2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Rahatsızlıkların Belirtileri ve Çözüm Yolları
MAKALE #20602 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Mehmet ULUBEY | Yayın Haziran 2019 | 1,728 Okuyucu
Sağlıklı cinsel hayat dediğimizde hepimizin aklına düzenli, iki tarafın da ihtiyaçları karşılanmış, mutlu çiftler aklımıza gelir. Gel gelelim ki bazı durumlarda, bunlara gölge düşürecek cinsel işlev bozuklukları baş gösterebilir. Bunların başlıcaları: Vajinismus, cinsel isteksizlik, erken boşalma ve sertleşme sorunudur. Kısaca bunlardan bahsedelim…
1-VAJİNİSMUS
İlişkiye girerken kadının kasılıp kendisini kilitlemesi sonucu erkeğin penisinin içeri girememesi durumudur. Bu kasılma istemsizce olur. Vajinismus bir hastalıktır fakat bundan korkulmamalıdır çünkü kesin tedavisi vardır. Günümüzde her on kadından birinde görülmektedir. Vajinismusu tetikleyen birkaç düşünce vardır. Bunlar:
-Kadının canının acıyacağını düşünmesi.
-Kadının ilişkiye girmeyi tiksinç bir durum olarak görmesi.
- Kadının, ilişkiye girmeden önce erkeğin sertleşmiş, büyümüş penisini görmesi ve bu durumdan korkarak, penisin asla vajinasına giremeyeceğini düşünmesi.
Fakat dediğim gibi günümüzde vajinismusun kesin sonuçlu tedavisi vardır. Bunun için bir uzmandan yardım alınmalıdır.
2-CİNSEL İSTEKSİZLİK (CİNSEL SOĞUKLUK)
Cinsel isteksizlik, kadın veya erkekte yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen cinsellik ile ilgili her türlü aktiviteden uzaklaşma sorunu olarak açıklanabilir. Cinsel isteksizliğin görülme sıklığı son yıllarda gittikçe artmakta, yaş oranı gittikçe düşmekte, gençlerde de sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Cinsel isteksizliğin birçok nedeni olabilir. Fakat başlıca nedenleri psikolojik nedenlerdir.
Erkek ve kadının cinsel isteksizlik nedenleri benzemekle birlikte farklı sebepleri de vardır. Aşağıdaki nedenler ortak sebeplerden birkaçıdır.
FİZİKSEL FAKTÖRLER PSİKOLOJİK FAKTÖRLER
Yaş alma ve menopoz, andropoz Depresyon, stresli iş ortamı
Aşırı sigara ve alkol tüketimi Aldatma, aldatılma
Antidepresan ilaç kullanımı Gizli eşcinsellik
Hormonal dengesizlikler Geçmişte yaşanan istismar, tecavüz
Böbrek, karaciğer, kalp yetmezliği Anksiyete

Cinsel isteksizlik tedavisinde öncelikle doktor muayenesine yönlendirilmelidir. Cinsel isteksizlik %1 oranla fiziksel nedenlere bağlıdır. Bu tür durumlarda branş doktoru tarafından nedene yönelik tedaviler uygulanır. Daha sonra herhangi bir problem görülmeyen ve cinsel isteksizlik problemi psikolojik nedenlere bağlı olduğu düşünülen hastalara cinsel terapi uygulanır.


3-ERKEN BOŞALMA
Erken boşalma, erkeklerin korkulu rüyasıdır. Ve bu durumu günümüzde 10 erkekten 8’i yaşamaktadır. Erken boşalma nedenleri:
a)Erkeğin aceleci davranması
Zevk alarak değil, sonuca odaklı işini bir an önce halletme düşüncesiyle hareket etmesi.
b)Çiftler arası uyumsuzluk
Partnerlerin isteklerinin birbiriyle uyuşmaması sonucu uyum problemleri yaşanabilir. Kadın henüz gerçek hazza (orgazma) ulaşamamışken, erkeğin işini halledip arkasını dönmesi ciddi sorunlara yok açar.
c)Mastürbasyon hataları
Kişinin küçükken mastürbasyon yapmaktan çekinmesi, küçüklükten gelen yanlış inançlar, hurafeler, mastürbasyonun günah olduğunun düşünülmesi, ailenin cinsellikle ilgili bilgilendirmeler yapmaması da erken boşalma sorununa yol açabilir.
d)Tecrübesizlik
Kişi ilk ilişki deneyimini hazır şekilde yaşayamazsa ve ilişkisinde erken boşalırsa hayatı boyunca unutamayacağı kötü bir anısı olur ve bundan sonraki ilişkilerinde de erken boşalabilir.
e)Anksiyete, depresyon, stres
Yaşadığımız kötü olaylar sadece psikolojimizi değil aynı zamanda fizyolojik yaşantımızı da etkiler. Ev, iş, okul vs. ortamlarda yaşadığımız sıkıntılar bizi derinden etkiler. Bu durum da hayatımıza birçok yönden yansır ve hayatımız sekteye uğrayabilir.
f)Kronik hastalıklar
g)Penis ile ilgili bozukluklar (Penis başının fazla yumuşak olması)
-Erken boşalma sorunu yaşayan kişiler bir uzmandan yardım almalıdır. Utanılacak, endişe edecek bir şey yoktur. Her erkeğin hayatında belli bir dönemde olabilecek bir sorundur. Kesin tedavisi vardır ve bir uzmandan yardım alınmalıdır.
