2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş İlişkileri ve Kardeş Kıskançlığı ile Nasıl Başedilir
MAKALE #20452 © Yazan Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK | Yayın Nisan 2019 | 3,560 Okuyucu
KARDEŞ İLİŞKİLERİ VE KARDEŞ KISKANÇLIĞI İLE NASIL BAŞEDİLİR
Kardeş kıskançlığı doğal bir duygudur günlük hayatımıza etkilemediği sürece patolojik bir durum oluşturmaz. Kardeşlik bazı uzmanlara göre rekabettir. Kıskançlık beklenen ilgi ve sevgi şefkat eksikliğine karşı verilen bir yanıttır. ilk çocukluk döneminde kıskançlık ebeveynlere ve ona bakan, vakit geçirdiği kişilere yöneliktir. Çocuk ilgi ve şefkat bekler, sevilme ihtiyacı yüksektir, sevgiyi arzular, diğer çocuklarla kendisini kıyaslama içinde bulur.
Hiç bir çocuk annesini kaybetmeye dayanamaz. Yeni bir kardeşin dünyaya gelişiyle çocuk anneden bir süre uzaklaşır. Bu ayrılık nedeni ile çocuk terkedilmişlik duygusu yaşayabilir. Anne kucağında yeni bir bebekle eve geldiğinde çocuk artık sevilmeyeceğini düşünür. En muhtaç olduğu şey yani sevgiyi kaybetme çaresizliğine kapılır. Çocuğun asıl kaygısı annenin sevgisini kaybetmektir. Çocuk bu süreçten sonra sürekli anne babanın sevgisini sorgulamaya başlar. Anne babasını paylaşmak zorunda kalmıştır artık yeni gelen bebeğe hem anne hem baba çok fazla vakit harcamakta hem de çevredeki herkes artık eve yeni gelen o bebeğe daha fazla ilgi göstermekte ve hediyeler almaktadır. Yeni kardeşin gelişiyle büyük çocuk ikinci plana atılmış ve terkedilmişlik duygusunu yaşar. Bütün bu olaylar yaşanırken büyük kardeş İlgi çekmek ister, yaramazlık yapmaya başlar; okuldaki arkadaşları ile sorunları başlar. Küçük kardeşe duyulan kıskançlık kardeşini vurma ısırma gibi sık rastlanan davranışlarla kendisini göstermeye devam eder. Bazı çocuklarda kıskançlıklarını bu tür hareketlerle dışa vurmazlar: içlerine kapanırlar yemeden içmeden kesilir, evin bir köşesine çekilir, parmak emer saçlarıyla oynarlar. Bazı çocuklar ise bebek gibi konuşmaya biberon ve emzik isteme davranışı gösterirler.
Yeni gelen kardeş büyük çocuğu adeta evdeki tahtından indirir çocuk alt üst olur. Yeni bebek dünyaya gelince evdeki çocuktan abi veya abla olması beklenir oysa ki onun öyle bir isteği yoktur. Bebeğin bakımında size yardımcı olmak kardeşine bakmak, koruyup kollamak zorunda değildir, bunu kendisi istememiştir. Anne babalar çocuğa böyle davrandıkça sorumluluk yüklendikçe ikinci plana itildiğini hissedecek ve kardeşine daha fazla öfkelenecektir. Bu dönem çocuklarda kıskanmaya bağlı uyum zorlukları yaşanmaya başlanır, zaman zaman abartılı sevgi gösterilerinde bulunur ,kardeşini ağlatacak şekilde sıkıca kucaklar yanlışlıkla yere düşürür.
Kardeş kıskançlığı durumunda ebeveynlere düşen ilk görev büyük çocuğa da ellerinden geldiğince vakit ayırıp büyüğü unutmamak. Çocuğun okul yaşamı ve oyunlarıyla onunla kardeşi dünyaya gelmeden önceki kadar ilgilenilmelidir. Büyük çocuk ve kardeşi arasındaki sosyal ilişkiye zemin oluşturulmalıdır, annenin hamileliği belirginleşmeye başladı yeni kardeş dünyaya gelmeden önce anne baba çocuğu bu duruma hazırlamalıdır. Çocuğa yeni bir kardeşi olacağını ve bundan büyük bir mutluluk duyacağı anlatılır, bebeğin eşyalarının hazırlanmasında büyük kardeşten yardım istemeli kardeşi için kendisi isteyerek seçim yapmalıdır. Yeni kardeş dünyaya geldikten sonra ebeveynler kardeşler arasında kıyaslama yapmaktan kaçınmalı, 2 çocuğa da eşit davranmalıdır.
