2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütme Estetiği
MAKALE #20391 © Yazan Op.Dr.Ekrem KESKİN | Yayın Şubat 2019 | 2,072 Okuyucu
Meme Büyütme Ameliyatı, daha büyük memeye kavuşmak isteyen veya simetri bozukluğu olanlarda asimetriyi gidermek için protez konularak yapılan bir ameliyattır. Kadınlar için meme güzelliğin önemli bir sembolüdür ve en çok yapılan estetik operasyonlar arasında yer almaktadır.

Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Meme protezleri içindeki dolgu maddesine göre, şekillerine göre, dış tabakasının yapısına çeşitlere ayrılırlar. Hepsinde ortak nokta dış katmanlarının silikon olmasıdır. İçindeki dolgu maddelerine göre protezler silikon jel (katı) dolgulu, serum fizyolojik (tuzlu su) dolgulu ya da her ikisini birden içeren protezler (merkezde serum fizyolojik bir çekirdek etrafında silikon jel şeklinde) olabilir.
Silikon protezlerin dış yüzeyleri pürtüklü ya da düz yapıda olabilir. Pürtüklü yüzey üretilmesinin amacı silikon protezin etrafında zamanla oluşan kapsül yapısının ince olmasını sağlamaktır.

1) Serum fizyolojik içeren protezler

Dış kısmı katı silikondan üretilmiş bir kapsülün içinde serum fizyolojik (tuz-su karışımı)içerirler.

Bu tür protezlerin iki çeşidi vardır:

Hazır modeller: İçi serum fizyolojik ile doldurulmuş olarak üretilmişlerdir.

İnflatable (şişirilebilen) modeller: İçi boş bir protez olarak üretilmişlerdir. Duvarında bulunan bir valfa aracılığı ile ameliyat sırasında yerleştirildikten sonra serum fizyolojik ile şişirilir. Bu tip protezler koltuk altından ve meme başından kas altına yerleştirilir. Bu nedenle izsiz meme büyütme ameliyatı olarak adlandırılır. Meme dokusu az, göğüs kafesi doğal olan ve çok büyük meme istemeyen hastalara uygulanırlar maddeye göre iki gruba ayrılırlar:

2) Silikon içeren protezler
: Bu tür protezlerin içerdikleri silikonun kıvamına göre iki çeşidi vardır:

Jel silikon içerenler: Jel silikon, yumuşak kıvamlıdır ve akıcı özelliktedir. Jel protezler, meme başı ve meme altı kıvrımından yerleştirilir. Kas üstüne ve kas altına konulabilirler. Jel silikonun doku kıvamında oluşu, tercih nedenidir.

Kohezif silikon içerenler: En son teknoloji kullanılarak üretilen protez çeşididir. Jel silikondan daha koyu kıvamlı oldukları için akıcı özellikleri yoktur. Kohezif silikonların anatomik şekli (damla meme) hastanın ölçülerine ve ihtiyacına göre hazırlanmıştır. Yerleştirildiklerinde doğal meme görüntüsü verirler. İstenen şekilde (kas altı, kas üstü ve dual plan) konulabilmeleri, şekillerini koruyabilmeleri (form stabil), konturlarının kıvrım vermemesi en büyük avantajlarıdır.

Silikon Protezler Güvenli midir?

Bazı kişilerin akıllarında geniş bir yer eden sorulardan bir tanesi de silikon taktırma işleminin alerji yapıp yapmayacağıdır. Bu konuda bilinmesi gereken noktalardan bir tanesi kullanılan malzemenin günlük hayatta kullanılan pek çok ürünün içerisinde de bulunan maddelerden bir tanesi olduğudur. Yani silikonun kişide alerji yaratması çok nadir görülebilen bir durum olur.
Silikon Kanser Yapar mı?
Yapılan araştırmalar vücut içine yerleştirilen silikonun kanser yapmadığını göstermiştir. Bu konuda bilimsel araştırmaların yanında çok uzun bir gözlem süresi geçmiştir. Tüm dünyada kabul görmekte ve çoğu ülkede en sık yapılan estetik operasyondur.

