2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Gençlerde Online Terapi Mümkün mü?
MAKALE #20650 © Yazan Dr.Ali KORKMAZ | Yayın Temmuz 2019 | 2,796 Okuyucu
ONLİNE TERAPİ NEDİR? NE KADAR YAYGIN
Online psikoterapi; psikolojik danışmanlık, konsültasyon ve tedavi hizmetlerinin ruh sağlığı uzmanı tarafından internet ve telefon yoluyla sesli ve görüntülü olarak danışana ulaştırılmasıdır. Online terapi hem ruh sağlığı çalışanları hem de çocuk ve aile için birçok açıdan yararlı, kolaylık sağlayan bir uygulamadır. İnsanların teknolojik iletişim araçları (bilgisayar, akıllı telefon, tablet) ve internete erişiminin ucuzlaması ve yaygınlaşmasıyla birlikte online terapi hizmeti verenlerin ve bu hizmeti talep edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Online terapi uygulaması dünyayla paralel olarak ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Kaliteli, kesintisiz ses ve görüntü aktarımı ile online terapide yüz yüze görüşmeye yakın etkileşim, iletişim sağlanıyor.

ONLİNE TERAPİ ETKİLİ Mİ?
Yetişkin danışanlarla yapılan çalışmalar online terapinin yüz yüze yapılan görüşmeler kadar etkili olduğunu gösteriyor. Çocuk döneminde görülen depresyon, anksiyete bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk, tikler, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, davranış bozuklukları gibi çeşitli bozuklukların online terapi ile başarıyla tedavi edildiği görülmüştür. Çocuk, genç ve ailelerin online terapi hakkındaki geri bildirimleri memnuniyet vericidir.
ONLİNE TERAPİNİN AVANTAJI NEDİR?
Ülkemizde bebek, çocuk ve genç sayısı çok olmasına rağmen yeterince çocuk ve genç psikiyatristi uzmanı bulunmuyor. Bu durum nedeniyle özellikle nüfus yoğunluğu az olan yerde yaşayan aileler çocuk psikiyatristi uzmanına ulaşamıyor ya da ciddi zaman ve para kaybını göze alarak ulaşabiliyor. Yurt dışında yaşayan aileler dil ve kültür farkı ya da farklı kaygılarla çocuk psikiyatristi uzmanından yardım alamıyor. Online terapi bu durumdaki çocuk ve ailelerin çocuk psikiyatristine ulaşmasına imkan sağlıyor. Çocuk ve gençlerin psikiyatrik takibi sürecinde anne, baba, okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni, pedagog ve psikologlarla görüşmek, fikir alışverişinde bulunmak gerekir. Çoğu zaman çocuk psikiyatristi ile ilgili kişinin aynı mekanda bir araya gelmesi mümkün olmuyor. Gerekli iş birliği, paylaşım ve koordinasyon online olarak daha kolay oluyor. Örneğin; farklı ortamda olmalarına rağmen video konferans aracılığı ile anne-baba-sınıf öğretmeni-psikiyatrist aynı anda görüşebiliyor. Özellikle genç yaş grubundaki danışmanlık ihtiyacı olanlar hastane ve muayenehaneye gitme konusunda direnç gösterdikleri zaman, online terapi ile yardımcı olmak ya da online terapi ile başlayıp yüz yüze muayeneye geçiş yapılabiliyor. Aileler tercih ettikleri ortam ve zamanda çocuğu ile alakalı danışmanlık alabiliyor. Mesafe kriterini ortadan kaldırdığı için ailelere ve çocuklara istediği uzmanı seçme özgürlüğü veriyor.

ONLİNE TERAPİ İLE HANGİ HİZMETLER VERİLEBİLİR?
Sağlıklı çocukların ruhsal ve zihinsel gelişimi ile ilgili takip yapılabilir, aileye danışmanlık verilebilir. Ruhsal bir bozukluk olmasa bile ilerde çocuğun ruhsal durumunu olumsuz etkileyebilecek, ev ve okulla ilgili zorluklarla baş etme konusunda danışmanlık ve yönlendirme yapılabilir. Aileye; çocuğa kural-sınır koyma, çocukla sağlıklı iletişim kurma, sorumluluk kazandırma, tuvalet eğitimi, ders çalışma alışkanlıkları kazandırma, uyku ve beslenme vb. konularda danışmanlık verilebilir. Çocuk ve gençlerde görülebilen ruhsal bozukluklara tanı koyulabilir, tedavi uygulanabilir. Çocuk, genç ve ailelerine mevcut ruhsal bozukluk hakkında bilgilendirme yapılabilir.
ONLİNE TERAPİ İÇİN NE GEREKİR?
Online terapi görüşmesi psikiyatrist ve danışanın farklı yerlerde olması dışında yüz yüze yapılan görüşmeye benzer. Çocuk ve gençlerle yapılan online görüşmelerde ebeveynlerin onayı ve rızası gerekir. Her iki tarafta iletişimin kesintiye uğramaması için yeterli donanımın olması gerekir. Görüşmenin bölünmemesi ve mahremiyet şartlarının sağlanması için uygun bir alan seçilmelidir. Çocukların, ailenin ve öğretmenlerin doldurması gereken form ve ölçekler online olarak ilgili kişiye iletilebilecek şekilde düzenlenmelidir. Danışanın bilgisi ve onayı ile yapılacak not alma ve kayıt işlemi için gerekli araç gereçler hazır bulundurulmalıdır.

ONLİNE TERAPİ HİZMETİ ALACAK AİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ?
Online terapi hizmetini verecek olan kişinin psikoterapi yapma yetkisine ve yeterliliğine sahip olup olmadığını kontrol edin.
Size neden online terapi önerildiğini ve nasıl yardımcı olunacağını sorun.
Online terapi dışındaki alternatif tedavi yaklaşımları hakkında bilgi alın.
Online terapinin ne kadar ya da kaç seans süreceğini sorun.
Online terapinin maliyetini ve ödemelerin nasıl yapılacağını öğrenin.
Acil bir durum olması durumunda terapistinize nasıl ulaşacağınızı ve acil durumlarda ne yapmanız gerektiğini öğrenin.
Psikiyatrik muayene ve tedavi sırasında paylaştığınız bilgilerinizin nasıl korunacağını sorun.
Online terapi için kullanılan uygulamaların güvenli olduğundan emin olun.
Online terapi ve uygulayıcısı ile ilgili şüphelerinizin olması durumunda farklı kişilerden görüş alın.

Sonuç olarak; online terapinin çocuk ve gençlerin çocuk psikiyatristine ulaşımını kolaylaştıracağını, ailenin zaman kaybını ve terapi giderlerini azaltacağını söyleyebiliriz. Ruhsal bozukluğu olan çocuk ve gençler online terapi ile etkin bir şekilde değerlendirilebilir ve tedavi edilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Gençlerde Online Terapi Mümkün mü?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ali KORKMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ali KORKMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali KORKMAZ Fotoğraf
Dr.Ali KORKMAZ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali KORKMAZ'ın Yazıları
► Gençlerde Bağımlılık Dr.Osman ŞAHİN
► Silikonlu Meme ile Emzirme Mümkün mü? Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Fibromiyalji Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür? Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Gençlerde Online Terapi Mümkün mü?' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Tik Bozukluğu Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:19
Top