2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenle Yaşamanın 7 İpuçu
MAKALE #20654 © Yazan Psk.Fatima KESKİN | Yayın Temmuz 2019 | 1,605 Okuyucu
Çocuğunuz ergenlik dönemine girdiği andan itibaren, ebeveynlik rolünüzün tekrardan gözden geçirmek, kendinizi yeniden tanımlamanız gerekir. Bu dönem hem çocuklar hem de ebeveynler için garip ve kafa karıştırıcıdır. Çünkü ergenler kafası karmaşık ev arkadaşıdırlar. Karmaşıklığının sırrı etraflarındaki anlam veremediğimiz kabuklarındadır. Kendilerini bu kabukların altında öyle iyi gizlerler ki, anne ve babaları gerçekten çok zorlanır. Bu dönemin macerası kendilerini bu kabuktan sıyrılma mücadelesidir. Bu durumda anne baba kontrolü ele almak mı yoksa bu duruma katlanması mı gerekir? Ergen beyninin bazı bölgeleri bir süreliğine çalışmadığı için bu süreyi çalışan bölgeleriyle idare etmemiz yani katlanmamız gerekiyor. Yine de basit kurallara uyulduğunda bu dönem sağlıklı bir biçimde atlatılabilir.

1. İpucu
Ergenler de ebeveynlerinin mutluluğunu istiyorlar. Ergenlerin davranışları sizin anne-baba olmanıza bir darbe değildir, onların niyeti sizinle her zaman yüz göz olmak değildir. Muhtemelen anne baba olarak size karşı meydan okuduklarında veya denediklerini hissettiğinizde; "Beni bu konuda ezip geçemez" diye düşünüyor olabilirsiniz. İnanın ki, sizin ergeniniz bunu amaçlamamıştır.

2. İpucu
Kurallar net olmalı. Kuralları olan bir ebeveyn olarak; "zaten kurallar var, ama benim çocuğum bunları yerine getirmiyor" diye düşünebilirsiniz. Bu durumda kurallarınızı tekrar gözden geçirmeniz güncellemeniz gerekiyor. Bu kuralların nasıl oluşturulduklarına iyi bakın. Kurallar ergenle birlikte mi oluşturuldu? Yoksa gerçekten sizin olmasını istediğiniz kurallar mı? Ergen çocuğunuzla birlikte kural oluşturmayı başaramazsanız çok yorulursunuz.

3. İpucu
Çok fazla kurallar ve kavgalar çocuğunuzun sizden uzaklaşmasını sağlar. Onunla iletişim halinde olmaya özen gösterin. Endişenizi belirtin, ama endişeniz bir yasağa dönüşmesin. Ergeniniz bu dönemde kendiyle ilgili bir keşif yolculuğuna çıkmıştır. Ortaokula gitmek onların dünyasını daha da büyük hale getiriyor. Bu çıkmış oldukları yolculukta bir polis memurundan ziyade bir rehbere ihtiyaç duyarlar. Bir ebeveyn olarak ergen çocuğunuz gibi kendinizi çok heyecanlı hissedebilirsiniz. Ama unutmayın ki, sizin hissettiklerinizi onlar çok iyi fark ederler. Çocuğunuzun sizden yardım istemesini beklemeyin, birlikte bir şeyler yapın. Örneğin, teknoloji konusunda bizden iyi oldukları için bu konu da yardım isteyebilirsiniz. Çocuğunuzu soru yağmuruna tutmayın. Genelde ergenler bunu bir sorgulama/yargılama olarak algılarlar. Eğer sormanız gerekenler varsa: onaylayıcı ve ilgili ses tonu ile sorun. Örneğin "bu senin için nasıldı?" gibi…

4.İpucu
Çocuğunuzun her şeyi anlatmasını beklemeyin. Siz çocuğunuzun ebeveynisiniz, arkadaşı değil, sizinle kendisi arasında bir mesafe koyarak kendi kimliğini oluşturmaya çalışır. Bu nedenle ebeveyn, ergenin üzerindeki ellerini gevşetip, o'na fırsat vermesi lazım. Bu sağlıklı bir ayrılmayı kolaylaştırır. Hem ebeveyn hem de çocuk kişisel mahremiyet alanları yaratılmalıdır. Her anne baba çocuğunun nereye gittiğini merak eder, bunu telefonunu kurcalayarak ve yakalanıp yüz göz olarak değil daha açık iletişim kanalları oluşturarak yapabilirsiniz.

5. İpucu
Ergenler öncelikle kendileri güveni kazanmak isterler ve daha sonra bunu layık olduklarını ispat etmek eğilimindedirler. Sizin endişeniz çocuğunuzun güvenini kazanmanıza engel olmamalı. Genellikle çatışmalar bu noktadan başlar. Kaygınızı dile getirebilirsiniz: "Ben bir ergenin ebeveyniyim, seni sürekli koruyamam ama merak ederim eğer olan bitenden beni de haberdar edersen daha az çatışırız" Ergeniniz sizin net ve dürüst olmanızı çok takdir eder, sizde ne görürse, onu aynalar.

6. İpucu
Ergenler de normal insanlardır. Onların da sizin gibi duyguları, arzuları ve öncelikleri vardır. Çocuğunuza yaptığınız en küçük şeylerde bile, kendinize bunun doğru olup olmadığını sorgulayın. Mesela çocuğunuz kirli kıyafetlerini her gün çamaşır selesini atmasının ona bir yararı var mı? Veya sadece siz mi dağınıklığa karşı bir rahatsızlık duyuyorsunuz? Bir orta yol bulmanın yollarını araştırın. "Ben bunun önemli olduğunu düşünüyorum, ama sen bu konuda farklı düşünebilirsin. Senin ne düşüneceğini belirleyemem. Ancak bu çamaşırların yıkanıp ütülenmesini istiyorsan buraya atmalısın"

7. İpucu
Ben dili kullanmayı alışkanlık haline getirin. Bazen istemsiz bir şekilde ağzınızdan uygun olmayan kelimeler çıkar. Hep yargılayıcı konuşuyorsanız bunları fark edin.
"Sen zaten hep geç kalırsın", "Sen hep koltukta yatarsın", "Çok kabasın her zaman sözümü kesiyorsun"... gibi cümleler tipik Sen Dili sözleridir… "Bir şey söylemeye başlayıpta bir türlü sonun getiremediğim zaman çok rahatsız oluyorum", "Kolumun çekiştirilmesinden hoşlanmıyorum" gibi cümleler Ben Dili'dir.
Tabii bunları uygulamak söylenmesinden daha zordur biliyorum, ama unutmayın ki bu ergenlik çağı bir gün sona erecek ve siz feraha ereceksiniz.

Ergenlik döneminden geçen çocuğunuzun tadını çıkarın, çünkü bir bakmışsınız ki yetişkin bir birey olup evden gitmiştir...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenle Yaşamanın 7 İpuçu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fatima KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fatima KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatima KESKİN Fotoğraf
Psk.Fatima KESKİN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fatima KESKİN'in Yazıları
► Ergenle Yaşamak Psk.Nusret KOÇ
► Ergenle Etkili İletişim Kurma Psk.Nuray ŞAHİN
► Bir Ergenle Nasıl İletişim Kurulmaz! Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
► Mutlu Yaşamanın Yolları Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ergenle Yaşamanın 7 İpuçu' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:09
Top