2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma
MAKALE #20640 © Yazan Psk.Mehmet CAN | Yayın Temmuz 2019 | 1,811 Okuyucu
ERKEN BOŞALMA
Her bireyin hayalidir, doğru insanla hayatını birleştirip bir yuva kurmak. Bu uğurda doğru kişiyi bulana kadar birçok yanlış yapar. En nihayetinde mutlu olacağına inandığı kişiyi hayatına dâhil eder. Şu anda evliyseniz aynı serüveni sizde yaşamışsınızdır. Eşinizin, yaptığınız yanlışlar içinde, muhtemelen en doğru kişi olduğunu düşündüğünüz için onunla evliliğe adım attınız. Farz-ı misal, mutlu bir beraberliğiniz var ve her şey yolunda giderken sırf fantezi olsun diye boşanmak istediniz. Eşinizi kendinizden uzaklaştırmak için ne yapardınız? Daha da önemlisi evliliğinizi boşanma eşiğine nasıl getirebilirdiniz?

İlgisiz kalarak mı, sürekli somurtarak mı, görmezden gelerek mi yoksa değersizleştirerek mi, kendinizden uzaklaştırırdınız? En bilindik klişelerdir fakat hepsi işinize yarayacak yöntemlerdir. Peki, daha az bilindik, daha yaratıcı yöntemlerle amacınıza daha hızlı ulaşabileceğinizi söylesem.

Muhtemelen birçoğunuz “Psikologa bak psikopata bağladı, boşanalım diye tavsiyeler veriyor” düşüncesine kapıldı bile. Lütfen önyargılarınızı frenleyin. Yazımın başında belirttiğim gibi amaç sadece fantezi. Hem yuvasını dağıtıp, çocuklarını mutsuz bir geleceğe sürüklemek için her türlü sorumsuzluğu yapabilecek binlerce çift var etrafınızda. Sırf maceraperest, bencil kişiliklerinden dolayı onları görmezden mi gelmeliyim! Hayır, sizin kadar acımasız olmayacağım. Sağlıklı beraberliğini mahvetmek isteyen çiftlere kayıtsız kalmayacağım ve onlara tüm mesleki birikimimle yardımcı olacağım. Eğer hazırsanız ilk taktiği verebilirim…

CİNSEL PROBLEMLERİNİZİ GÖRMEZDEN GELİN!

Hiç yoğun iş temponuzdan dolayı yemek yemeyi unuttuğunuz oldu mu? Hani açlıktan elleriniz titrer gözleriniz kararır. Agresifleşir sağlıklı düşünemez bir hale gelirsiniz. Şimdi tam olarak o halinizi göz önüne getirin. Açlıkla sınanmış bir aslanın ceylanı kovalaması gibi hırslı ve azimli bir şekilde evinize doğru yol alıyorsunuz. Tek gayeniz çığlık atan açlığınızı bastırmaktır. Her gün ortalama 5 dakikada vardığınız evinizin yolu bitmek bilmez, yollar uzadıkça uzar. En nihayetinde evinize varıyorsunuz ve açılan kapı ile birlikte buram buram kokan en sevdiğiniz yemeğin kokusu burnunuza geliyor. Hipnotize edilmiş bir şekilde kapıdan masaya doğru sürükleniyorsunuz. Avınıza saldırmadan önce şöyle masaya bir göz gezdiriyorsunuz. Eşiniz en sevdiğiniz yemekleri sizin için itinayla masada hazır halde bıraktığını görüyorsunuz. Açlığınızın verdiği gerginliğe rağmen minnet ve hayranlıkla eşinize bakıyorsunuz. Fırından yeni çıkmış sıcacık ekmeğin ucundan koparırken aynı anda böyle bir eşe sahip olduğunuz için şükrediyorsunuz. Kopardığınız ekmek parçasını yemeğinize banıp ağzınıza atıyorsunuz. O eşsiz lezzetin damağınızda yarattığı coşkuyu gözlerinizi kapatarak iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Avını teslim almış aslan edasıyla tekrar saldırmak için hamle yapacağınız sırada tabağınızın önünüzden alındığını fark ediyorsunuz. Boş ve öfkeli gözlerle bir eşinize bir masaya bakıp bu duruma bir cevap bekliyorsunuz. Eşinizden ise şöyle bir cevap alıyorsunuz; ‘’Ben doydum.’’ tepkiniz ne olurdu?


Muhtemelen birçoğunuz ‘ ya öyle saçma bir şey mi olur, hiç kimse bu kadar acımasız olamaz’ şeklinde sitem edebilir. Çok haklısınız, hiç kimse bu kadar acımasız olamaz, olmamalı. Fakat toplumumuzda erkeklerin %70’i bu acımasız senaryoyu eşlerine yaşatabiliyor. Daha net bir ifadeyle, birçok kadın eşinin erken boşalma probleminden dolayı tatminsizlik içinde geceyi sonlandırıyor. Yani eşinin doyduğu yemek masasından aç bir şekilde kalkabiliyor. Bu dramatik sahnenin sürekli yaşandığını ve bir ömür katlanmak zorunda kaldığınızı düşünün. Sizin görmezden geldiğiniz, partnerinizin ise kabullenmek zorunda kaldığı bu problemin beraberliğinize olan etkisini görmek için uzman olmanıza gerek yok. Empati kurmanız yeterli olacaktır.



