2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fibromiyalji ve Fizyoterapi
MAKALE #20647 © Yazan Fzt.Ahmet DOĞAN | Yayın Temmuz 2019 | 2,497 Okuyucu
Fibromiyalji; hassas, mükemmeliyetçi kişilerin hastalığıdır. Özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas-eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır.

Kimlerde daha sık görülür?

Her yaşta ve her iki cinste görülebilmekle birlikte en sık 30-60 yaş arasında ve daha çok sosyo-ekonomik acıdan üstün düzeyde yaşayan ve stresli bir yaşam temposu olan kadınlarda görülür. Bu nedenle biz FM’siolan kadınlar için “SÜPER KADIN” benzetmesi yaparız. Bu hastaların çevresindeki insanlardan birçok beklentisi vardır. Her şey zamanında ve doğru düzgün yapılmalıdır. Bu kişiler bir o kadar da vericidir. Yakın çevresi de onlardan daimi olarak bazı beklentiler içersindedir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

• Üç ayı aşkın süre devam eden ve yaygın vücut ağrısı vardır. Ağrı ana belirtidir. Kaslarda ve eklemlerde hissedilen bu ağrı, vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir.

• Özellikle kötü uyku, soğuk ve nemli havalar ve psikolojik stresle, mekanik yüklenmelerle artabilir.

• Uyku bozuklukları çok sık görülür.

• Sabahları tutukluk ve ilerleyen saatlerinde yorgunluk, gerilim veya migren tipi baş ağrısı, başta sersemlik hissi olabilir.

• Konsantrasyon güçlüğü.

• El, kol, ayak, bacak veya yüzde hissizlik, karıncalanma hissedilebilir.

• Karın ağrısı, şişlik, kabızlık gibi mide-bağırsak şikâyetleri olabilir.

• idrara sık çıkma gibi şikâyetler tek tek görülebileceği gibi hepsi bir arada da olabilir.

• Belirtiler kişiden kişiye farklıdır. Ancak kas ve eklem ağrıları, uyku bozukluğu ve yorgunluk en sık görülen şikâyetlerdir.

• Hassas Noktaların Mevcudiyeti ; Hassas nokta; üzerine yaklaşık 4kg’lık basınç uygulandığında hastanın ağrıdan yakındığı anatomik bölgedir. Bu bölgeler başlıca şunlardır :
1 – Başın arka kafa bölgesinde
2 – Boyunun ön ve alt bölgesinde
3 – Sırttaki trapez kasın ortasında
4 – Kürek kemiği çıkıntısında
5 – 2. kaburganın öne uzantısında
6 – Dirsek dış yanında
7 – Uyluk üstü ve dış yanında
8 – Kalçanın üst, dış yanında
9 – Dizlerin iç yan kısmında

Hastalık nasıl bir seyir izleyerek oluşur?

Fibromiyalji’li hastalığın ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmiyor. Hastaların çoğunda uzun süreli yanlış postür(duruş) veya hastalık nedeniyle yada tekrarlayan yaralanmalar sonucunda ağrı yansıyabilir. Aşırı Stres, düşme, çarpma, özellikle trafik kazası gibi travmaların merkezi sinir sistemine etki ederek FM’ e yol açtığını ileri sürmektedirler.

Hastalığın tanısı nasıl konur?

Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin tanı yöntemi yoktur. Ancak 3 aydan daha uzun süren, vücutta yaygın ağrı ve 18 hassas noktadan en az 11’ de üzerine bastırmakla aşırı hassasiyetin meydana gelişi FM tanısının en önemli nedenidir ve çeşitli Fibiromiyaljik Skalalar hasta üzerinde uygulanarak konulur

Tedavisi nasıl yapılır?

Kesin bir tedavi yöntemi yoktur ancak ;

Tedavide 4 amacımız vardır:

1. Ağrıyı azaltmak ve uykuyu düzenlemek için ilaç tedavisi
2. Kas germe ve kardiovasküler uyumu artırma egzersizleri
3. Kas spazmını azaltmaya yönelik gevşeme egzersizleri
4. Hastalığı anlamaya ve baş etmeye yardımcı eğitim programları yararlı olmaktadır.
• Medikal tedavi: İlaç tedavisi içinde antidepresanlar en sık kullanılanlarıdır.

• Fizik tedavi :
1. Masaj: kasları gevşetmek amacıyla yapılır
2. Sıcak, soğuk uygulamalar,
3. Ultrason
4. Elektrik stimulasyonu
5. Manyetik alan tedavileri; kas spazmını azaltır
6. Tens tedavisi ile ağrı azaltılır.
7. Egzersiz Tedavisi

Tedaviden sonra tekrarlama riski var mıdır?

Fibromiyalji hastaları genellikle uygulanan fiziksel ve psikolojik medical tedavi sonucu hayat alışkanlıklarını ve yaşam kalitelerini değiştirebilirse tedavinin etkilerini görüp hastalıktan kurtulabilirler, ancak hiçbir hasta bunu başaramadığı için belirli aralıklarla uzman bir Fizyoterapist tarafından tedaviye alınıp hayatlarının bazı dönemlerinde ağrı bazı, dönemlerinde ağrısız bir yaşam sürme alışkanlıklarını kabullenmişlerdir.

Hastalığa yakalanmamak için alınacak önlemler var mı?

En temel önemler şunlardır ;

• Stressiz bir yaşam.
• Egzersiz ve spor alışkanlığının olması, en az haftada 4 gün spor yapması.
• Bol bol tatil yapmak.
• Cinsel hayatının düzenli ve dengeli olması.
• Dengeli ve düzenli beslenme.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fibromiyalji ve Fizyoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Ahmet DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Ahmet DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet DOĞAN Fotoğraf
Fzt.Ahmet DOĞAN
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Ahmet DOĞAN'ın Makaleleri
► Fibromiyalji Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Romatizma ve Fibromiyalji Dr.Mehmet PORTAKAL
► Fibromiyalji Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür? Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ms Hastalığı ve Fizyoterapi Fzt.Sedat BAYRAK
► Bel Problemlerinde Fizyoterapi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fibromiyalji ve Fizyoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:26
Top