2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Ilkokula Başlamaya Hazır mı?
MAKALE #20575 © Yazan Uzm.Psk.Gamze EREN | Yayın Mayıs 2019 | 2,035 Okuyucu
Milli Eğitim Bakını Ziya Selçuk’un 5 Mart 2019 tarihinde yaptığı açıklamasıyla birlikte okula başlama yaşı değişti. Bu sevindirici haberle eylül ayı sonunda 69 ayını doldurmuş olan çocuklar 1. sınıfa başlayacak. 2019-2020 eğitim öğretim yılında Aralık 2013 (69 ay )doğumlu çocuklar için 1. sınıfa başlamak zorunlu. Geçen yıllarda ilkokula başlama zorunlu yaşı 66 aydı.
2019-2020 eğitim öğretim yılı için gerçekleşecek olan bir diğer değişiklik ise; eylül ayının sonunda 66 ayını doldurmuş olan çocuklar veli dilekçesiyle ilkokula başlayabilecek. Geçmiş yıllarda veli dilekçesiyle ilkokula başlama 60 ayını doldurmuş çocuklar için geçerliydi.
Gelecek eğitim öğretim dönemi yaklaşırken bazı anne babalar heyecanlı bazılarının kafası karışık. İlkokul eğitimi için okul seçimi başlı başına zorlayıcıyken bir de “ilkokula mı başlasın yoksa bir yıl daha okul öncesi mi okusun” diye kararsız kalan anne babalar bulunmakta. Çocuğunuz için doğru zaman mı gelin yazıyı okurken birlikte değerlendirelim.
Çocuğunuzun ilkokula başlama yaşı gelmişse aklınızdan şu düşünceler geçiyor olabilir;
 Ben de sınıfın küçüğüydüm ve bu daha azimli olmamı sağladı.
 Okuma yazmayı öğrendi. 1 yıl daha okul öncesinde sıkılır.
 2 yaşından beri kreşe gidiyor artık sıkıldı.
 En yakın arkadaşı ilkokula başlıyor. Benim çocuğum da çok heyecanlandı. Tekrar okul öncesi okursa hayal kırıklığı yaşar.
 1 yıl daha okul öncesine bütçe ayırmak istemiyorum.
 İleri yaşlarda anne baba olduk. Bir an önce mezuniyetlerini görmek istiyorum.
 Ne kadar zeki ve başarılı bir çocuğum olduğunu ilkokulla birlikte görme heyecanı yaşıyorum.
 Yoğun çalışıyoruz ve daha uzun ders saatleriyle okulda daha uzun saatler kalmasına ihtiyacımız var.
Bu düşüncelerin çoğu anne babaların kaygılarıdır, çocuğun okula hazır olmasıyla ilgili değildir. Bir çocuğun ilkokula başlaması için okumayı sökmüş olması ya da bazı kelimeleri yazıyor olması yeterli değildir.
Çocuğunuzun ilkokula başlaması için;
 Öz bakım (Tuvaletten sonra kendi temizliğini yapabilmesi, kıyafetinin fermuarını ya da düğmesini kapatabilmeli, yemeğini kendisi yemeli, bağcığını kendisi bağlamalı v.b.) becerisini kazanmış olması beklenir. Çünkü ilkokulda öz bakım tek başına yürüteceği bir süreçtir.
 Sosyal beceri kazanımlarının olması beklenir. Arkadaş edinme, oyun gruplarına dahil olma, oyun kurma, kaybetmeye tolerans geliştirme,duygu ve düşüncelerini ifade edebilme kazanımları zayıf olarak başlayan bir çocuk sosyal ilişkilerinde zorluk yaşayabilir. Sınıfında kendisinden yaklaşık 1-1 bucuk yaş büyük çocuklarında olacağı unutulmamalıdır.
 1. sınıfın ilk dönemi yazma kazanımlarının yoğun olduğu bir dönemdir. Çocuklar sürekli yazı yazmaktan sıkılır. İnce motor becerisi ( kalem tutmak, yazı yazmak, resim yapmak, makas kullanmak, ayakkabı bağlamak v.b)gelişmemiş bir çocuk için daha da sıkıcı ve yorucu bir hale gelir. Erkek çocukların ince motor becerisinin daha geç geliştiği bilinmektedir.
Okul yaşamı uzun bir yolculuk 1. sınıf kazanımlarını edinmek çoğu çocuk için oldukça kolay. Okula küçük yaşta başlamanın zorlukları özellikle ortaokul yıllarında daha net gözlemlenir. Soyut kavramların kazanımları (dil bilgisi, geometri, matematik), sosyal ilişkiler, ergenlik dönemi yaşantıları, fiziksel aktivitelerde yeterlilik, akademik yoğunluğa fiziksel ve zihinsel olarak yetebilmek…
İlkokula başlamaya siz mi hazırsınız yoksa çocuğunuz mu?

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Ilkokula Başlamaya Hazır mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gamze EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gamze EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze EREN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gamze EREN
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gamze EREN'in Yazıları
► Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı? Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Ilkokula Başlamaya Hazır mı?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:50
Top