Zamanla kardeşinin gelişine rağmen sevildiğini gören çocuk kardeşini daha az kıskanır ve zamanla da bu kıskançlığın üstesinden daha kolay gelebilir. Çocuklarına eşit davranan kıyaslama yapmadan yetiştiren, bütün çocuklarına eşit sevgi ilgi ve zaman ayırabilen ebeveynler bu süreci daha rahat ve daha başarılı bir şekilde anlatabilirler. Her çocuğa ailede özel bir yeri olduğunu hissettirmek, her birinin kendisine değerli olduğunu yansıtabilmek ve haksızlık yapmamak kardeş ilişkilerinde en önemli faktörlerdendir. Ebeveynlerin her çocuğa bilgi ve becerilerine göre sorumluluklar vermesi ve haklarına saygı göstermesi gerekir. Her çocuğun kendisini değerli hissetmesi çok önemlidir. Çocuklar arasında paylaşma duygusu artırılmalı kardeşler arası iş bölümü ve dayanışmaya teşvik edilmelidir.
Kardeş kıskançlığını önlemenin en sağlıklı yolu öncelikle anne babaların bu duygunun doğal olduğunu kabul etmeleri ve büyük çocuğu desteklemeleri gerekir, çünkü onun dünyası değişecektir, artık anne babasının desteğine ihtiyacı vardır. Öncelikle yeni bir kardeşin geleceğini bir başkasından değil anne babasından duyması gerekir. Resimlerle yaşına uygun açıklamalarla çocuğa açıklanmalıdır. Yeni kardeş gelmeden önce hastanede kardeşe verilmek üzere bir hediye hazırlanması ve bunun çocuğun hazırlaması için ona destek olunmalıdır, aynı zamanda büyük çocuk için de abla veya abi olduğunu kutlamak için hediye hazırlanmalıdır. Kardeşleri ile ilgili alışverişleri büyük çocuğun seçmesi ona iyi gelecektir. Yeni kardeşin odasını hazırlarken, beşiğini kurarken büyük çocuktan yardım alın bu davranışlar çocuğun mutlu edecektir.
Anne doğuma gittiğinde biraz toparlandıktan sonra çocuğun hastaneye gelmesi gerekir. Hastaneye ilk geldiğinde kardeşi ilk olarak annesinin kucağında görmemelidir. yeni bebek dünyaya geldikten sonra anne baba ara ara büyük çocukla baş başa vakit geçirmeli yeni bebekle ilgili duyguları konuşmak, kıskanmanın doğal olduğunu kendi çocukluğumuzdan hikayelerle anlatarak, kıskançlık duygusunu hafifletebilirsiniz. Kıskançlığın patolojik hale dönüşmemesi ebeveynlerin tutumlarına bağlıdır. Çocuğun gerçek inancı kardeşin gelişi ile annenin sevgisini kaybetmek olacağından öncelikle bu inancı çocuğun aklından düşüncelerinden def etmek gerekir. Çocuk ikinci plana atılmış duygusunu yaşamamalıdır.

Çocuk Resimlerinde Kardeş İlişkileri ve Kardeş Kıskançlığının Yansıması
[/b]
Kardeş kavgaları en mutlu evlerde bile ebeveynleri her gün uğraştıran bir sorun haline gelebilir. Çocukluk döneminde kardeş ilişkileri çok fazla önemlidir. Kardeş ilişkisi bireylerin yaşamlarındaki en uzun süreli ilişkidir. Kardeşler arasında sevgi kadar nefret bazen de kin duyguları söz konusudur. Bu duygu kardeşler arasındaki ilişkiyi açıklayabilecek önemli bir kavramdır. Kardeşler arasında olumlu ilişkiler kurabilmesi ebeveynlerin büyük çabaları ile mümkün olabilmektedir. Kardeş ilişkileri ileriki yaşlarda ki yaşantılarını etkilediğinden çocuk gelişiminde büyük önem taşır, çocuklarına dengeli ve tutarlı davranabilen ebeveynler çocukların diğer insanlarla dengeli ilişkiler kurmasına katkı sağlarlar.
Yeni bir kardeşin gelmesi her şeyden önce eve yeni bir bireyin katılması demektir. Bu yeni kardeş evdeki dengeleri değiştirerek çocuk tarafından rakip olarak algılanır. Yeni kardeşin çocuk tarafından rakip olarak algılanması doğaldır yeni bebeğin dünyaya gelişi ile telaş ve sevinç yaşayan aile bireyleri özellikle ilk zamanlar başka bir çocukları olduklarını unutabilirler. Çocuklar ise neler olup bittiğini izleyerek kendisinin de var olduğunu ispatlama çabası ile farklı davranışlar sergileyebilirler.
