2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kapalı Burun Estetiği
MAKALE #20443 © Yazan Op.Dr.Ekrem KESKİN | Yayın Mart 2019 | 2,022 Okuyucu
BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NEDİR ?

Burun estetiği görsel olarak düzeltilmek amacıyla yapılan cerrahi bir operasyondur. Ya da bazı insanlarda sağlık problemleri açısından başvurulan yöntemdir. Çoğunlukla insanların burun şekillerinden rahatsız oldukları için başvurdukları yöntemdir. Düşük riskli bir ameliyattır. Burun estetiği olmak isteyen hastalarımızın 18 yaşını doldurması gerekir.
Burun estetiği hangi durumlarda yapılabilir ;
Burnun uzun olması, kemerli olması, burun ucunda düşüklük olması, burun şeklinin yüze göre geniş olması ya da deliklerin birbirine orantısız olması durumunda kişinin kendi tercihine göre burun ameliyatı yapılmaktadır. Burun estetiği yaptırmak isteyen hastalarımızın 18 yaşını doldurması gerekir.

Burun estetiği iki teknikle yapılmaktadır.
1. Açık teknik ile burun estetiği ve,
2. Kapalı teknik ile burun estiği

AÇIK TEKNİK İLE BURUN ESTETİĞİ ;

Burun deliklerinin arasında bulunan deriye kesi yapılarak açık rinoplasti olur. Kesinin yapıldığı deri kaldırılarak burnun içerisine hakim olunur. Cerrah için uygulanması kolay olsa da dezavantajları kapalı burun estetiğine oranla fazladır.
Her şey görülerek yapılsa da burun üzerini kaplayan cilt ile bütünlük bozulduğundan burun ucu bağlarının kesilmesiyle burun ucunda düşüklüğe sebep olabilmektedir.
Kapalı burun estetiğine göre ödem daha fazla oluşur ve geçmesi uzun sürebilir.

KAPALI TEKNİK BURUN ESTETİĞİ ;


Burun deliklerinin içerisinden girilerek burun kanadı altından kesi yapılmasıdır. Burun derisi kaldırılmadan yapılan bir işlemdir. Kendi içerisinde iki ana gruba ayrılır. Ameliyat izi oluşmasını istemeyen hastalar için tercih edilen bir yöntemdir.
İlk olarak burun içerisinde ki kıkırdakların bir kısmının alınmasıyla olur.
Diğer grubu ise kıkırdaklar burun içerisinde doğrultularak yapılmaktadır.

GÖRMEDEN YAPMAK ZORMUDUR ?
Kapalı burun ameliyatlarında görmeden yapıldığı için açık teknik rinoplasti ameliyatlarına göre ince çizgide yapılmasıdır.
Açık teknik rinoplasti ameliyatlarında cerrah açısından kolay bir görüş açısına sahipken kapalı teknik buna göre uğraştırıcıdır.
Kapalı tekniğin avantajlı yönü ise açık teknikten daha fazladır. Açık teknikle kolay bir görüş açısına sahip olduğundan burun üzerinde fazla uğraşmaya sebep olabiliyor. Fakat kapalı teknik burun ameliyatlarında ise fazla üzerinde uğraşılmadan istenilen sonuç elde edilir.

AÇIK TEKNİK Mİ KAPALI TEKNİK Mİ ?
Açık teknik burun ameliyatları daha kolay olarak gözükmetedir. Kapalı teknik burun ameliyatları ise uğraştırmasının yanı sıra güzel sonuçlar doğurur. Ameliyat sonrası yara izinin kalmaması gibi.

RİNOPLASTİ OLAN HASTA NASIL BİR GÖRÜNÜME SAHİP OLMALIDIR ?

Burun doğal bir görünüme sahip olup yüz üzerinde abartı gözükmeyerek yüz biçimine yakışacak biçimde olmasıdır.
Özellikle ameliyat sonrası sert bir burun kalıbına sahip olmaması gerekir.
Ameliyat sonrası uyuşma, his kaybı yada dokunamama hissi yaratmamalıdır.
Ameliyat öncesi günlük hayatında burnunu sıkması yada burun temizlemesini rahatlıkla yapabilmelidir.
En önemlisi de ameliyat sonrası çevresindeki insanlar tarafından anlayabileceği iz kalmaması ve doğal görünümün sağlanmasıdır.

HER HASTADA KAPALI TEKNİK RİNOPLASTİ AMELİYATI UYGULANABİLİR Mİ ?

Bazı hastaların burun yapıları oldukça zordur. Burun üzerinde oluşan kemiğin yanı sıra burun genişliğine sahip hastalarda vardır. Bu tür zor burun yapısına sahip olan hastalarda açık teknik burun ameliyatlarında cerrahında karar vermesiyle kolaylık sağlayacaktır.

AMELİYAT SONRASI ÖDEM HANGİ TEKNİKTE AZ OLUR ?

Açık teknik rinoplasti ameliyatlarına bakarak kapalı teknik rinoplastide ödem daha az görülmektedir. Kapalı burun ameliyatları sonrasında ödem ve şişlik kısa bir süre içerisinde geçmektedir.
Açık teknik rinoplasti ameliyatlarında ödemin geçmesi biraz zaman almaktadır. Bu teknikte daha fazla ödem oluşarak geç iyileşme gösterir. Burun ise daha sert bir yapıya sahip olur.

Önemli olan özelliklerden biriside ;
Bazı hastaların burun ucunu kalkık istemesi kapalı teknik burun ameliyatlarının vazgeçilmezidir. Bu durum açık teknik rinoplastide daha zor elde edilmektedir.

