2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boyun Fıtığı Rahatsızlığında Manuel Terapi Yöntemleri
MAKALE #20476 © Yazan Fzt.Turgay ÜLGÜNER | Yayın Nisan 2019 | 1,938 Okuyucu
Boyun bölgesi rahatsızlıklarını ele alacağımız bu yazımızda baş ağrısı, baş dönmesi, boyun düzleşmesi ve boyun fıtıklarında ne gibi sorunlar görülür ve bunlara yönelik tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Boyun bölgemiz damar ve sinir yapılardan zengin bir bölge olup fizik tedavi ve manuel terapi uygulamalarının odak noktasında yer almaktadır.
Uzman doktor tanısı ile bize başvuran hastalarımızın genel değerlendirme ve tedavi basamakları şunlardır.
Baş dönmesi: Mekanik unsurlara bağlı olarak yani boyun omurları arasında bulunan doğal eklem hareketinin kısıtlanması, skolyoz ya da boyun düzleşmesi nedeni ile eklem dizilim bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan baş dönmelerinde gerekli testler yapılıp hastanın manuel terapiye uygunluğu değerlendirilir. Sonrasında yaptığımız manuel terapi teknikleri ki bunlar mobilizasyon olarak adlandırdığımız -eklem hareketini doğal seyrine getirmek için kemik ve dokulara yapılan hareketlendirme manevralarıdır - hareketsizliğe bağlı basıyı ortadan kaldırma teknikleridir. Böylece baş dönmesine bağlı mekanik problem ortadan kaldırılarak hastanın yaşam kalitesi arttırılır.
Baş ağrısı: Mekanik ve gerilim tipi baş ağrıları özellikle üst cervikal bölge kusurlarına bağlı olarak toplumda sık karşımıza çıkan bir problemdir. İlgili Hekim kontrolü ile beraber tespit edilmiş mekanik baş ağrılarında manuel terapi etkin bir yöntemdir. Boyun aksının düzleşmesi, eklem hareket kabiliyetindeki azalma ile beraber damar ve sinirlerin baskısı sonucu(üst servikal bölgede)baş ağrıları oluşmakta ve uzun süreli olduğu için ve problem devam ettiği için yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir.
Tedavide kullandığımız yöntemlerde yumuşak dokuları gevşetmek, derin kas gruplarının spazmını ortadan kaldırmak için yapılan egzersizler, derin duyu çalışmaları ve mobilizasyon teknikleri ön plandadır.
Boyun düzleşmesi/fıtığı:Çok sık karşımıza çıkan iki büyük ve yaşam kalitesini çok azaltan problemlerdir. Öncelikle boyun boyun düzleşmesini ele alalım. Zamanın getirdiği hareketsizlik, cep telefonu ve bilgisayar kullanımı, beslenme problemleri, kilo kontrolsüzlüğü, yetersiz sıvı alımı gibi bir çok neden ile ortaya çıkan boyun düzleşmesi tamamen mekanik bir problemdir. Derin kas gruplarının aşırı çalışması ve kas dengesizliğine bağlı olup fizik tedavi ve manuel terapiden çok fayda görülür. Boyun düzleşmesi sonrasında boyun bölgesine binen yük dengesinin bozulması ile disklere binen basıncın artması ile de disk yapısının bozulması ve disk hernileri yani fıtık oluşmaktadır. İki problemde de ilgili uzman hekim teşhisinden sonra önce tarafımızdan hasta değerlendirilir,gerekli testler yapılır (herhangibibir damarsal ve sinirsel bası var mıdır?)(proprioseption muayenesi, postür değerlendirmesi…)Bu aşamada testler ve hekim oryantasyonu çok önemlidir. Yanlış hasta seçimi yapılan müdehaleler ile daha kötü duruma düşülebilir. Bu yüzden tedavinizi muhakkak bu konuda uzmanlaşmış kişilerde olmalısınız.
Tedavi modülünde yumuşak doku mobilizasyonu, eklem mobilizasyonu, dizilim bozukluğuna bağlı manüplasyon uygulamaları, tetik nokta tedavisi, derin duyu eğitimi, egzersiz tedavisi, ev egzersiz programı ve koruyucu tedavi eğitimi hastalarımıza verilmektedir.Koruyucu tedavi modülünde ev egzersiz programları çok önemli bir yer tutar.Yaptığımız uygulamaların hastaların kendi başına yapılabilir formunu gösteriyor ve özellikle ağrılı durumlarda mutlaka tekrar edilmesini istiyoruz. Böylelikle tedavinin etkisini sürdürülebilir kılıyor ve tekrarlama riskini azaltıyoruz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boyun Fıtığı Rahatsızlığında Manuel Terapi Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Turgay ÜLGÜNER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Turgay ÜLGÜNER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Turgay ÜLGÜNER'in Makaleleri
► Boyun Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
► Bel Fıtığı ve Manuel Terapi Fzt.Teoman GÜNDÜZ
► Boyun Fıtığı(Boyun Kireçlenmesi) Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Boyun Fıtığı ve Boyun Kireçlenmesi Prof.Dr.Semih KESKİL
► Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı Dr.Nagihan YARAROĞLU
► Boyun Ağrıları ve Boyun Fıtığı Prof.Dr.M. Volkan AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Boyun Fıtığı Rahatsızlığında Manuel Terapi Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:59
Top