4-SERTLEŞEMEME SORUNU
Sertleşememe sorunu erkeklerin cinsel işlev bozukluğuna verilen isimlerden biridir. Erkekler cinsel ihtiyaçlarını giderecekleri zaman beyinden gelen sinyaller nedeniyle penise kan pompalanır ve içi kanla dolar. Kanla dolduğu için yerinden kalkar sertleşir ve dik bir hal alır. Fakat bu durum bazen hüsrana uğrayabilir. Erkek, sertleşemezse ve bu durum en az 6 ay boyunca devam ederse evet kişinin sertleşememe problemi vardır.
Birkaç nedeni şunlardır:
-Kişinin yaş alması ve ereksiyon olamaması.
-Kişinin alkol ve sigara tüketimi.
-Kronik hastalıkların olması. (şeker, kalp, böbrek hastalıkları)
-Penise giden damarların tıkanması sonucu kanın oraya pompalanamaması.
Sertleşememe sorununa kişinin kendi kendine yapabileceği ve etkili olan kegel egzersizi önerilir. Peki kegel egzersizi nedir, nasıl yapılır? Haydi okumaya devam…
KEGEL EGZERSİZİ
Bu egzersiz sağlıklı bir cinsel organ için çok önemlidir. Cinsel organımızdaki kasları güçlendirerek işlevlerini yerine getirmeyi amaçlar. Bu da bize daha sağlıklı bir cinsel hayat sunar.
Erkeklerde: Ereksiyon sorunlarını ortadan kaldırır, prostatı önler, daha güçlü boşalma sağlar, mesane kontrolünü sağlar.
Kadınlarda: Daha kolay orgazm olmasını sağlar, normal doğum yapacaksa kadını doğuma hazırlar, mesane kontrolünü sağlar.
Kegel Egzersizi nasıl yapılır?
Başka yöntemler de olmakla birlikte iki cinsin de yapabileceği, en kolay yöntem şudur:
“İlk olarak mesaneyi boşaltmalıyız. Sonra istediğimiz herhangi bir yerde idrarımızı yaparken nasıl sıkıp bırakıyorsak aynı şekilde sıkıp-bırakma işlemi yapmalıyız. Pelvik taban kaslarını sıktığımız haliyle üç saniye beklemeli sonra tekrar bırakmalıyız. Bu şekilde gün içinde 13-15 kez yapmalıyız. Bu sıkıp bırakma işlemini üç sette tekrarlayabiliriz. Her set içerisinde beş defa yaparsak sıkılmadan gün içinde üç sette bitirebiliriz.”
Sertleşememe problemini hala yaşıyorsanız üroloji uzmanına gitmelisiniz ve sorunun fiziksel açıdan olup olmadığını öğrenmelisiniz. Fakat fiziksel açıdan bir problem görünmüyorsa cinsel terapiste başvurmalısınız.
Her erkeğin ve kadının kişisel geçmişi, aile yapısı, düşünceleri, cinsel geçmişi, iletişim becerileri farklılık gösterir. Yani her çift birbirinden bağımsızdır. Birini diğeriyle kıyaslamak doğru olmaz. Burada çiftlere düşen uzmanlardan yardım alarak, sabırla terapi süreçlerini tamamlamalarıdır. Mucize beklemek doğru olmaz çünkü her şey zaman içinde olur. Hemen yarın olsun diye düşünülürse sonuca varılamaz. Yapmaları gereken sorunlarıyla yüzleşip, onları kabullenip, en akıllı yol olan uzmana başvurmalarıdır.
“Cinsellik bir ilişkinin sigortasıdır. Evin sigortası attığında evinizde her şey durur ve eviniz ışıksız kalır.” (alıntı)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Rahatsızlıkların Belirtileri ve Çözüm Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Mehmet ULUBEY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Mehmet ULUBEY'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ULUBEY Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Mehmet ULUBEY
Adana
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Mehmet ULUBEY'in Makaleleri
► Çatışma ve Çözüm Yolları Psk.H. Fatih DANE
► Okul Korkusu ve Çözüm Yolları Psk.Gizem HÜNERLİ
► Depresyon Nedeni ve Çözüm Yolları. Psk.İbrahim ERDOĞAN
► İlişki Sorunları ve Çözüm Yolları: Psk.Dnş.Perihan SAYIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Rahatsızlıkların Belirtileri ve Çözüm Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:14
Top