2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Labioplasti Ameliyatı (Genital İç Dudak Küçültme)
MAKALE #20315 © Yazan Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ | Yayın Ocak 2019 | 2,095 Okuyucu
LABİOPLASTİ NEDİR?

Labioplasti normalden büyük ve sarkık olan genital iç dudakların küçültülmesi işlemidir. Genital iç dudaklardaki genetik veya çoklu doğumları cerrahi olarak düzeltilmesi işlemine labioplasti denir.

İç dudak sarkması nedir?

Genetik ya da çoklu doğumlara bağlı olarak genital dış dudakların tarafından normalde örtülmesi gereken iç dudaklar normalden uzun, geniş ve sarkık olabilir. İlk başta kapalı bir bölge olmasından dolayı neden kadınlarda sorun yaratıyor diye düşünülebilir. Ancak genital iç dudak büyüklüğü yaşayan kadınlar hem görsel açıdan hem de işlevsel açıdan, günlük aktivitelerinin kısıtlanması bakımından iç dudak sarkmasından oldukça muzdariptir.

İç dudaklardaki sarkma iç çamaşırına sürtünen ince hassas dokuların kaşıntı ve hassasiyeti tetikler. Kadınlar sık sık iç çamaşırları düzeltme ihtiyacı hissedebilir. Özellikle dar giysiler giyildiğinde sarkık iç dudaklar daha da rahatsız edici olabilir. Kıvrımlı ince dokular arasında biriken salgılar kokuya ve hijyen bozukluklarına yol açabilir. Cinsel ilişki sırasında psikolojik olarak özgüven etkilenebilir veya zorluk yaşanabilir.

Bu sorunlar kişinin partneri ile sosyal çevresi ile ilişkilerini etkileyebilir, kişi de takıntı haline gelebilir. Kapalı bir yerde olması insanın öz güvenini nasıl etkileyebilir diye düşünebilirsiniz ancak her insan daha çekici ve güzel görünmek ister ve bütün vücut bölümleri için geçerlidir. Labioplasti ameliyatları bu sorunları gidermek için uygulanır

Labioplasti ameliyatının uygulandığı durumlar nelerdir?

Genital iç dudakların normalden büyük olması

Genital dış dudaklar tarafından kapatılamayacak kadar büyük iç dudaklar varlığında labioplasti uygulanır. Özellikle mayo ya da dar giysilerde bu bölgede görünen birikim erkeksi görünüme yol açabilir. Genital iç dudakların normalden büyük olması genel olarak adölesan devre dediğimiz gelişim çağında genetik nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Tam olarak nedeni bilinmemektedir.

Genital iç dudakların sarkık olması

Yaşla birlikte doğumlar,kilo verme sonrasında genital iç dudaklarda sarkma meydana gelebilir. Sarkan bölümler koyu renkli olabilir ve bu renk değişimi kadınları görsel açıdan rahatsız edebilir.

Genital iç dudaklar arasında büyüklük farkı

Genital iç dudaklar arasında büyüklük ve şekil açısından fark olabilir Bu durumda mümkün olduğunca labium minus dokuları labioplasti ameliyatında büyüklük açısından eşitlenmeye çalışılır.

LABİOPLASTİ hem görsel açıdan hem de işlevsel açıdan genital iç dudaklarda sorunları olan hastaları oldukça mutlu eden tatmin edici sorunlar oluşturan bir ameliyattır.


Labioplasti adaylarının şikayetleri nelerdir?

Genital iç dudakların yapısındaki bozukluklar fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Geniş ve iri genital iç dudaklar cinsel açıdan özgüven eksikliğine, cinsel ilişki sırasında utanma ve konsantre olamamaya,rahat partner ilişkisi kuramamaya hatta evlenme korkusuna, kendini cinsel açıdan beğenmemeye yol açabilir hatta kendini kadın olarak görememeye kadar gidebilir.

