2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Yorgunluğu
MAKALE #20439 © Yazan Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN | Yayın Mart 2019 | 1,613 Okuyucu
BAHAR YORGUNLUĞU NEDİR? NASIL ATLATILIR?

Bahar yorgunluğu, kış aylarından bahar aylarına geçişte normalden daha fazla yorgunluk hissetme durumudur. Bir tıp terimi olmamakla beraber genellikle halk arasında kullanılan bir kavramdır. Kış aylarında yavaşlamış olan metabolizmanın baharın gelmesiyle birlikte bu değişime ayak uyduramamasından kaynaklanır. İlkbahar ve sonbahar mevsiminin başlangıç döneminde belirtilerini göstermeye başlar.

Belirtileri Nelerdir?
Bahar yorgunluğunun tek bir nedeni yoktur birçok sebebi vardır. Bunların en önemlisi; ısınan havalar havadaki elektrik yükünü artırır, vücudumuzdaki iyonların artışına ve azalışına neden olur. Eksi iyonlar vücudumuza geldiğinde biz kendimizi daha halsiz ve yorgun hissederiz. Ayrıca güneş ışınlarının daha dik gelmesi ile ısınan denizlerden daha fazla suyun buharlaşması sonucu nem artışı meydana gelir. Bahar aylarında hava sıcaklığı yüksek nem ile bir araya gelince bunaltıcı günler yaşanır. Bahar aylarında iklim değişikliğine bağlı olarak vücudumuz kendini korumak ve uyum sağlamak için bazı hormonları daha fazla salgılar. Başta bazı hormonların fazla salgılanması sağlıklıdır ancak uzun sürdüğünde yorgunluğa ve bitkinliğe sebep olur.

Ani hava değişimleri ani ruh değişikliğine sebep olur ve bu değişim depresif ruh halini artırır.
 Güne başlarken kendinizi yorgun hissediyor ve sabah alarmınızı biraz daha uyumak için erteliyorsanız,
 Enerjiniz ve canlılığınızın tükendiğini düşünüyorsanız,
 İsteksizlik ve gerginlik hali, yorgunluk, uykusuzluk, iştahta bozulmalar varsa,
 Rutin işlerinizi yapmakta zorlanıyor ve işlerinizi çoğu kez tamamlayamıyorsanız,
 Dikkat süreniz kısalmış odaklanmakta zorluk yaşıyorsanız,
bu ve buna benzer yaşanan problemler bahar yorgunluğunun göstergesidir.
 Bu geçici dönemde kadınlarda adet düzensizliği görülebilir.

Kansızlık , tiroit hastalığı, tansiyon, şeker hastalıkları, kalp ve damar rahatsızlıkları, alerjik durumlarda ve romatizmal hastalıklarda aynı belirtiler ortaya çıkmakta ve çoğu kez bahar yorgunluğu ile karıştırılmaktadır. Birkaç haftanın sonunda bu belirtiler kendini yoğun bir şekilde gösteriyorsa sağlık kontrolünden geçmenizde fayda var. Eğer sağlık durumunuzda herhangi bir problem yoksa ruh sağlığı uzmanlarına başvurmalısınız.
Özellikle kır yaşamı sürdüren insanlarda bahar yorgunluğu daha az görülürken, büyükşehirlerde yaşayanlar çevresel koşulların da etkisiyle bahar yorgunluğundan daha fazla etkilenebilirler. Yine beslenme düzeniniz ve yediğiniz yiyecekler bu durumun oluşmasında etkili olacaktır.

Bahar Yorgunluğu Süresi
Bahar yorgunluğu birkaç hafta sürer. Kişilerin bunun geçici bir süreç olduğunu sadece bu dönemde kendilerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini bilmesi gerekir.
Bahar yorgunluğu yaşayan kişiler çoğu zaman kendilerine depresyon tanısı koyarlar. Bu iki durum birbiriyle karıştırılmamalıdır. Belirtiler benzese de depresyon en az iki haftadan uzun süredir devam eden ve sıklıkla belirtilerin daha şiddetli yaşandığı bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda depresyon da çoğu zaman erken dönemde bahar yorgunluğu gibi gözükebilir ve kişiler geçici bir durum olduğunu zannederek bir uzmana başvurma ihtiyacı hissetmeyebilirler. Kendinizi iyi gözlemleyin. Belirtilerin ne kadar süredir ve hangi sıklıkla yaşadığınıza dikkat edin.

İsmer Aile Danışma Merkezi olarak yukarıda yazılan belirtilerin daha uzun süredir devam ettiğini düşünüyorsanız mutlaka ruh sağlığı uzmanlarına başvurmalı ve destek almalısınız.

