2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Ruhsal Gelişimini Etkileyen Faktörler
MAKALE #20549 © Yazan Psk.Gamze ÖZCAN | Yayın Mayıs 2019 | 4,397 Okuyucu
Kişilik; bireyi başkalarından ayıran, doğuştan getirdiği ve sonradan kazanılan, tutarlı olarak sergilenen özelliklerin bütünüdür ve yaşam boyu süreklilik gösterir. Kişilik gelişiminde genler ve çevresel faktörler birlikte etkilidir. Genetik etkenlerin etkisi daha çok çocuğun potansiyeli üstünde olurken; çevresel faktörlerin etkisi bu potansiyeli nasıl kullandığını belirler. Kişilik gelişimi büyük ölçüde çocukluk yıllarında belirlenir ve bu noktada anne, baba tutumları önemli yer tutar. Kişilik gelişiminin sağlıklı olması açısından en uygun alanı demokratik ailede yetişen çocuklar bulur. Otoriter ve aşırı serbest aile tutumları ise çocuğun kişilik gelişimini olumsuz yönde etkiler. Her gelişim döneminin çocuk için ayrı önemi vardır. Yaşamının ilk döneminde başkalarıyla iletişim içinde olmayan çocuklar, sağlıklı bir bireyselleşme gösteremez ve gelişimleri olumsuz yönde etkilenir.

Çocuğun gelişimini etkileyen başlıca etmenlerden biri de dinleme becerisinin geliştirilmesidir. Ailenin çocuk üstündeki ilk eğitim faaliyeti ana dilin öğretilmesidir. Çocuklar, konuşmaya başlamadan önce dinleme yoluyla ana dili tanıma ve belli bir süre sonrada duyduklarını kelimelere dökmeye başlarlar. Dinleme yetisi, bebek anne karnındayken de mevcuttur. Daha sonra ise çocuğun ana dili doğru telaffuz etmesi ve doğru kullanabilmesi aile içindeki öğrenme eylemiyle gerçekleşir. Anne baba dinlemede ne kadar etkinse çocuk da o kadar etkin olur. Dinleme yetisi, çocuğun hayat boyu tüm gelişimini etkilemektedir. Dinleme becerisi gelişen çocuğun toplumla uyumu ve sosyalleşmesi de gelişir.

Özdeşim kurma yeteneği çocuğun karakter gelişiminin önemli bir safhasını oluşturur. Erken çocukluk dönemi, çocuğun gelişiminde oyunun önemli olduğu bir evredir ve olumlu yönde gelişim de oyunlarla sağlanabilir. Aynı zamanda bu dönemde zaman algısı gelişmiş olmayan çocuklara, oyunlar aracılığıyla tarihteki önemli şahsiyetler öğretilebilir ve onlarla özdeşim kurmaları sağlanarak gelişimleri olumlu yönden desteklenebilir. Bu da çocukların kimlik gelişimini olumlu yönde etkiler.

Çocukların gelişim alanlarından biri de okuma ve yazma basamağıdır. Yazma alanı; duyusal hareket, bilişsel ve psiko-sosyal gelişimle mümkündür. İlköğretimde çocuklar el-göz koordinasyonunun ve ince motor becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eğitim almalıdır. Bu eğitimin içeriğini yine büyük ölçüde kontrollü ve amaca hizmet eden, çocuğu da içine alan çalışmalar oluşturmalıdır. Okuma-yazma çocuğun tüm yaşamında ona kolaylık sağlayacak ve gelişimin olumlu yönde etkileyecek unsurların başında gelir.

Dikkat ve hafızayı geliştirmek çocuklar açısından çok önemlidir. Çünkü çocuk, dikkatini toplayıp, bilgileri hafızasında tutabildiği ölçüde bilgi edinir ve gelişir. Dikkat ve hafızayı çocuklarda geliştirmenin bir yolu da spordur. Sporla çocukların oyun ihtiyaçları karşılanırken aynı zamanda dikkat ve hafıza geliştirmeye dayalı spor etkinlikleriyle dikkat toplama ve hafızada tutma süreleri de uzatılabilir. Algının, dikkatin ve hafızanın gelişmesi çocuğun başarısını arttırır ve bunun sonucunda çocuğun özgüveninde de artış sağlanır. Nitekim hareket eğitimi çocuğun gelişimini birçok yönden olumlu şekilde etkiler.

Çocuk gelişiminde her yaş grubu için farklı gelişim ödevleri vardır. Bu gelişim ödevleri çocukların gelişim evrelerini sıkıntısız ve eksiksiz geçmek açısından önemlidir. Oyun, çocuklar için gelişim ödevlerini yerine getirmenin en etkili yoludur. Gelişim bedensel, bilişsel, duygusal, sosyal, dil ve motor gelişim alanlarında bir bütün halinde oluşur. Oyun ise kontrollü ve sistemli yapıldığında her gelişim alanı için ayrı ayrı olumlu etki sağlar.

Sonuç olarak; çocuğun gelişimi birçok etkene bağlı olmakla birlikte her etken birbiriyle bağlantılıdır. Her yaş grubunun kendine özgü gelişim ödevleri olsa da gelişimde genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etkili olduğu yadsınamaz. Çocuk gelişiminde yadsınamaz bir gerçek de oyunun her yaş gurubu çocuğun gelişimi açısından çok önemli olduğudur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Ruhsal Gelişimini Etkileyen Faktörler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gamze ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gamze ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze ÖZCAN Fotoğraf
Psk.Gamze ÖZCAN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gamze ÖZCAN'ın Makaleleri
► Kişilik Gelişimini Etkileyen Faktörler ÇOK OKUNUYOR Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Eş Seçimini Etkileyen Faktörler Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Anne Baba Tutumlarını Etkileyen Faktörler Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Ruhsal Gelişimini Etkileyen Faktörler' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:23
Top