2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Salgına Dönen Otizm ve Ülke Olarak Neresindeyiz
MAKALE #20339 © Yazan Veysi ÇEÇEN | Yayın Ocak 2019 | 2,183 Okuyucu
Bir yazı yazılırken ilk aşamada yazılar tasarlanır ve yazılacak yazıda yazilanlar insanlara ne gibi yarar sağlar düşüncesi sarar yazarda benim bu yazımda da sağlayacağı faydadan ziyade nasıl başlık olsun diye bir an duraksadim ve başlığın salgına dönen otizm ve ülke olarak neresindeyiz başliğini koymaya karar verdim.

Otizm spektrum bozukluğu, sosyal etkileşim bozukluğu, kısıtlı iletişim bozukluğu ile kısıtlı ve tekrarlayıcı davranışlarla karakterize olmuş, gerekiyorsa tibbi müdahale ile en ağır basan yöntem ise ; özel egitimlerle birlikte bireyin gereksinimine göre bireysellestirilmiş eğitim programi hazirlanarak eğitilebilen nörogelişimsel bozukluktur.

OSB uzmani Dr. P’s Clinic’in açıklamalarına göre 1995 yılında otizmin görülme sıklığı 1000 çocukta 1 iken ,2000' li yıllarda 200 bebekten 1'i otizmli olarak gösteriliyordu ,bu oran 2005 yılında 100 çocukta 1 olarak açıklanmıştır.Yapılan son araştirmalara göre; ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin iki yılda bir yayımladığı raporda.Bu oran 2012 yılında 68 çocuktan 1'i iken, 2014 yılında 59 çocuktan 1'e otizm spektrum bozukluğu (OSB) teşhisi konulduğu açıklanmıştır. Yanı istatistikler oransal olarak otizm spektrum bozukluğunun %15 arttiğını gösteriyor,kaldı ki son 5 yılda bu oran daha da arttığı gözüküyor.

ABD başta olmak üzere Avrupa'da otizm araştırma birimleri oluşturulmuş durumda ABD de bu birim Otizm ve Gelişim Yetersizliklerini İzleme Ağı (Autism and Developmental Disabilities Monitoring Network) olarak adlandırılıyor.yapilan araştirmalara göre erkeklerde kızlara oranla 4 kat fazla olduğu bildiriliyor alan araştırmalarında da bu oran bariz kendinisini gösteriyor.

Hızla artan otizmle beraber nedeni nedir? Sorusu akla gelmektedir.Bu nedenler içerisinde genetik ve çevresel faktörler üzerinde duruluyor .California’da görülen otizm vakalarındaki incelemelerde çevresel faktörler en baskin neden olarak öne çıkmaktadır.Çevresel faktörler içerisinde ağır metaller,kullanilan kontrolsüz antibiyotik ilaçlar,aşırı stres ve depresyon, doğal olmayan gıdalar,ve en önemlisi hormonal gidalar vb. Bİr çok etken söz konusudur.

Son zamanlarda gerek sosyal medya da gerekse otizmli bireye sahip ebeveynler tarafından dile getirilen âşıdandır iddası .MMR aşılarının ve timetosal içerikli aşıların otizme neden olduğu söylense de bilimsel olarak aşılarin OSB'ye etki etmediği ve tetiklemediği yönündedir.Ben bu aşı meselesini aşıların takvimine bağlıyorum ilk MMR aşısı 12 ile 15 aylık arasında yapılır.Otizm belirtileri de 15 aylık sonrası yani iki yaşına doğru baş gösteriyor.Ancak tam olarak belirtiler sonraki dönemlerde kendini tam olarak gösteriyor.Ebeveynler, bundan dolayı takvimsel açıdan aşı ile otizm belirtileri birbirine denk geldiği için otizm nedenini aşilara bağlayabilmektedirler.Ancak denildiği gibi bu söylemlerin bilimsel olarak bir karşılığı olmadığı için ebeveynlerin iddialarından öteye gitmiyor.

Her ne kadar tanı 2 yaş civarında konulmaya çalışılsada uzmanlar emin olmak için 3.5 yaş ve üstünü beklemeyi tercih ediyorlar.Bir çok spesifik hastalıkta veya rahatsızlıkta erken tanı önemli olduğu gibi otizm ve diğer tanı grupları için de erken tanı önem arz etmektedir .Bu yüzden ebeveynler en ufak bir şüphede uzmanlara başvuru yapmaları gerekmektedir.Tabi bunu yaparken psikolojik olarak sağlam durmakta fayda vardır.özel eğitime bu işin uzmanı ile başlamak gerekir.Aksi halde olumsuz yansimalari olacaktir. Çocuklarda kritik dönemler var,bu dönemler olumsuz atlatilinca çocuklar üzerinde ileriki dönemlerde de etkisini gösterebilmektedir. Hepinizin bildiği gibi özel eğitim ülkede büyük bir ekonomik sektör haline gelmiştir.sertifikalarla uzmanım deyip farkinda olmadan bir çok çocuğun hayatıyla oynamanın zevkini yaşamaktadırlar.

Neyse konuyu farkli yönlere çekmeden bunu unutmamamiz gerekir ki erken tanı aldiktan sonra hemen özel eğitime başlanmalıdır. Özel egitim ile çocuklarımızı topluma kazandırmayı ve bağımsız yaşamalarına fırsat verebiliriz.Ancak ;tanı kabul sürecini hizlandırmamiz gerekmektedir.

Tüm bunları anlatırken ülke olarak neresindeyiz sorusuna cevabim ise ;üzülerek söylemem gerekirse en başındayız, işin ticari kısmındayiz.Kaliteli kurumlar yok degil var ancak,yeterli sayida değiller .Sistemsel olarak kuruluşlar ticari olarak düşündükleri için çocuklar için adeta ihmal yuvalarına dönmüş durumda .Bu konuda ebeveylerin bilinçli olup bu tür kuruluşlara zincirin bir halkasi olmamaları gerekmektedir.Devlette mevcut denetimleri artırmalidır ve ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır.

Otizm ve diğer tanı grupları şuan için akademik tanımlamalardan ve tabiri yerinde ise klasikleşmiş tanimlamalardan öteye geçirmediği gözüküyor.Son zamanlarda peynir ekmek gibi bu işin sertifikalari satılmaya başlandı.Seans başı ücretler almış başını gidiyor.Akademik anlamda yeterince araştırmalar yok.Avrupadaki gibi otizm araştırma birimleri yok denecek seviyede. Üniversitelerde özel eğitim bölümünde,özel eğitim müfredatına otizm geniş anlamda tam olarak yansitilamamis, lisans dönemi boyunca akademik bilgilerin dışına çıkamadan özel eğitim öğretmenlerine yeterince alan çalışmaları sağlanamıyor.4 yılın sonunda iş hayatina başlanıyor ve özel gereksinimli çocuklara neredeyse öğretmenler orda tanışıyor .Şudur budur derken yıllar alıyor başını gidiyor.Oysa lisans döneminde tam anlamıyla ögretmen yetiştirilse tüm bu problemleri en aza indirmiş oluruz ve aile egitimleri ile bu işi bir kaç tık üste çıkarmayı başarabilecektik.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Salgına Dönen Otizm ve Ülke Olarak Neresindeyiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Veysi ÇEÇEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Veysi ÇEÇEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veysi ÇEÇEN
Mardin (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Veysi ÇEÇEN'in Yazıları
► Depresyon: Güneşi Olmayan Ülke Psk.Hakan TOKGÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Salgına Dönen Otizm ve Ülke Olarak Neresindeyiz' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizmi Erken Fark Edelim ! Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:05
Top