Silikonun Ömrü Ne Kadardır? Değiştirilmesi Gerekir mi?

Aslında teoride silikonun ömrü insan ömründen de fazladır. Ancak geçen yıllar ile birlikte deri, derialtı dokularının sarkması ve aşırı kapsül oluşması gibi nedenlerle silikonlarında görüntüsü bozulabilir. Bu durumda tekrar müdahale gerekebilir.

Silikon Patlar mı?

Meme protezi dışarıdan bir etki olmadığı sürece patlamaz. Dışarıdan delici bir cisimle yaralanmış olması gerekir. Dışarıdan bir etki ile delinen silikon jel molekülleri sıkı bağlarla bağlanmış olduğu için diğer dokulara yayılmaz. Zaten her silikon protezinin etrafında az ya da çok oluşan kapsül dokusu silikonu korur.

Ameliyat Yaşı

Meme dokusunun gelişimini tamamladığı 18 yaş sonrası önerilir. 50 yaş üstünede; sağlığı yerinde olduğu sürece yapılabilir. Ancak ergenlik çağında bir memenin fazlaca geliştiği diğer memenin gelişmediği; asimetrik ve problemli göğüsler kişi için ciddi psikolojik sorun oluşturuyor ise ebeveyn onayı ile daha erken yaşlarda meme protezi operasyonu yapmak mümkündür

Meme Büyütme Ameliyatı Öncesi

Meme büyütme ameliyatı öncesinde doktor seçimi, protez seçimi ve ameliyat planlaması büyük önem taşımaktadır. Ameliyat planlamasında istenilen meme ölçüsü ve kullanılacak olan meme protezine karar verilmektedir. Hangi tür ve marka protezin kullanılacağı kararına ise arzu edilen meme ölçüsü ve şekline göre karar verilmektedir.
Meme büyütme ameliyatı öncesinde;
- Sigara kullanılmamalıdır.
- Alkol tüketilmemelidir.
- Aspirin ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması gerekmektedir.
- Özellikle 40 yaş üzerindeki kadınların mutlaka mamografi ya da ultrasonografi ile meme kontrollerini yaptırmaları önerilmektedir.

Ameliyatı Sonrası


Meme büyütme ameliyatı sonrasında göğüs bölgesine pansuman uygulanmaktadır. Hastalar genellikle ameliyatın gerçekleştirildiği gün ya da ertesi gün taburcu edilmektedirler. Ameliyatı takip eden birkaç gün istirahat edilmesi önemlidir. Ameliyat sonrasında göğüslerde ağrı hissedilmesi normaldir ve bu durum çeşitli ağrı kesiciler vasıtasıyla kontrol altına alınmaktadır. Hastanın göğüslerinde ameliyat sonrasındaki ilk 7 günde şişlik ve bazı durumlarda morluk görülmesi normaldir ve bu durum bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Hastalar estetik cerrahın tavsiyesine bağlı olarak ameliyattan ortalama 3 ile 5 gün sonra banyo yapabilmektedirler. Ameliyat sonrası hastanın dikişleri ortalama 10 gün içerisinde kendiliğinden erimektedir. Hasta ameliyattan sonra ortalama 7 ile 10 gün arasında iş hayatına geri dönebilmektedir.
Meme büyütme ameliyatı sonrasında göğüslerde bulunan kesi izleri 6 ay ile 1 yıllık bir süre içerisinde fark edilmeyecek derece azalmakta ve gözden kaybolmaktadır. Meme büyütme ameliyatı sonrasında hastanın süt vermesine engel olabilecek bir durum kesinlikle gözlemlenmemektedir.

