2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi Hakkında Merak Ettikleriniz
MAKALE #20515 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Mayıs 2019 | 2,271 Okuyucu
OYUN TERAPİSİ

Oyuncaklar çocukların kelimleri, oyun ise dilidir.
-Gary Landreth

Oyun terapisi nedir?
Oyun, çocuğun kendisini ifade ederken kullandığı doğal bir yöntemdir. Oyun terapisi çocuğun oyun yoluyla duygularını dışarıya yansıtmasına olanak tanıyan bir psikoterapi yöntemidir. Oyun terapisi, genellikle çocuklarla çalışan ve oyun terapisi alanında uzmanlaşmış ruh sağlığı profesyonelleri tarafından dünya çapında uygulanmakta, geçerliği ve etkililiği pek çok bilimsel araştırma tarafından desteklenmektedir.

Oyun terapisine çocuğumun neden ihtiyacı vardır?
Çocuklar gelişimlerinin belirli zamanlarında yaşam deneyimleriyle başa çıkma konusunda güçlük yaşayabilirler. Ailelerini endişelendiren davranışlar sergileyebilirler. Bu noktada, çocuklara yardımcı olabilen ve bilimsel araştırmalarla güvenirliği ve geçerliği desteklenmekte olan terapi yaklaşımı oyun terapisidir.

Oyun terapisi nasıl fayda sağlar?
Çocuklar hangi dili konuşurlarsa konuşsunlar dünya ile iletişimleri oyun sayesinde gerçekleşir. Çocukların doğal olarak tanıdık oldukları bu oyun dili, onlar iç dünyalarında neler olup bittiğini yansıtırken kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Oyun terapisinde çocuk, oyun yoluyla iç dünyasında yaşadığı duyguları, düşünceleri ve arzuları dışa vurur.
Çocuk oyun terapisinde geliştirdiği çözüm becerilerini zamanla hayatına entegre eder. Kendi becerilerini, yapabildiği şeyleri, güçlü yanlarını ve en önemlisi de sadece kendisi olduğu için sevilmeye değer olduğunu fark etmeye ve süreç içerisinde kendisine saygı duymaya başlar.

Oyun terapisi kaç yaşlar için uygundur ve hangi sorunlara iyi gelmektedir?

Oyun terapisi genellikle 2-12 yaş arası çocuklara uygulanmakta çok çeşitli sorun alanlarında etkisini göstermektedir. Bu sorun alanlarından bazıları şunlardır:
• Kaygı sorunları, depresyon, özgül fobiler, seçici konuşmazlık
• Okul reddi ve fobisi, of ders çalışma güçlüğü, sınav kaygısı
• Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
• Davranış ve uyum sorunları, öfke sorunu, tırnak yeme
• Tik sorunları, karşıt gelme bozukluğu, şiddet ve saldırganlık
• Huzursuzluk nöbetleri ve inatçılık, yalan söyleme, çalma davranışı
• İçe kapanıklık, özgüven eksikliği, travma, tekrarlayan davranışlar
• Uyku sorunları, alt ıslatma, alt kirletme, tırnak yeme, saç koparma

Bu sorunlarla ilgili oyun terapisi ile çalışılabilmekle beraber, ihtiyaç duyulan bazı durumlarda tıbbi destek için de yönlendirilebilir.

Oyun terapisinde kullanılanterapötik malzemeler nelerdir?
• Çekiç, kütük, tekne, kum havuzu, su, kum torbası
• Kuklalar, drama malzemeleri; şapka, gözlük, değnek
• Mutfak, pişirme araçları, yemekler
• Ressam sehpası, boyalar, sanat malzemeleri, beyaz tahta
• Meslek grubu figürleri; doktor, öğretmen, hemşire, şoför, polis
• Kılıç, kask, zırh, kelepçe, asker tank, kılıç, hapishane
• Oyuncak ev, aile figürleri, emzik, bebek, beşik, biberon
• Kasiyer, oyuncak para, telefon, telsiz
• Müzik aletleri, mikrofon, kulaklık
• İnşa oyuncakları, tamir oyuncakları, araçlar, uçaklar, yol levhaları
• Evcil ve evcil olmayan hayvanlar; kedi, köpek, böcek, kelebek,
• Kahraman figürleri; süperman, batman vs.
• Temizlik eşyaları; paspas, elektrikli süpürge ve vileda oyuncağı
• Bitkiler, balıklar, çitler, yüzükler, değerli taşlar

Oyun terapisi ile evde oyun oynamanın farkı nedir?
Oyun terapisi esnasında kurulan iyileştirici terapötik ilişki çocuğun duygularını özgürce ifade edebilmesine olanak tanır. Oyun terapistinin gerçekleştirdiği duygusal yansıtma teknikleri ile çocuk kendisini anlaşılmış hisseder. Evde oynanan oyunların aksine, oyun terapisinde amaç sadece oyun oynamak ve eğlenmek değil çocuğun zorluk yaşadığı problemleri çözüme kavuşturmak ve duygusal olarak onu güçlendirmektir.

