2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Vazgeçemiyoruz?
MAKALE #20543 © Yazan Psk.Emine ÖZDEMİR | Yayın Mayıs 2019 | 6,785 Okuyucu
Dolapta yıllardır giymediğiniz ancak yüksek bir bedel ödediğiniz için o kıyafetleri verme konusunda isteksiz davrandığınız oldu mu hiç?

Ya da çok memnun kalmadığınız halde ücretini peşin olarak verdiğiniz için devam etmek zorunda hissettiğiniz bir kurs var mı?

Peki ya büyük sıkıntı yaşamanıza neden olan, sizi bunaltan, yolunda gitmeyen bir ilişkiyi, o ilişki için çaba harcadığınızdan dolayı bitiremediğiniz oldu mu?

Hiç düşündünüz mü, neden şu anda kullanmadığımız halde bazı şeylerden vazgeçemiyor veya sorunlu olmasına, mutsuzluğa yol açmasına rağmen bir ilişkiyi bitiremiyoruz?

Neden vazgeçemediğimizi bilirsek, nasıl vazgeçebileceğimizi de öğrenmiş oluruz.

Vazgeçemiyoruz çünkü ödediğimiz bedellerin boşa gitmesini, ziyan olmasını istemiyoruz.

Vazgeçemiyoruz çünkü seçimimizin doğru olmadığını, kararlarımızda yanıldığımızı görmek istemiyoruz.

Vazgeçemiyoruz çünkü zamanımızı ve paramızı boşa harcadığımızı düşünmek istemiyoruz.

Vazgeçemiyoruz çünkü çevremizdeki insanların bize; “ ben dememiş miydim?” demelerinden endişe ediyoruz.

Vazgeçemiyoruz çünkü elimizde tutarak yatırımımızı korumaya çalışıyoruz.

Vazgeçemiyoruz çünkü sahip olduğumuzu düşündüğümüz şeyin veya kişinin elimizden gitmesi olasılığı bize çok ağır geliyor.

Vazgeçemiyoruz çünkü bir ilişkinin bitmesiyle oluşacak boşluğu dolduramayacağımızı ve bu durumla başa çıkamayacağımızı düşünüyoruz.

Şu bir gerçek ki; yatırımlarımızı nereye yapar, emeğimizi nereye harcarsak, oraya olan bağlılığımız artar. Oluşan bu bağlılık duygusu da vazgeçmeyi zorlaştırır. Vazgeçmek genellikle olumsuz olarak algılansa da, zarar veren
veya hiçbir fayda sağlamayan bir şeyde sebat etmek, kişinin kendi kendini tüketmesine ve yıpratmasına yol açar.

Tüm bu gerekçeler, bize zarar veren bir şeyden veya kişiden vazgeçememize ve sağlıksız kararlar almamıza yol açan nedenleri gözler önüne seriyor. Psikolojide ve ekonomide bu durumu anlatan bir kavram vardır: “Batık Maliyet Yanılgısı”.

Batık maliyet, gelecekte ortaya çıkacak fayda yerine geçmiş maliyetlere odaklanmak olarak açıklanabilir.*Batık maliyet yanılgısında gelecekte ortaya çıkacak faydaya göre değil, geriye bakarak harcadığımız maliyete göre karar veririz. “Nasılsa parasını ödedim, bari filmi sonuna kadar izleyeyim”
diyerek beğenmediğiniz bir filmi izleme tercihinin ardında batık maliyet yanılgısı vardır. Özetle batık maliyet; “harcadığım (para, zaman, emek ) boşa gitmesin” düşüncesidir.

Peki bu psikolojiden nasıl kurtulabiliriz?

Kendimize sormamız gereken soru şu: “Eğer ben bu kadar bedel ödememiş veya bu kadar emek harcamamış olsaydım, şu an ihtiyacımı karşılamayan veya bana sıkıntı veren bu durumdan kurtulmak için çaba gösterir miydim?” Yanıtınız “evet” ise batık maliyet yanılgısına düşmüşsünüz demektir. Bu psikolojiden kurtulmanın en önemli yolu, geçmişe bakmak yerine geleceğe
odaklanmaktır.

Batık maliyetin oluşturduğu hasarı ortadan kaldırabilmek için verdiğimiz kararı etkilemesine izin vermemeliyiz. Çünkü zaman, para ve emek zaten harcanmıştır. Harcanan şeyler, harcanıp gitmiştir, gelecekteki sonucu etkileyemez. Karar verirken geçmişe yönelik değil, geleceğe yönelik
karar vermek daha sağlıklıdır. Hiçbir sorun ondan uzaklaşamayacak kadar zor değildir. İşinize yaramayan veya size rahatsızlık verip mutsuz eden şeylerden vazgeçmekten korkmayın.* Bazen yeni fırsatların ortaya çıkması için en iyi çözüm zarar verenden durumdan kurtulmaya çalışmaktır.

Unutmayın! Bir kapıyı kapatmazsanız, yeni bir kapıyı açamazsınız...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Vazgeçemiyoruz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Emine ÖZDEMİR
Osmaniye (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ÖZDEMİR'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Neden Vazgeçemiyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendini Bilmek Temmuz 2023
► Neden Tahammül Edemiyoruz? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:59
Top