2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşılama Tedavisi
MAKALE #20319 © Yazan Op.Dr.Aylin TOTAN | Yayın Ocak 2019 | 5,235 Okuyucu
Aşılama ile hamile kalanlar aşılama sonrası nelere dikkat etmeli? Aşılama kimlere yapılır? gibi başlıklara geçmeden önce Aşılama nedir? Bunun altını çizmek istiyorum. Aşılama (intrauterin inseminasyon) erkekten alınan spermlerin döllenmeyi kolaylaştırmak için kadın rahmine yerleştirilmesi işlemine denir. Sperm hücreleri laboratuvarda işlemlerden geçirildikten sonra bir kateter yardımıyla rahim içine verilerek , normal birliktelikte gebelik şansı %4-5 iken, bu işlem ile şans % 15-18 lere kadar yükselir. Aşılama yönteminde amaç tüplere ulaşan kaliteli sperm sayısını artırarak kadının gebe kalma şansını artırmaktır. Tedavinin uygulanacağı çiftin sperm sayı ve kalitesinde ciddi bozukluk olmaması gerekir.

Aşılama Tedavisi Kimlere Yapılır?

Üreme sorunu olan çiftlerde genellikle ilk tercih olarak uygulanır.
1 yıl korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamayan hastalara
Tüplerinden en az bir tanesi açık olan kadınlara
Açıklanamayan kısırlık teşhisi konmuş hastalara
Ejekulasyon (boşalma) problemi olan hastalara
Hafif ve orta düzeyde endometriozise bağlı infertilitede
Sperm sayısı ve hareketinde hafif ve orta düzeyde bozukluk olan hastalara uygulanabilir.
Aşılama Nasıl Yapılır? Aşılama Aşamaları Nelerdir?
Aşılamada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Madde madde belirtmek gerekirse;

Aşılama tedavisi adetin 2. veya 3. günü başlar. Yumurta geliştirici iğneler kullanılır.
Öncesinde mutlaka rahim içi myom, polip ya da yumurtalık kistleri açısından detaylı değerlendirme yapılmalıdır. (Yumurta geliştirici ilaçlar cilt altına ya da kas içine yapılan iğne formunda ilaçlardır.)
Adetin 2. veya 3. günü iğne kullanmaya başlayan hasta, mümkünse her gün aynı saatte ilacını kullanır.
Yumurta içeren follikuller yaklaşık 16-18 mm boyutuna erişene kadar tedaviye devam edilir.
Seri ultrason muayeneleri ile yumurta follikullerinin büyüklüğü değerlendirilir.
İdeal boyutta follikul saptandıktan sonra Çatlatma iğnesi yapılıp 34-36 saat sonra aşılama işlemi yapılır.
”Aşılama ağrılı olur mu?” şeklinde sorularda geldiği için altını çizerek belirtmek isterim. İşlem ağrısız ve acısızdır. Anestezi gerektirmeyen aşılama işlemini kendi ofisimde steril ve uygun şartlarda güvenle uyguluyorum.
Aşılama Tedavisinde Ultrason Ne Sıklıkla Uygulanır?
Ultrasonografik değerlendirme sıklığı kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 4-5 günde bir kontrol yapılır. Muayeneler vajinal ultrason ile değerlendirilir. Çünkü transvajinal ultrason ile folikül boyutu en doğru şekilde ölçülmektedir. Kadınlar adet döneminde muayene olmaktan rahatsızlık duyarlar fakat kadın doğum doktorunuz olarak ben bu duruma alışkınımdır. Sizlerin de ultrason ile muayenede çekinmesine hiç gerek yoktur.

Aşılama Ne Zaman Yapılır?

Tedavide yumurta içeren follikullerin boyutu 16-18 mm’e ulaştığında koldan veya karından çatlatma iğnesi yapılır.(coryomon,ovitrelle,pregnyl). Çatlatma iğnesi ile yumurta hücresinin son gelişim evresi tamamlanır ve olgun yumurta hücresi elde edilmesi hedeflenir. Çatlatma iğnesinden 36-37 saat sonra aşılama yapılır.