Genital iç dudaklardaki sorunlar ayrıca dar kıyafetlerde genital bölgede şişkinlik olması, erkeksi görünüm kişiyi rahatsız edebilir. Dar giysilerde bölgede oluşan sürtünmeler ve acıma günlük hayatı etkileyebilir. Kıvrıntılı bölgeler arasında yerleşen mantarlar enfeksiyona, genital bölgede kokuya yol açabilir. Cinsel ilişki sırasında gerilme ve acı duymaya neden olabilir. İdrar yaparken idrarın farklı yönlere gitmesi bacaklarını ıslatma söz konusu olabilir.

Labioplasti sonrası "barbie vajina" görünümü nedir?

Labioplasti sonrasında iç dudakların çok küçük bırakıldığı görüntü ABD de barbie vajina olarak adlandırılır. Hibrid vajina görünümünde ise iç dudaklar biraz daha büyük bırakılabilir.İç dudakların tamamen alınması fonksiyonel açıdan sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle bir miktar iç dudak dokusu bırakılmalıdır. Labioplasti de kullanılacak teknik hastanın anatomik yapısına beklentisine göre değişebilmektedir ancak nihai amaç dış dudaklar tarafından örtülmüş ve dışardan belli olmayan iç dudak yapısı oluşturmaktır.

Labiaplasti ameliyatı nasıl yapılır?

Labiaplasti ameliyatı lokal anestezi altında veya sedoaneljezi ile uygulanabilir. Genel olarak üst pediküllü flep tekniği kullanılır , fazla deriler uzaklaştırılarak daha estetik bir görünüm sağlanmaya çalışılır. Dikiş hattı kıvrım noktasında bırakılarak dışardan farkedilemeyecek bölgeye saklanır. Kendiliğinden eriyebilen dikişler kullanılır.

Labiaplasti ameliyatı sonrası iyileşme nasıl olur?

Labiaplasti ameliyatı sonrasında genel olarak hastanede yatış gerekmez. İyileşme kişiye göre değişmekle birlikte 3-7 gün civarındadır. İlk günlerde dikkatli hareket etmek , bacakları açmadan oturmak daha konforlu bir iyileşme dönemi sağlar. Ameliyattan sonra 6 hafta cinsel ilişkide bulunmamak gerekir.

Labiaplasti sonrasında hijyen kontrolünü sağlamak çok önemlidir. Bu konuda doktorunuzun önerilerini dikkate alarak kontrollerdeki durumunuza göre tedavi planına uymanız önemlidir.

Labiaplasti ameliyatında kızlık zarı etkilenir mi?

Labiaplasti dış genital bölgedeki deri katlantıları ile ilgili bir cerrahidir. Kızlık zarı vajen girişinin iç kısmında bulunmaktadır. Anatomik olarak ayrı bölgeler olduğu için kızlık zarında etkilenme olmaz. Ameliyat cinsel deneyim yaşamamış kişilerde de rahatlıkla uygulanabilir.

Labiaplasti ameliyatının riskleri nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi labiaplasti ameliyatında da nadiren kanama,enfeksiyon,yara açılması oluşabilir. Kronik mantar enfeksiyonu olan kişilerde enfeksiyon ve yara iyileşmesinde gecikme meydana gelebilir. Bu nedenle böyle bir durum tespit edildiğinde kadın doğum uzmanı kontrolünde tedavi sağlanır ameliyat daha sonra uygulanır. LAbiaplasti sonrası yetersiz eksizyoni asimetri meydana gelebilir. Bu tür durumlarda ikincil düzeltme ameliyatlarına gerek duyulabilir.

Labiaplasty fonksiyonel ve görsel nedenlerle uygulanan kişilerin öz güveninde toparlanma sağlanan, olumsuz beden algısını değiştiren bir ameliyattır.

LABİOPLASTİ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR NELERDİR?

Labioplasti ameliyatı ne zaman uygulanabilir?