Meme Büyütme Ameliyatı Kesi Yerleri

Göğüs büyütme ameliyatlarında giriş yeri olarak farklı kesiler yapılabilmektedir. Bunlardan en sık kullanılanı meme altı kıvrımı kesisidir. Bu alan hem ayakta durulduğunda izin hiç gözükmediği bir alandır, hem izler deriyle aynı renge gelmektedir, hem ameliyat sahası çok iyi gözlenebilmekte hem de his kaybı, uyuşukluk gibi sorunlar bu kesi yerinde olmamaktadır. Ben tüm hastalarımda meme altı kıvrımı kesisini kullanıyorum.
Yine ikincil bir kesi yeri areola çevresidir. Yani göğüsün kahverengi kısmının altında yapılan yarım ay şeklindeki kesidir. Bu kesi erken dönemde oldukça iyi iyileşir, sütlü kahve renkte biz iz bırakır. Dezavantajı; kesi yerinden büyük bir silikon konulamaz. Aynı zamanda meme dokusu da kesildiği için his kaybı, emzirme problemi diğer alanlara göre daha fazla yaşanmaktadır.
Üçüncü kesi yeri ise koltuk altı kesisidir. Bu kesinin avantajlı yanı göğüs üzerinde bir iz yaratmamasıdır. Ancak ameliyat sahasının nispeten uzakta kalması, meme altı kıvrımının tam kontrol edilememesi, kanama kontrolünün zorluğu ve de t-shirt ya da mayo giyildiğinde gözükebilecek simetrik izlerdir.
Yapılacak kesinin yeri cerrahın tercihine, hastanın isteklerine ve kullanılacak protezin tipine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Hangi Protezin Çeşidinin Kullanılacağına, Protezin Meme Altına Mı, Kas Altına Mı Konulacağına Nasıl Karar Veriliyor?


Bu tamamen hasta ve cerrahin birlikte karar verebileceği bir konudur. Hastamız, doğal görünümlü bir meme, üst kısmı belirgin bir meme, tamamen protez olduğu belli bir meme, giysilerden kendisini gösterecek meme, ameliyatlı olduğu belli olmayacak şekilde minimal değişiklik yapılmış meme vb. olarak nasıl bir meme istediğini anlattıktan sonra hastanın beden ölçüleri ve göğüs yapısının muayenesi yapılır. Bu muayeneden sonra estetik cerrah, hastanın istekleri ile beden yapısının uygunluğunu değerlendirip eğer gerekli ise, kendi estetik vizyonu ve tecrübesi doğrultusunda daha iyi bir sonuç için önerilerde bulunur. Daha sonra hangi tür protez kullanılacağına karar verilir. Eğer hastanın serumu veya silikon jeli olarak herhangi bir ısrarı yok ise cerrah sonuçlarına güvendiği protez türünü kullanacaktır. Bazı özel durumlarda estetik cerrah hastanın isteklerinin iyi olmayacağını tereddütsüz bir şekilde anlatmalıdır. Örneğin; yüzücü bir bayanın göğüs kasının altına protez yerleştirilmesinin uygun olmayacağı gibi.

Meme büyütme ameliyatından sonra kaç beden olacağım?

En meşhur soru budur. Bu ameliyatta memeniz büyüyecek, göğüs duvarınızın ne çapı ne de iskelet genişliği değişmeyecek. “Cup Size” denilen bir kavram var. Memenin kubbe hacmi yani. Sutyenlerde örneğin 85B gibi ifade edilen “B” sizin cup size değerinizdir ve bu ameliyat ile o büyür, C olur, D olur gibi. 85 ise sizin göğüs iskeletinizin çevresini gösterir ve tam meme altından ölçülür, hani o kalem testi yaptığınız yerden J. Bu hesabı yapmazsanız sutyeninizi nereden aldığınıza göre beden ölçünüzü farklı görmeye devam edersiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütme Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ekrem KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ekrem KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ekrem KESKİN Fotoğraf
Op.Dr.Ekrem KESKİN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ekrem KESKİN'in Makaleleri
► Meme Büyütme ve Meme Dikleştirme Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Meme Büyütme Estetiği İsteyenlerin Dikkatine Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütme Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çene Estetiği Nisan 2020
► Karın Germe Estetiği Mayıs 2019
► Sırt Germe Estetiği Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:13
Top