Bu konunun en etkili isimlerinde biri olan Cinsel Terapi Eğitim Bilimleri Enstitüsünün başkanı Cinsel Terapist Gökhan Göksu hocamızın vermiş olduğu bir eğitimde bu konuyla ilgili - Ülkemizde erken boşalma problemine çözüm bulabilirsek boşanmaların %50 sini engellemiş oluruz. Çünkü bir bireyin cinsel hayatı yolunda gidiyorsa o birey mutludur. Birey mutlu ise eşi de dolaylı olarak mutludur. Tam aksine cinsel hayatı kötü giden bir birey ise kendi içinde huzursuz ve mutsuzdur. Dolayısıyla eşinin de mutsuzluğu beklenen bir sonuçtur.- şeklinde çarpıcı bir tespiti vardı. Eğitim bittikten sonra gün boyu ‘Cinsellik bireyin mutluluğunda bu kadar etkili olabilir mi?’ sorusu kafamı meşgul edip durmuştu. Önce Abraham Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göz gezdirdim. Maslow tarafından oluşturulan kişilerin gereksinimleri hiyerarşisine göre, insanların motivasyonu dış faktörlerden ziyade kişinin kendi içindeki ihtiyaçlara dayanmaktadır. Bu ihtiyaçlar sınırsız ve hiyerarşi içinde gruplandırılmaktadır. Kuramın hiyerarşisine göre insanın temel ihtiyacı fizyolojik ihtiyaçlardır. Hiyerarşi piramidinin en alt basamağını oluşturan bu fizyolojik ihtiyaçlar; nefes alma, yemek, su, SEX, uyuma ve boşaltımdır. Piramidin bir üst basamağı olan güvenlik ihtiyacı; korunma, barınma, kural ve yasalara uyma gibi gereksinimlere dayanmaktadır. 3. Basamak sosyal ihtiyaçlardır. Yani bireyin başkalarıyla birlikte yaşama, başkaları tarafından kabul görme, arkadaşlık, sevme ve sevilme gibi ihtiyaçlarıdır. 4. Basamakta ise kişinin değer verilme ve saygınlık ihtiyacı vardır. Piramidin son basamağını ise kendini gerçekleştirme ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi en alt basamaktaki fizyolojik ihtiyaçların karşılanması ile mümkündür. Çünkü Maslow hiyerarşisi, alt düzeydeki ihtiyacın karşılanmadan üst düzeydeki ihtiyacın karşılanmasının anlamsız olması ilkesine üzerine kurulmuştur.
Sayfalarca okuduğum makaleden cinselliğin insanın ihtiyaçlar hiyerarşisinde nefes almak, su, yemek kadar önemli olduğu sonucunu çıkarmıştım. Sonrasında psikoloji biliminin babası sayılan Freud amcanın konuyla ilgili düşüncelerini okumak istedim. O lafı çok dolaylamadan direkt ‘’insanı var eden içgüdüleridir. En temel istekleri açlık, cinsellik, öfke ve hazdır. Bunlar kişinin elinde olmayan kontrol edemediği ve genetiğinden miras kalan özellikleridir. İnsanın en temel iki içgüdüsü cinsellik ve şiddettir ve şiddetin altında yatan en önemli sebep bastırılmış cinsel duygulardır’’ cevabını vermişti.

Artık cinselliğin mutluluğa olan katkısında hemfikir olduğumuza göre erken boşalmanın boşanmalara olan katkısını da anlam verebiliriz sanırım. Partnerinizi kendinizden uzaklaştırmak için bu sefer ekstra bir çabaya girmenize gerek yok. Sadece mevcut olan probleminizi görmezden gelmeniz yeterli olacaktır. Eminim sizin öyle bir probleminiz yoktur. Muhtemelen yakın bir arkadaşınızın problemidir. Zira onu kastetmiştim. Hah o arkadaşınıza erken boşalmanın erken boşanmaya sebebiyet verdiğini detaylıca anlatın.
Tüm bunları uyguladığınız halde eşiniz sizden vazgeçmediyse, muhtemelen “güçlü ve sizi seven” bir partnerle berabersiniz. Ama umudunuzu yitirmeyin gelecek yazımda terk edilebilmeniz için daha etkin yöntemlerle sizlerle olacağım.

Aile ve İlişki Terapisti
Psk. Mehmet CAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mehmet CAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mehmet CAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet CAN'ın Yazıları
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
► Erken Boşalma Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Erken Boşalma Psk.Kamil DEMİR
► Erkeklerde Erken Boşalma Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Röportaj Kasım 2020
► Zümrüd-Ü Anka Kasım 2018
► Aşk-I Cemre Kasım 2018
► Yaşam Sebebi Ekim 2015
► Engelsiz Yaşam Mayıs 2015
► İlk Yazışmada @şk Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:07
Top