AMELİYAT ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?
En önemlisi kanamanın az olması için daha önce sürekli kullandığınız herhangi bir ilaç varsa ya da ameliyat geçirip geçirmediğinizi bildirmeniz gerekir.
Kullandığınız ilaçlardan kanı sulandıracak olan bir ilaç kullanmaktaysanız 1 hafta içerisinde kesilmesi gerekir.
Ameliyat öncesi kanamayı arttıracak yiyecek içeceklerden uzak durulması gerekir. (bitki çayları vb.)
Sigaranın ameliyat öncesi azaltılarak ameliyat sonrasında ise bırakılması gerekir. İyileşme dönemini fazlasıyla geciktirerek yaraların iyileşmesini de zorlaştırır.
AMELİYAT KAÇ SAAT SÜRER ?
Bu durum hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Bazı burunların yapısı zor olmayıp 2 saatlik bir işlemle operasyon sonuçlandırılırken bazı burunlar ise daha önce estetik operasyon geçirmiş olup revizyon durumu olabilir ya da zor bir burun yapısına sahip olup şekillendirilmesi uğraştırıcı olup 3 saat sürebilmektedir.
BURUN ESTETİĞİ OPERASYONU SONRASI ŞİŞLİK VE MORLUK FAZLA OLUR MU?
Burun estetiği operasyonu geçiren bazı hastalarda morarma yaşanmamaktadır. Bazen de bu durum değişerek morarma gözükebilir. Oluşan morarmalar 1 hafta içerinde geçmektedir. Ödem ise 3 ay içerinde tamamen geçmektedir. Burnun tam şeklini alması ve yerine oturması 1 yılı bulmaktadır.
Önemli konulardan bir diğeri ise masaj; burun operasyonları sonrası burun sırtına ve burun kanatlarından göz kenarlarına doğru masaj şekli uygulanmaktadır. Bunun sebebi burun şeklinin yerine oturmasında yardımcı olup bölgelerde ki dolaşımı arttırmaktadır.

AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME DÖNEMİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

Ameliyat sonrası burun içerisine konulan tamponlar çıkarılır.
Burun ucunda burun genişliğinde yada burun kemerlerinin kaybolduğu yüzünüze yeni bir ifade katacaktır. Ancak ilk şekliyle kalmayıp burun yerine oturacaktır. Ödem ve şişlikler zamanla kaybolacaktır.
Morarmalar varsa eğer şapka yardımıyla güneşten korumanız gerekir. Ya da güneşte çıkmamalısınız.
Ameliyat sonrası herhangi bir darbeye karşı burun korunmalıdır. Ancak belirli bir süre gözlük kullanılmamalıdır.
Ameliyattan 2 gün sonra vücudunuzu yıkayabilirsiniz fakat burnunuza suyun temas etmemesi gerekir. Saçlarınızı yardım alarak yada kuaförde yıkatabilirsiniz.
Ameliyat sonrası verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir.
Kontrollerin aksatılmaması ve zamanında gelinmesi önemlidir.
Birkaç hafta yorucu egzersizlerden kaçınmalısınız. 6. Haftadan sonra ağır olamayacak şekilde egzersizlerinize başlayabilirsiniz.
Yastığınızı yüksek tutarak buruna temas edecek bir şekilde yatılmamalıdır.
Burun içerisine ve burun üzerindeki deri bölgesine antibiyotikli krem sürülerek burnun yumuşaması sağlanır. Deniz suyu spreyleri kullanımı ameliyat sonrası oluşan tıkanıklığı açarak nefes almayı kolaylaştırır.

LOKAL ANESTEZİ Mİ GENEL ANESTEZİ Mİ ?


Burun ameliyatlarını lokal anestezi altında gerçekleştirme durumu vardır. Yalnız hasta uyanık olacağından bu durum hem cerrahı etkileyip hem de hasta için rahatsız edici olabilir. hastanın korkuya kapılıp heyecanlanmasıyla huzursuz olmasını sağlar. Genel anestezi altında yapılması daha uygun görülmektedir.


BURUN ESTETİĞİ, YÜZ ESTETİĞİ, KEPÇE KULAK OPERASYONLARI AYNI ANDA YAPILIR MI ?

Bu durum hastanın sonuçlarına ve cerrahın isteği üzerine göre oluşur. Aynı anda yapılabilme durumu vardır. Hasta için birçok operasyonun bir arada yapılması ameliyat sonrası zor bir dönem olabilir.

AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ OLABİLİR MİYİM ?

Bu sorunun cevabı birkaç alt başlıkta toplanmaktadır. Bunlar ise;
İple burun ucu kaldırma,
Burun ucu botoksu ve
Burun dolgusu
iple burun ucu kaldırma; ameliyat sırasında kullanılan dikiş ipleriyle yapılan bir işlem olup uzun süre bir kalıcılık sağlamaz.
Burun ucu botoksu; burnun dudakla birleştiği bölgeye botoks uygulanır. Bu şekilde burun ucunda yükselme olur. Bu işlem de yine kalıcılık sağlamayarak 6 ay sonra tekrarlanması gerekir.
Burun dolgusuna gelecek olursak; burun kemerlerine uygulanan bir yöntem olup kalıcılık 1 yıldır.
Bu işlemlerin birkaç seans telrarlanması durumunda kalıcı sonuçlar alınabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kapalı Burun Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ekrem KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ekrem KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ekrem KESKİN Fotoğraf
Op.Dr.Ekrem KESKİN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ekrem KESKİN'in Makaleleri
► Kapalı Burun Estetiği Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kapalı Burun Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çene Estetiği Nisan 2020
► Karın Germe Estetiği Mayıs 2019
► Sırt Germe Estetiği Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:16
Top