2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tıbbi Hacamat
MAKALE #20389 © Yazan Dyt.İlay POLAT | Yayın Şubat 2019 | 1,494 Okuyucu
Hacamat hakkında bilinen bulunan en eski yazılı kaynak beşbin yıl geçmişe sahiptir.

En eski eser MÖ 3000’li yıllarda yazıldığı sanılan Ebers Papirus adlı kaynakta geçmekte olup eserde hacamatın faydalarından bahsetmektedir.

MÖ 1000’li yıllar da Çin’de hacamat yapıldığı arkeolojik kazılar yardımı ile ispatlanmıştır.

5000 yıllık bir tarihe sahip olduğu düşünülen kupa uygulaması İslamiyette ve Osmanlı döneminde de sıklıkla uygulanmıştır. Hz. Muhammed (s.a.v.)‟in bizzat kendisine hacamat yaptırmış olması ve tavsiye etmesiyle birlikte söz konusu uygulamaya rağbet artmıştır.

Kupa terapisi uygulayıcı ülkelerin başında İngiltere de yer almaktadır. Özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda İngiliz halkı mevsim geçişlerinde hastanelere kupa terapisi için başvururlardı. Fakat 20. yüzyıldan itibaren kimyasal ilaçların keşfi ve ameliyatlara olan ilginin artmasından ötürü kupa uygulamasına olan ilgi azalmıştır. Günümüzde tekrar geleneksel tıbba olan ilgi artmıştır. Dünyada gelişmiş ülkelerde popülâsyonun yaklaşık % 80‟i bu tedavi yöntemlerini kullanmaktadır.

Kupa uygulaması hakkında Yunan ve Osmanlı hekimleri tarafından yapılmış birçok klinik araştırma sonucu mevcuttur. İbn-i Sina‟nın eserlerinde ve Amasya Şifahanesi Baştabibi Şerafettin Sabuncuoğlu‟nun tedavi şekilleri içerisinde de kupa uygulamalarına rastlanmaktadır. Yapılan klinik araştırmalar neticesinde kupa uygulamasının ağrılı durumlarda (baş ağrısı, myofasial ağrı, fibromiyalji), kireçlenmelerde, bel soğukluğunda, spondilozda etkili olduğunu; sadece bununla kalmayıp cilt hastalıkları (akne, herpes zoster gibi) damar hastalıkları, tansiyon problemleri, akciğer ve solunum yolu hastalıkları, bazı psikiyatrik rahatsızlıklarda (depresyon, şizofrenide sakinleştirici olarak) da etkinliği saptanmıştır

Modern tıpta; patolojik maddeleri hem kandan hem de zararlı interstisyel sıvıdan arındıran bir tedavi şekli yoktur.

Kandaki ve interstisyel sıvıdaki istenmeyen maddeleri vücuttan atacak herhangi bir fizyolojik mekanizma da bulunmamaktadır. Bu istenmeyen maddeler kanın kimyasal yapısını ve fizyolojik homeostaza zarar vererek farklı hastalıklara yol açabilir. Örneğin; Talasemi, hemokromatozis, bronz diyabet, hiperlipidemi ve aterosklerozda trigliserid ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek serum kolesterol, gutta yüksek serum ürik asit, gut artiriste yüksek interstitisyel sıvı ürat. Kupa uygulaması zikredilen tüm bu zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştır.

Hacamat vücuttaki enerjiyi bloke eden çoğunluğu kapiller damarlara ait toksik maddelerin teşkil ettiği kanın, yüzeysel cilt kesikleri oluşturarak emniyetli bir biçimde alınmasını sağlayan işlemdir. Yaş kupa uygulaması “hacamat” olarak ta ülkemizde adlandırılmaktadır.

Vücudumuz; Karaciğer, böbrek,dalak, akciğer, lenf sistemi vasıtasıyla temizleyemediği toksinleri,ağır metalleri vb atıkları. bağ dokusunda biriktirir.

Başta migren olmak üzere, yüksek tansiyon, bel ve boyun ağrıları, romatizma, fibromiyalji, unutkanlık, dikkat dağınıklığı, beyin damar tıkanıklığı, (MS) kalp damar tıkanıklığı, karaciğer yağlanması, böbrek rahatsızlıkları, adet düzensizlikleri, depresyon olmak üzere her türlü kanla alakalı rahatsızlıkların tedavisinde en mükemmel yardımcı tedavi yöntemidir.

