir. İçerde biriken doku sıvısı ve kanamları dışarı alması için iki adet diren denilen plastik borucuklar yerleştirilir. Kesi hatlarına özel bantlarla pansuman yapılır ve medikal sutyen giydirilerek ameliyat sonlandırılır.

Meme küçültme ameliyatı sonrası 1. gün kesi hatlarında hafifçe yanma ,sızı olması normaldir. Basit ağrı kesiciler ile bu durum kontrol altına alınabilir. Genel olarak 1 günlük takibin ardından direnlar çekilerek hasta taburcu edilir. Evde kullanılmak üzere birkaç adet ilaç reçete edilir ve gerekli önerilerde bulunulur.

Sağlıklı bir iyileşme dönemi için doktorunuzun önerilerine uymanız önemlidir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası iyileşme dönemi nasıldır?



Meme küçültme sonrası birinci günde hasta taburcu edilerek evde dinlenmesi önerilir. Ancak sürekli hareketsiz yatması da istenmez. Kişi reçetesindeki ilaçları düzgün kullanmalı, günlük aktivitelerini kendi başına gerçekleştirecek şekilde hareket etmeli ve bol su tüketmelidir.

Genel olarak iyileşme kişiden kişiye değişmekle birlikte 7-10 gün civarındadır.Bu süreçte pansumanlarınızı kontrollerde değiştirerek ,sık kontroller yaparak iyileşme döneminizi en rahat şekilde geçirmeniz sağlanmaya çalışılır. Ağrı ikinci günden sonra oldukça azalır, yine de ilk 3-5 hasta ağrı kesici alma ihtiyacı hissedebilir.

Meme küçültme uygulanan hastalar 3.günden sonra duş alabilirler.

Memede ödem,şişlik , hassasiyet, hissizlik,gerginlik olması ilk günler için normaldir. Bunlar zaman içinde azalır. Ödemlerin daha çabuk toparlaması için ilk 1 ay medikal sutyen kullanımı önerilir. Tam olarak iyileşme ortalama 3 ay civarında gerçekleşir.

İlk 6 hafta ağır egzersizlerden, yüzme,tenis, ağırlık kaldırma gibi sporlardan, günlük hayatta kollara aşırı yük bindirecek eylemlerden kaçınmak gerekir. Sauna, hamam, solaryum gibi aktiviteler 6 hafta uygulanmamalıdır. Mümkünse 3. aydan sonraya ertelenmelidir. Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Sigara iyileşmeyi geciktirdiği gibi yara izlerininde daha koyu iyileşmesine yol açabilir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası oluşabilecek olumsuz durumlar

Meme küçültme ameliyatı sonrası nadiren olumsuz durumla karşılaşılabilir. İleri yaş, aşırı sigara içimi, yara iyileşmesini olumsuz etkileyen hastalıklar veya ilaç kullanımı varlığı, doktor önerilerine uyulmaması komplikasyon riskini artırır.

Kanama,
Enfeksiyon
Yara Açılması
Yara iyileşmesi bozuklukları(hipertrofik skar)
Asimetri,
Meme ucunun kaybı
Yağ nekrozu oluşabilecek olumsuz durumlardır.

Meme küçültme pahalı bir ameliyat mıdır?

Meme küçültme fiyat bilgisi için öncelikle muayene olmanız gereklidir. Hangi ameliyat olursa olsun ücretine göre karar vermek yanıltıcı olabilir. Öncelikle estetik cerrahi hekiminizle ameliyata uygun olup olmadığınızı, ameliyat detaylarını, iyileşme dönemini, sonuçları, beklentilerinizi konuşmalısınız ve ona göre kararınızı vermelisiniz.

Meme küçültme ameliyat ücretleri devlet hastanelerinde , özel hastanelerde, özel muayenehanede çalışan hekimler arasında değişkenlik gösterebilir. Çalışılan hastanenin şartları, hekimin kullandığı teknik gibi bazı tıbbi detaylar da ücreti etkileyebilir.

Sosyal medya üzerinden son zamanlarda en çok karşılaşılan sorular ameliyat ücretleri hakkında olmaktadır. Öncelikle doktorunuzla yüzyüze görüşmenizi ve mutlaka muayene olmanızı tavsiye ediyoruz. Sonrasında zaten ücret konusunda bilgilendirileceksiniz.

Meme küçültme SGK tarafından karşılanır mı?

Meme küçültme ameliyatları belli kriterlere sahip hastalarda, A grubu hastanelerde tıbbi gereklilik raporu ile karşılanabilir. Ancak hastaların çoğu orta dereceli büyük memesi olan olgular olduğu için bu tıbbi rapor her zaman onaylanmayabilir. İletişim olanakları her ne kadar gelişmiş olsa da doktor muayene ve değerlendirmesinin birebir görüşmenin yerini sanal iletişim yollarını alamayacağını unutmayınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Küçültme Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurgül ALTUNTAŞ Fotoğraf
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Kocaeli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'ın Makaleleri
► Meme Küçültme Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Hakan GENCE
► Meme Küçültme Ameliyatı Dr.Arda KATIRCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Küçültme Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İyi Huylu Benler Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:05
Top