Çocuklar resimlerinde aile içerisinde özdeşim kurdukları, kendilerine daha yakın hissettikleri kişiyi ilk bakışta göze çarpacak şekilde çizerek yansıtırlar. Resimlerde çok küçük veya en son çizilen aile bireyleri önemsenmeyen, varlığının rahatsızlık verdiği kişiler olabilmektedir. Çocuk resimlerindeki hiç yer verilmeyen aile bireyi ise çocukların kıskandığı, çatışma yaşadıkları kardeşlerinin olduğu belirtilir.
Çocuklar ev içerisinde mutlu oldukları kişileri resimlerinde yansıtırlar. Aile içerisinde çatıştığı kişileri çocuk değişik şekillerde çizimlerinde gösterir. Bazı durumlarda küçük çizilerek sayfanın en arka bölümlerinde yansıtılabilir. Bazen ise çocuk bu kişilerin kollarını, bacaklarını ve diğer bazı uzuvlarını eksik ve anlaşılmaz şekillerde belirtebilir.
Çocuklar anne babalarını, kardeşlerinin kendi özel merceklerinden görürler, yaşamlarındaki önemli kişileri yansıtarak kişisel algılamalarını ifade ederler. Çocuk kardeş kıskançlığı veya kardeş çatışması yaşadığı durumlarda kardeşinin bir
karalamayla arka planda minicik resmedebildiği gibi resimde hiç göstermeyerek hiç çizmemiş şekillerde de yansıttığı görülmektedir.
Çocuğun aile bireylerinden birisini aile resmi içerisinde yansıtmaması çocuğun bilinçli veya bilinçsiz olarak istemediği anlamına gelir. Çoğunlukla çizmediği bu kişi çocuğun kardeşi olabilmektedir. Çocuklar yaşamlarının belli bir dönemlerinde kardeş kıskançlığı yaşarlar.

Parçalanmış Aileden Gelen Çocukların Resimlerinin Yansıtılması:
Boşanma çocuğun içinde yaşadığı çekirdek aile yapısının parçalanmasıdır. Ailelerin parçalanmasında yetişkinler gibi çocuklarda çeşitli duygusal tepkiler gösterirler. Çocuğun yaşamında karşılaşabileceği en zor deneyimlerinden biri ebeveynlerinin boşanmasıdır. Anne babanın çocuğa bu süreçte duygularını ifade etmesine izin vermeleri gerekir. Çocuğun gösterdiği tepkilere ebeveynler kızgınlıkla ya da kendi üzüntülerini öne çıkararak cevap vermelerini çocuğun duygularına engel olmalarına neden olur. Çocuklar genellikle boşanma nedenleri olarak kendilerini görürler.
Parçalanmış aile ortamı farklı yaş grubundaki çocukları değişik biçimlerde etkiler. Boşanmış aileden gelen çocuklar, çizimlerde bulundukları ortamda mutsuzluklarını, özlemlerini aktarırlar. Çizdikleri aile resimlerinde yaşadıkları duygusal durumu çok iyi yansıtırlar. Parçalanmış aileden gelen çocukların resimleri incelendiğinde çocuğun birlikte yaşadığı ebeveyni çocukla birlikte yansıtması, ikiye ayrılmış nesneler, siyah rengin fazla kullanımı ve ikişer çizimler görülmekte bazı durumlarda ise anne babasını birlikte çizerek anne babasına sarılan çocuklar resimlerinde yansıtırlar. Çocuklar resimlerinde aile figürleri bir arada çizip çiçekler, kuşlar yansıtılarak her şeyin mutlu olduğunu belirtirler. Çizimlerinde eve gösterilen özen çocuğun eve olan sevgisini bağlılığı ve birlikteliğin göstergesidir. Evle ilgili ve ailesiyle ilgili detayların resmedilmesi onun için önemli olduğu kanısını uyandırır.
Anne babası boşanmış çocuklar, çizdikleri resimlerde yaşadığı mutsuzlukları ve/veya özlemini çektikleri aile resimlerini yansıtırlar. Anne- baba ayrılıkları çocuğun yaşına ve gelişimine göre farklı tepkilere neden olmaktadır. Okul öncesi dönemdeki çocuklarda genelde kendi yaş grubunun altında davranışlar, aşırı ilgi veya yardım isteği oldukça fazla ön plana çıkar. Bu durumlar dışında, çocukta suçluluk duygusu, özgüven eksikliği, depresyon, öğrenme bozukluğu gibi süreçlerde görülebilmektedir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş İlişkileri ve Kardeş Kıskançlığı ile Nasıl Başedilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yağmur ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yağmur ÇELİK'in Yazıları
► Kardeş İlişkileri Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kardeş İlişkileri ve Kardeş Kıskançlığı ile Nasıl Başedilir' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Bir Sendrom Mu Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:45
Top