2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Yönetimi İçin 8 İpucu
MAKALE #20457 © Yazan Psk.Onur BAL | Yayın Nisan 2019 | 1,790 Okuyucu
Herkes öfkeyi farklı şekil veya biçimlerde yaşar, bazen öfke hafif bir rahatsızlık hissettirken bazı durumlarda öfke duygusu hayatımızı alt üst edebilir. Yapılan araştırmalara göre öfke, yedi evrensel duygudan biridir ve kısa süreli olarak bu şekilde hissetmek tamamen normaldir.

Stres durumlarında birçoğumuz öfkeleniriz.Önemli olan öfke duygusunu hissettiğimizde nasıl davrandığımız ve ne yaptığımızdır. Öfkenizi nasıl kontrol edeceğinizi veya öfkenizi nasıl azaltacağınızı bilmek, sağlıklı bir hayat için olmazsa olmazdır.

İşte öfke yönetimi konusunda 8 ipucu

1-Öfke yaratan durumdan uzaklaşın

Her ne yapıyorsanız ve sizi öfkelendiren durum ne ise, ondan uzaklaşın. Yoğun öfke duygusu hissettiğiniz zamanlarda uzaklaşmak imkansız geliyor olabilir fakat uzaklaşmak ve sakinleşmek için kendinize bir dakika bile olsa zaman ayırmak rahatlamanıza yardımcı olabilir.

2-Nefes alın

Diyaframınızdan derin nefesler alın. Bu nefesinizi yavaşlatmaya zorlar ve nefesinizin yavaşlaması vücudunuz üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu da duygusal tepkinizi etkiler. Nefes almanın öfke yönetimi içindeki yeri çok büyüktür. Nefes almak her zaman rahatlatır. Doğum yapan kadınlara doktorların söyledikleri gibi “Derin nefes al, ver, al, ver..”

3-Egsersiz yapın

Mümkünse, dışarı çıkıp yürüyün veya koşuya çıkın. Temiz hava ve fiziksel egzersiz, bedeniniz ve zihniniz için harikalar yaratabilir ve öfke yönetimi konusunda olduğu kadar zihinsel refahında anahtarıdır. Size her hangi bir hareket yapmadan önce duygularınız üzerinde akılcı düşünceler üretme şansı verir. Bu ve bir önceki sebepten dolayı yoga, nefesle yoğun şekilde bağlantılı olduğu için harikadır.

4-Mantığınızla hareket edin

Öfke bir duygudur, bu yüzden yaşadığınız duruma verdiğiniz cevabı yönetmesine izin vermemelisiniz. İçinde bulunduğunuz koşulları düşünün ve mantığınızı kullanarak; öfke yönetimi konusunda mantıklı kararlar alın.

5. Öfkelendiğiniz durumu belirleyin

Öfkenizi neyin tetiklediğini belirleyin. Yani neyin sizi öfkelendirdiğini bilin. Sürekli aynı şey mi sizi öfkelendiriyor? Veya öfkelendiğiniz şey hayatınızda olması gereken ve sürekli olacak bir durum mu? Eğer öyleyse, bir daha ki sefere öfkenizi azaltmak için uygulayabileceğiniz atacağınız adımları düşünmeye başlayın.

6. Değişiklik yapın

Öfkenizi tetikleyen şeyi tanımladıktan sonra durumunuzu değiştirmek için ne yapabileceğinizi düşünün. Değiştirebileceğiniz bir şeyse değiştirin.

7. Tepkilerinizi belirleyin

Başkalarıyla konuşurken agresif bir dilden kaçınmak, size duruma nasıl tepki gösteriyorsanız açıkça ifade etmenize yardımcı olabilir. Sadece saldırgan bir dil kullanmanızı değil, ne söylediğiniz üzerine de düşünün. Saldırıya başlamak ve diğer kişiye / kişilere odaklanmak yerine kendinizle ilgilenin ve “ben” dilini kullanmaya başlayın.

8. Psikolog Desteği alın

Öfke patlamaları sizi ve en çok sevdiğiniz kişileri tehlikeye atabilir ve istemediğiniz halde onlardan uzaklaşabilirsiniz. Farkında bile olmadığınız altta yatan sorunlar olabilir ve öfke konusunda deneyimli psikologlar, psikoterapi sırasında öfkenizi tanımlamanıza ve bu sorunların çözümüne yardımcı olmanın yanı sıra öfkenizi etkili ve güvenli bir şekilde işleme koymanıza yardımcı olabilecek özel öfke yönetimi stratejileri sunabilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Yönetimi İçin 8 İpucu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Onur BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Onur BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur BAL Fotoğraf
Psk.Onur BAL
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Onur BAL'ın Makaleleri
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke Yönetimi Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Öfke Yönetimi Psk.Kamil ERTEKİN
► Öfke Yönetimi Psk.Şeyma ATASOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öfke Yönetimi İçin 8 İpucu' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:31
Top