Çocuk oyun terapisinde geliştirdiği yeni çözüm becerilerini zamanla hayatına entegre eder. Kendi becerilerini, yapabildiği şeyleri, güçlü yanlarını ve en önemlisi de sadece kendisi olduğu için sevilmeye değer olduğunu fark etmeye ve süreç içerisinde kendisine saygı duymaya başlar

Oyun seansları kaç dakika sürer ve oyun terapisi kaç seansta tamamlanır
Oyun terapisi 45 dakika sürmekle birlikte terapi sürecinin toplam kaç seansta tamamlanacağı çocuğa ve üzerinde çalışılan sorun alanına göre değişim göstermektedir. Çocuğun mizacı, kişiliği, yaşadığı travma ve içinde bulunduğu çevresel koşullar terapi sürecini etkileyen ilgili değişkenlerdir.

Oyun terapisinden beklentilerim neler olmalıdır?
Oyun terapisinde çeşitli terapi teknikleri kullanılarak yapılan duygusal çalışmalar sonucunda çocukta davranış, duygu ve düşünce değişimleri gerçekleşmesi olasıdır. Ancak oyun bu tür değişimler çocuğun terapi esnasındaki çalışma hızı ile doğru orantılıdır. Zaman zaman yaşanılan olumsuz semptomlarda artış gözlemlenebilmektedir. Böyle durumlarda panik yapmamak gerekir. Çocuğun güçlük yaşadığı alanlar üzerine yaptığı çalışmaların yarattığı içsel mücadele buna sebep olabilir. Bunun yanında, çevresel etkenler ve aile tutumlarının da önemi ve etkisi unutulmamalıdır.

Oyun terapisinden sonra çocuğumla nasıl konuşmam gerekir?
Oyun terapisi seansından sonra mümkün olduğunca çocuğa ve terapiste “Nasıl geçti, hangi oyuncaklarla oynadın?” sorusunu sormamak önemlidir. Bu tür sorular, çocuk ve terapist arasındaki güven ilişkisini zedeleyebilir. Çocuk,terapi esnasında ürettiği oyunları terapistinin anne-babasına anlatacağı ile ilgili kaygı duyabilir. Bunun yanı sıra, içeride anne ve babamın istediği oyunları oynamalıyım düşüncesiyle asıl sorun alanını çalışmak yerine bu tür maske oyunlara yönelebilir. Kısaca, her yetişkin seansında seans içeriğinin gizlilik ilkesi çerçevesinde psikolog-danışan arasında kalması gerektiği gibi çocuk seanslarında da aynı etik ilke geçerlidir. Çocuğun terapi süreci ile ilgili gerekli bilgiler aile görüşmeleri esnasında uygun şekilde anne-baba ve terapist üçgeninde konuşulmalıdır.

Çocuğumu terapiye ne sıklıkla getirmeliyim?
Oyun terapisi seanslarının tutarlı bir şekilde ilerliyor olması çocuğun terapiden optimum faydayı alabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle, çocuğunuzu terapist tarafından belirlenen seans sıklığını dikkate alarak düzenli bir şekilde getirmeniz gereklidir.

Terapi sürecinin tamamladığını nasıl anlayabiliriz?
Terapi esnasında çocuk zamanını terapötik olarak kullanmadığında, oynadığı oyun temaları değiştiğinde bu durum oyun terapisti tarafından fark edilir. Seansların aşamalı şekilde bırakılması önerilmektedir. Haftada bir oyun seansına gelen çocuk için, önce iki haftada bir daha sonra dört haftada bir gibi aralıklar belirlenerek çocuğun terapisi tamamlanabilir. Elbette bu çocuğun ve ailenin durumuna, içinde bulunulan koşullara göre değişiklik gösterebilir. Çocuğun terapi bitimini takip eden zaman diliminde aile çocuğun davranışları ile ilgili tekrarlayan endişeler deneyimlerse çocuğu tekrar duygusal değerlendirme için getirebilir.

Terapiste hangi zamanlarda konuşmalıyım?
Terapi sürecinde, terapist çocukla ilgili değişimleri sizinle paylaşmak ve terapiyle ilgili bilgilendirmek için sizinle düzenli olarak belirli zaman aralıklarında görüşmek isteyecektir. Ek olarak, siz de çocukla ilgili endişe yaşadığınızda terapistinizden aile seansı talep edebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyun Terapisi Hakkında Merak Ettikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Koçluk Mesleği Hakkında Merak Edilenler Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi Hakkında Merak Ettikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:21
Top