Labioplasti ameliyatları gelişim çağından itibaren her yaşta uygulanabilir. Genel olarak adet bitiminde uygulanmaya çalışılır diğer periyoda kadar bölgedeki ödem ve şişlik azalmış olur, genital bölge bakımı daha kolay olur.

Labioplasti ameliyatında nasıl uygulanır?

Labioplasti genel anestezi ya da sedoaneljezi ile uygulanabilir. Büyük olan labial dokular kişinin anatomik yapısı ve beklentisine göre seçilecek etkili bir teknikle uzaklaştırılır ve daha doğal bir genital bölge görünümü sağlanır. Genel olarak hastanede yatış gerekmez.

Labioplasti sonrası ne zaman cinsel ilişki yaşanabilir?

Labioplasti ameliyatı sonrasında 4 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir.

Labioplasti ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilir?

Genital iç dudak estetiği sonrasında ilk bir iki gün soğuk uygulama önerilir bu şekilde ödem ve ağrı minimalize edilir. Basit ağrı kesiciler ile kontrol edilebilen hafif sızılar oluşabilir. Her tuvalet sonrasında baticon ile temizlik önerilir. 48 saatten sonra kişi duşunu alabilir. İlk hafta baticonla temizliğe devam edilir. Çok tahriş etmeden normal su ile temizliğe devam edilir.

Labioplasti ameliyatlarında kızlık zarı etkilenir mi?

Labioplasti ameliyatlarında çalışılan bölge kızlık zarı ile ayrı alanlar olduğu için kızlık zarının zarar görme riski yoktur bu nedenle bakire kadınlarda da rahatlıkla uygulanabilir.

Labioplasti sonrası cinsel uyarılma etkilenir mi?

Labioplasti ameliyatları sonrasında cinsel haz ile ilgili olumsuz bir etkilenme olmaz. Hatta özgüvenin toparlanmasına bağlı olarak kişilerin olumlu yönde etkilendiği bilinmektedir.

Labioplasti, genital iç dudak estetiği kimler tarafından uygulanır?

Labioplasti ameliyatları Estetik ve Plastik Cerrahlar ve Kadın doğum hekimleri tarafından uygulanabilir. Önemli olan seçtiğiniz doktoru bu konuda yeterli bilgiye ve deneyime sahip olmasıdır.

Labioplasti ameliyatlarında başarı oranı nedir?

Labioplasti ameliyatları öncesinde hasta ile detaylı görüşülerek beklentileri anlaşılmaya çalışılır, tıbbi çerçevedeki beklentiler göz önünde bulundurulup kişinin anatomik yapısına göre uygun bir teknik seçilirse labioplasti ameliyatları sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Nadiren kişiyi mutsuz eden noktalar oluşabilir bunlar için hastaların çok azına revizyon gerekebilir.

Labioplasti sonrası karşılaşılacak olumsuz durumlar nelerdir?

Labioplasti ameliyatları sonrası kanama,enfeksiyon, yara iyileşmesi bozuklukları oluşabilir. Ancak dikkatli değerlendirme ve uygun teknik seçimi ile bu sorunlar çok nadiren görülebilir. Ameliyat öncesi mantar enfeksiyonu varlığı iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir mutlaka bu durumun tedavisi sağlandıktan sonra cerrahi uygulanmalıdır.

Labioplasti ameliyatı ücretleri ne kadardır?

Labioplasti,genital iç dudak estetiği, ücretleri hastaneye, cerraha, yapılacak işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle öncelikle hekimize görüşüp muayenenizi olmanız ve ücretlendirme ile ilgili hekiminizden bilgi almanız önerilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Labioplasti Ameliyatı (Genital İç Dudak Küçültme)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurgül ALTUNTAŞ Fotoğraf
Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
Kocaeli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ'ın Makaleleri
► Labioplasti (İç Dudak Küçültülmesi) Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Labioplasti Ameliyatı (Genital İç Dudak Küçültme)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İyi Huylu Benler Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:57
Top