Peki Ne Yapmalıyız?
Öncelikle bu yorgunluk halinin nelerden kaynaklandığını bulmaya çalışın. Kişiyi en iyi tanıyan yine kendisidir. Psikolojik ve fiziksel olarak kendinizde ne gibi değişikliklerin olduğunu fark edin.
 Bu dönemde ani ruh değişiklikleri yaşandığı için ani kararlar verilmemelidir.
 İş yerinizde küçük keyifli molalar vermeyi ihmal etmeyin.
 Kendinize sürprizler yapın. Enerjinizi yükseltecek rutin hayatınızın dışında yeni aktiviteler yapmayı deneyin.
 Beraber vakit geçirmekten hoşlandığınız arkadaşlarınızla görüşebilir, tiyatro ve sinemaya gidebilir, doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.
 Kısa vadeli amaçlar belirleyerek onları yapabilirsiniz. Amaçları alt amaçlara bölerek yapmanız başarabilme duygusunu tatmanıza ve kendinize olan inancınızın artmasına sebep olarak sizi mutlu eder.
 Hareket, serotonin ve endorfin hormonlarını (mutluluk hormonlarını) artırdığından dolayı mümkün olduğunca hareket etmenizde fayda var. Asansör yerine merdiven kullanılabilir. Haftada en az 3 kez 15-45 dakika arasında yürüyüşler yapılabilir.
 Beslenme düzeninize dikkat edin. Tek tip beslenme düzeniniz olmasın. Sabahları mutlaka kahvaltı yaparak güne başlayın.
 Midelerin daha hassas olduğu bahar aylarında acı baharatları ve kafeinli içecekleri mümkün olduğunca az tüketin. Bahar aylarında demir eksikliğinin artması sebebiyle demir yönünden zengin olan et ve yeşil sebzelerin tüketiminin artırılması yararlı olabilir.
 Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek uyku ve yorgunluk haline sebep olmakta ayrıca dikkatsizliği artırmaktadır. Yağlı ağır yemekler yerine tam buğdaylı çavdarlı tahıllar, sebze ağırlıklı beslenebilirsiniz. Özellikle akşam yemekleri hafif olmalı ki gece uykuya geçişiniz kolay olsun.
 Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak ve yorgunluk hissini üzerinizden atabilmek için bol su için (2-2.5 litre). Tercihen içtiğiniz suya limon koyabilirsiniz, böylece hem metabolizmanızı hızlandırır hem de C vitamini ihtiyacınızı kısmen karşılamış olursunuz.
 Uyku düzeni 6-8 saat arası olmalıdır. Daha az ya da daha çok uyumak dinlenememeye, odaklanmada sorun yaşamanıza neden olur. Bahar yorgunluğunda kişi normalden fazla uyumasına rağmen hala yorgun uyanabilir. Burada önemli olan ihtiyacı olan uyku saatini karşılamasıdır. Kişiye eski düzeninde 7 saat uyku yeterli geliyorsa bu dönemde de 7 saatten fazla uyumamalıdır. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın.

Rahat bir uyku için neler yapılabilir?
 Bitki çayları yatmadan önce gevşemenize yardımcı olur.
 Bal, süt ve fındık gibi atıştırmalıklar uykuyu tetikler.
 Vücudu germe hareketleri ağrılarınızı azalttığı gibi sizi sakinleştirerek uykuya hazırlar.
 Ilık bir duş alabilirsiniz.
 Kitap okuyarak yoğun bir günün ardından rahatlayabilirsiniz.
 Akşam yemeğini erken yiyin. Gece yatmadan önce alkol ve kafeinden uzak durun.
 Odanızda sizi rahatlatıcı bir koku olabilir. Odanızın ışığının kapalı olmasına ya da loş bir ortamda uyumaya çalışın.
 Meditasyon yapabilirsiniz. Bu zihninizi arındırarak sizi uykuya meyilli hale getirir
 Gece yatmadan önce telefon bilgisayar gibi teknoloji ürünü cihazlardan uzak durun. Bu cihazlardan gelen mavi ışık gün içinde olanları düşünmenizi sağlar ve uykunuzu kaçırır. Uyumadan yarım saat önce bu cihazlarla ilgilenmeyin.

Bahar yorgunluğuna karşı en iyi ilaç tatile çıkmak, kendinizi dinlendirmektir. İmkanınız varsa birkaç günlüğüne de olsa şehir dışına çıkın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Yorgunluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
F.Nur AYDOĞAN Fotoğraf
Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN
(Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN'ın Makaleleri
► İlişki Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Yaşam Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Zoom Yorgunluğu Psk.Dnş.Hatice DALAK
► Sorun ve Üzüntü Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Evlilikte İlişki Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Bahar Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Bahar Yorgunluğu' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda 2 Yaş Dönemi Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:27
Top