Damardan kan alma ile hacamat farklı şeylerdir. Hacamatın yerini tutması mümkün değildir. Hacamatı yalnızca kanın dışarı alınması olarak değerlendirmek yetersiz kalır. Hacamatın kan alma işleminden önemli bir farkı da hastalıkların özel bölgelerindeki deri yüzey sinir uçlarının uyarılmasıdır. Bu sinir uçlarının olduğu bölgeler akupunkturda da tedavi amacıyla uyarılmaktadır. Hacamatta da kan alma işleminin dışında tedavi amaçlı sinir sistemi uyarılmaktadır. Bu sayede bazı akupunktur noktaları da uyarılmış olur.

Yapılan klinik araştırmalar neticesinde kupa uygulaması sonrasında kandaki kolesterol oranlarında olumlu yönde değişiklikler olduğu tespit edilmiştir. Uygulama esnasında ise vücuttaki ödemin azaldığı gözlemlenmiştir. Yaş kupa uygulayıcılarına göre bu uygulama enflamatuar mediatörleri toksinleri vücuttan uzaklaştırarak iyileşmeyi stimüle etmektedir. Bazı uygulayıcılar ise yaş kupa uygulamasının otonom sinir sistemini regüle ederek ağrıyı azalttığını hatta kestiğini ileri sürmektedir.

Hacamat işlemi ağrısız,acısız,yatak istiratsiz,iş gücü kaybı olamadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup ,hastalıklardan da korunmaya yardımcıdır.

Hacamat;Aç karna yapılmalıdır. En az 3 saat önceden yeme içme kesilmelidir. 24 saat öncesinden hayvansal gıda alınmamalıdır.24 saat öncesinden cima yapılmamalıdır. Spor yapılmamalı, vücut dinç olmalı ve en az 12 saat öncesinden kan akışkanlığını ve pıhtılaşmasını bozacak ilaçlar ( NSAİİ, Aspirin gibi ) alınmaması gerekir.

Hacamat tedavisi uzman kontrolünde yapılmalıdır. Kullanılan malzemeler kaliteli, tek kullanımlık ve steril olması gerekir. Kan hastalıklarının bulaşmaması, kişiden kişiye hastalık geçmemesi için tedbirler alınmalı, hekimle birlikte çalışan personel de eğitimli ve tecrübeli olmalıdır.

Hacamat yapan kişinin el becerisi en önemli konudur. El becerisi ile yapılan hacamatla dışarı çıkmasını istediğimiz yüzeysel toksik kan vücuttan alınır.Tam bir temizlik için özellikle kronik hastalık tedavisinde tek seans yetmeyebilir. Gerekirse birer ay ara ile iki veya üç-dört seans daha faydalıdır. Hacamat’tan önce ve sonra kan dolaşımını yavaşlatacak etkinliklerden uzak durmak temel prensiptir.

2-60 yaş arası sağlıklı kişilere rahatlıkla hacamat yapılır.

60 yaş üzeri kişilerde eğer kişinin bünyesi çok zayıf değilse yine hacamatın zararı olmaz. Biraz daha dikkatli yaptırmak gerekir.Fakat 80 yaş üzeri hacamat hem faydası olmaz hem de hastanın bedenini yoracağı için 80 yaş üzeri hacamat yapılmaması daha iyi olur.

Herhangi bir hastalığımız olmadığı halde hacamat tedavisi uygulanabilir mi?

En iyi hacamat hasta olmadan önce yapılan hastalık önleyici hacamattır.

Hacamat tedavisi esnasında ağrı hisseder miyiz?

Hacamat tedavisi esnasında çok yüzeysel çizikler olduğu için ince bir sızı hissedilebilir. Bazı insanlar onu da hissetmez.

Hacamat tedavisinden önce nelere dikkat etmeliyiz?

Hacamat tedavisinden önce bedeni ve mideyi 24 saat öncesinden yormamalıyız. İşlem sonrasında 3 saat bir şey yenmemeli, kafeinli içeceklerden uzak kalınması gerekmektedir.

Hacamattan kaç gün sonra izler kaybolur?

Hacamat sonra kişinin genetiğine göre değişen zamanlarda 10 gün içinde izler kaybolur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tıbbi Hacamat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlay POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlay POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlay POLAT Fotoğraf
Dyt.İlay POLAT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlay POLAT'ın Yazıları
► Hipertansiyonda Tıbbi Diyet Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Fenilketonüri Tıbbi Beslenme Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Tıbbi Hacamat' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Stres ve Beslenme Eylül 2011
◊ Meyve Suyu Kürleri Şubat 2019
◊ Kilo Problemlerinde Tedavi Aralık 2014
◊ Online Diyet Nedir? Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:24
Top