Aşılama adetin kaçıncı günü yapılır sorusunun cevabı, kişinin tedaviye yanıtı ile ilgilidir. Çünkü her kadında yumurtanın gelişim hızı farklıdır. Bazen kadında adetin 10. günü yumurta olgunlaşırken bazen de kadında adetin 21. gününde yumurta olgunlaşabilmektedir. Dolayısıyla aşılama adetin herhangi bir gününe denk gelebilir. Burada önemli olan yumurtanın büyüklüğü ve rahim iç duvar kalınlığıdır (>7mm olmalıdır). İç duvar kalınlığı 14 mm den fazla olduğunda da olumsuz sonuçlar olabilir. Genellikle adetin başladığı günden itibaren aşılama adetin 12-14. gününde yapılmaktadır. Aşılama tedavisinde amaç toplam 1-3 arası yumurta geliştirmektir. 3 den fazla yumurta geliştiğinde çoğul gebelik riski nedeniyle, ilaçların kullanımı bırakılır ve çatlatma iğnesi yapılmadan tedaviyi iptal etmek gerekir. Çiftlerin mutlaka korunmasız ilişkiden kaçınmaları konusunda uyarılması gerekir.( Ohss )

Aşılama İşlemi Nasıl Yapılır?
Aşılamanın olacağı günün sabahı hastanın eşi sperm örneği verir. Bu spermler laboratuarda yıkama işleminden geçirilerek iyi kalitede olanlar seçilir. Hazırlanan bu spermler ince bir kateter yardımı ile rahim ağzından geçilerek rahimin içine yavaş yavaş verilir. Aşılama işlemi muayenehane şartlarında yapılan ağrısız ,acısız ve kolay bir işlemdir. Aşılamadan sonra hasta 30 dk yatarak dinlenir ve normal günlük hayatına döner.

Aşılama Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İşlemden sonra aynı gün günlük hayata devam edilebilir. Bazı özel durumlarda çiftlere ertesi gün ve belli günlerde tekrar cinsel ilişki önerilebilir. Vajinal yol ya da ağızdan kullanılması gereken ilaçlar anlatılır.

Aşılama Tedavisi Yaptıranlarda Gebelik Şansı Artar mı?
Gebelik şansı aşılama tedavisi yaptıranlarda artar. Çünkü hareketli ve kaliteli spermler özellikle seçilerek uygulama yapılır.

Aşılama Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?
Tek başına aşılama tedavisi yaptıranlarda gebelik şansı %3
Sadece hap ile yumurta geliştirildiğinde, aşılama yapılmadığında %5
Sadece iğne ile yumurta geliştirildiğinde, aşılama yapılmadığında %8
Hapla yumurta gelişimi sağlandıktan sonra aşılama tedavisi yaptıranlarda %8 Doğal gebe kalabilme şansı da yaklaşık bu oranlardadır.
İğne ile yumurta gelişimi sağlandıktan sonra aşılama tedavisi yaptıranlarda % 15-18 gebelik şansı vardır.
Ben kendi pratiğimde iğne ile yumurta gelişimi yapıldıktan sonra aşılama yapıyorum. Bu şekilde başarı şansı en yüksektir.

Aşılamadan Kaç Gün Sonra Gebelik Testi Yapılmalıdır?
Aşılamadan 12-13 gün sonra kanda gebelik testi (bhcg) ile gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Çıkan değerin gün aşırı 2 katına çıkması takip edilmelidir.

Aşılama İle Hamile Kalanların Gebeliği Riskli Gebelik Mi Sayılır?
Aşılama yöntemi ile hamile kalanların, doğal yollarla hamile kalanlara kıyasla; anomali, erken doğum ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi perinatal risklerde artış gözlenmemiştir. Ancak aşılama ile hamile kalanlarda çoğul gebelik ihtimali daha yüksek olduğu için, çoğul gebeliğe bağlı gebelik riskleri artabilir. Aşılama ile tek bebeğe hamile kalındıysa risklerde herhangi bir artış beklenmez.

Aşılama Tedavisi Sonrası Ne Zaman Tüp Bebek Tedavisine Geçilir?
Hangi tedavi yöntemi uygulanacağını kadının yaşı, evlilik süresi, yapılan testlerin sonucu, daha önce aldığı tedaviler ve tedavilere verdiği yanıt belirler. İnfertil çiftin tedavisi hastaya göre bireyselleştirilmelidir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşılama Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aylin TOTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aylin TOTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TOTAN Fotoğraf
Op.Dr.Aylin TOTAN
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aylin TOTAN'ın Makaleleri
► Aşılama - İnseminasyon Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Aşılama Yöntemi Nedir? Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Genital Siğil ve Aşılama Dr.Nuray ATACAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aşılama Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:57
Top