2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hpv ve Genital Siğil Bulaşma Yöntemleri ve Tedavisi
MAKALE #20607 © Yazan Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU | Yayın Haziran 2019 | 1,854 Okuyucu
Genital siğil (HPV) tanısı ve tedavisi nedir?

(Kondiylom-Condylom-Condiylom-sigil-etbeni-siğiller)Genital Siğil, Human Papilloma virüsünün (HPV) sebep olduğu genellikle genital bölgede ortaya çıkan lezyonlardır. Kadınlarda serviks kanserine yol açtığı yaygın olarak bilinmektedir. Halk arasında bilinen ismiyle rahim ağzı kanserine yol açabilir. HPV bir virüs olmasına rağmen genital siğil yerine halk arasında hastalığa da HPV ismi verilmektedir.
Cinsel olarak aktif ve çok eşli olma durumunda genital siğil hemen hemen herkeste görülebilir. Genital siğile sebep olan virüsün 200’den fazla tipi vardır. Genel olarak insanlar arasında genital siğile karşı aşırı korku ve hassasiyet vardır. Aslında HPV’nin bu kadar sıkıntılı olmasının sebebi siğilin tedavi edilmesi ile virüsün vücuttan uzaklaştırılamamasıdır. Lezyonlar kriyoterapi, koterizasyon ve eksizyon ile ortadan kaldırılabilir fakat virüs vücuttan uzaklaştırılamadığı için siğillerin tekrarlama riski vardır.
HPV NASIL BULAŞIR?
Genital siğiller cilt teması ile bulaşır. Erkeklerde penis ve çevresinde, virüsün bazı tipleri makat çevresinde de görülebilirken kadınlarda dış genital organlar, vagina ve rahim ağzına yerleşir. Lezyonlar genital bölge haricinde anal bölge, ağız içinde görülebilmektedir. Genital siğillerin koter ile yakılması, kriyoterapi ile dondurulması veya cerrahi olarak kesilip ortadan kaldırılsa bile bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde tekrarlama riski daha yüksektir. Bazı kişiler vücut direnci iyi olması sebebiyle virüsle karşılaşsa bile vücutta lezyon oluşturmayabilir.
HPV VİRÜSÜNÜN TANISI NASIL KONULUR?
Genital siğiller görüldüğünde tanısı kolaylıkla konulabilir, virüsün tipinin belirlenmesi için siğil parçaları patolojiye gönderilir. HPV virüsünün 200’den fazla tipi olmasına rağmen bazıları kanser için daha yüksek risk oluştururken bazı virüs tiplerine karşı geliştirilmiş olmasıda tipleme gerekliliğini ortaya koyar. HPV aşıları (Tip 6.11, 16, 18 ) için geliştirilmiştir. Kişilerin yaşı 27’nin altında ise aşı yapılması önerilir.
Görünüm olarak siğil karnıbaharı andırır şekildedir, çok küçük lezyonlarda büyüteç veya loop gözlüklerle inceleme yapılması gerekebilir. Erkekte siğil görüldüğünde bayanında kadın doğum doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Genital bölge muayenesinde gözle görünür lezyon yoksa bile smear alınması gerekir. Cinsel aktif her kadının 6 ayda bir smear testi yaptırması HPV’ye bağlı rahim ağzı kanserini erken yakalamak için önemlidir. Penis cildinde ve kasık bölgesi cildinde lezyonlar yer alabilir, muayene sırasında nadiren penis ucunda idrar kanalı girişinde de HPV lezyonu görülebilir, hatta zaman zaman lezyonlar idrar kanalının içine doğru ilerleyebilir. Bu tür lezyonlarda endoskopik yöntemle(sistoüretroskopi) idrar kanalının kontrol edilmesi gerekir. Çiftlerden birinde HPV lezyonuna rastlanması durumunda diğer çiftin de kadınsa kadın-doğum doktoruna, erkekse üroloji doktoruna başvurması ve muayene olması gerekmektedir.

GENİTAL SİĞİL NASIL TEDAVİ EDİLİR VE TEDBİR OLARAK NELER YAPILIR?Genital siğil tedavisinde lezyonun büyüklüğüne göre cerrahi olarak çıkartılması, koter ve lazer ile lezyonun yakılması veya kriyoterapi ile dondurulması tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Lezyon anal bölgede var ise anaskop ile genel cerrahi uzmanı tarafından anal bölgenin içininde kontrol edilmesi gerekir.
Ağız içindeki lezyonlardan şüphelenildiğinde Kulak-Burun –Boğaz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Eşinde ve/veya partnerinde HPV tespit edilen kişi mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir(Üroloji ve/veya Kadın Doğum doktoru tarafından).
HPV aşısı cinsel birleşme yaşamamış ve /veya HPV virüsü (tip 6.11, 16, 18) tespit edilmemiş 9- 27 yaş arası kişilerin aşılanması koruyuculuk açısında avantajlıdır. Kadınlar cinsel olarak aktif oldukları dönem boyunca yılda 1 – 2 kez smear testi ile kontrolden geçmelidir.
Homoseksüel erkeklerde veya anal cinsel ilişkide bulunan bayanlarda yıllık anal muayene ve Pap testi( anal smear testi) yapılmalıdır. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması bulaştırıcılık ihtimalini azaltmaktadır ancak yinede tam koruma sağlamaz.
Hpv yani genital siğilden korunmanın en iyi yolu
1.Tek Eşlilik
2.Partnerimizde siğilin olmadığından emin olmanız
3.Hpv siğil aşınızın olmuş olması
4.Düzenli Dr kontrolünden geçmeniz.En az 6 ayda bir.
Genital Hpv-Genital Sigil tanısı tedavisinde lazer ile tedavinin yanı sıra krio-Crio Terapi- Koter elektro Ve immüno terapi yöntemi olarak ayrılmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hpv ve Genital Siğil Bulaşma Yöntemleri ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa N. ALİHANOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU'nun Makaleleri
► Genital Siğil (Anogenital Siğil) Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Genital Siğil ve Aşılama Dr.Nuray ATACAN
► Genital Lenfödem ve Tedavisi Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
► Genital Enfeksiyonlar Dr.Belgin HARZADIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hpv ve Genital Siğil Bulaşma Yöntemleri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kimyasal Gebelik ve Kürtaj Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:22
Top