2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazanmada Püf Noktalar
MAKALE #2066 © Yazan Dyt.İpek AĞACA | Yayın Aralık 2008 | 7,819 Okuyucu
1. Aşırı besin tüketiminden uzak durun.

Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarına dikkat edin.

Tabağınızda bulunan yemeği sonuna kadar bitirmeye çalışmayın; doyduğunuzda kalan miktarı tabağınızda bırakın.

2. Öğün atlamamaya dikkat edin.

Sağlıklı Beslenme için; günde 3 ana öğün (kahvaltı, öğle ve akşam) ve 3 ara öğün (kuşluk, ikindi ve gece) tüketilmelidir.

Atlanan öğün, kişinin kan şekeri regülasyonunda düzensizliğe ve çabuk acıkmasına neden olur. Bunun sonucunda kişi, bir sonraki öğünde daha çok besin tüketir ve böylece vücuduna gereğinden fazla miktarda enerji almış olur. Bu durum, kilo alımlarını beraberinde getirmektedir.

3. Tükettiğiniz yağın miktarına ve cinsine dikkat edin!

Günlük enerjide yağın katkısı %25–30 arasında olmalıdır. Yani kişinin gereksinimi olan yağ miktarı, kişinin gün içerisinde alması gereken enerji miktarına bağlıdır.

Tüketilen yağın ortalama üçte biri doymuş, üçte biri tekli doymamış, kalan üçte biri de çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır.

4. Günlük beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini arttırın.

Posanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden mümkün olduğunca faydalanın (Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olması, kansere karşı koruyucu olması, mide boşalmasını geciktirmesi, tokluk süresini uzatması gibi).

Yetişkin bireylerin günlük 25-30 gr. posayı besinler yoluyla alması gerekir.

5. Uygun beden ağırlığını yaşam boyu korumaya çalışın.

Kişinin boy, yaş, fiziksel aktivite durumu gibi kriterleri göz önüne alınarak; belirlenen olması gereken beden ağırlığını korunmak çok önemlidir.

Zayıflamak için uygulanan dönemsel diyetlerden uzak durun. Kazanacağınız sağlıklı beslenme alışkanlığı, zayıflamada yeterli olacaktır.

6. Tükettiğiniz besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.

Doygunluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin.

Yemek esnasında lokmalar arasında çatalınızı, kaşığınızı, bıçağınızı masaya bırakın, yemeğinize sık sık ara verin.

Lokmalarınızı iyice çiğnemek sindirim sisteminiz için yapacağınız önemli bir eylem olacaktır.

7. Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin ‘güvenilir’ olduğundan emin olun.

Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin.

Güvenle aldığınız besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme, saklama aşamalarında hijyene önem verin.

8. Gün içerisinde yeterli miktarda suyu mutlaka tüketin.

Vücudumuzda hayati öneme sahip olana suyun alınması gereken miktarı kişiye göre değişmektedir. Vücudun alınan her 1 kalori başına 1,5 ml sıvıya gereksinimi vardır. Bu da yetişkin bireylerde ortalama 2-3 litredir.

Tüketilen sıvının % 60-70’inin su olmasına gayret edin.

Hamileler, ağır işte beden gücüyle çalışanlar ve sporcuların sıvı ihtiyacı daha fazladır.

9. Tek yönlü beslenmeden sakının.

Yeterli ve Dengeli Beslenme’ nin en temel kuralı;4 ana besin grubunu da tüm öğünlerde belirli oranlarda tüketmektir.

Bunlar:
1- Ekmek-tahıl grubu,
2- Süt ve ürünleri grubu,
3- Meyve-sebze grubu,
4- Et-kuru baklagiller-yumurta grubu’dur.

Bu 4 ana besin grubuna kısaca değinmek istiyorum:

1-TAHIL GRUBU

Tahıl ve ürünleri, en temel besin grubu olan tahıl grubunu oluşturur.

Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, makarna gibi ürünler bu grup içinde yer alır.

Bu grupta yer alan tahıl ve tahıl ürünleri; vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, proteinler ve yağları içermeleri nedeniyle sağlık açısından oldukça önemli besinlerdir.

Tahıllar, Kompleks karbonhidrat içerdiklerinden oldukça kalitelidirler. Fakat tahıllardaki proteinin kalitesi bitkisel protein olması sebebiyle düşüktür. Bu sebepten; tahıllar, kuru baklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketilmeleri protein kalitesini arttırdığı için önerilmektedir.

Bu gruptan tercih edeceğimiz en doğru besinler; tam taneli tahıllardır. Tam taneli tahılların içinde bulunan B1, B6, B2 vitaminleri, elzem amino asitler yağ asitleri,, doğal lifler ve magnezyum, çinko, potasyum gibi önemli mineraller, yeterli beslenmenin sağlanmasında çok önemlidir.

Tahıllar, özellikle B1 vitaminin (tiamin) en zengin kaynağıdır.

Tahıl tanelerinin yağının da E vitamininden zengin olduğu unutulmamalıdır.

2- ET GRUBU

Bu grupta kırmızı et, tavuk, balık, hindi gibi et ürünlerinin dışında peynir, yumurta, kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, mercimek gibi besinler), yağlı tohumlar (ceviz, fındık, fıstık gibi) da yer almaktadır.

Et grubunda yer alan bu besinler, Proteinden; Demir(Fe), Çinko(Zn), Fosfor(P), Magnezyum(Mg) gibi minerallerden; B6, B12, B1 ve A vitaminlerinden ve Posadan (Kuru baklagiller için geçerli) oldukça zengindir.

Protein ve yağın etteki oranı ve cinsi, etin yağlı ve yağsız oluşuna göre değişmektedir. Örneğin; Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir. Balıklarda ise doymamış yağ oranı daha yüksektir.


3-SÜT GRUBU

Süt, yoğurt, ayran, kefir, süttozu gibi sütten yapılan besinler bu grupta yer alırlar.

Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin ögesini bünyesinde bulundururlar.

Sütte bulunan kalsiyumun büyük çoğunluğu vücut tarafından kullanılabilir; bu nedenle kalsiyumun en önemli kaynağı süt ve süt ürünleridir.

Gün içerisinde tüketilmesi önerilen sütün miktarı; kişinin yaş, cinsiyet ve fizyolojik durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Örneğin; büyüme ve gelişme dönemindeki çocuk ve gençlerde, gebelik ve emziklilik dönemindeki bayanlarda, yaşlılık döneminde, vb. süt gereksinimi daha fazladır.

4- SEBZE VE MEYVE GRUBU

Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubunda yer alır.

Sebze ve meyvelerin içeriklerinin büyük bir bölümünü su oluşturmaktadır. Bu nedenle günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine katkıları azdır.
Fakat; meyve ve sebzeler, mineraller, vitaminler ve posa bakımından oldukça zengindirler.

Folik asit, A vitaminin ön ögesi olan beta-karoten, E vitamini, C vitamini, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum minerallerini, bunların yanında posa ve diğer antioksidant özelliğe sahip bileşikleri çeşitli miktarlarda içerirler.

Vücutta biriken toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı besinler de yine sebzeler ve meyvelerdir.

Meyve ve sebzeler, büyüme ve gelişmeye yardım eder, hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlar, deri ve göz sağlığı için temel ögeler içerir, diş ve diş eti sağlığını korur, kan yapımında görev alan ögelerden zengindir, dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri) oluşma riskini azaltır.


YAĞ ve ŞEKER GRUBU

Yağ ve şeker grubu dört yapraklı yoncada yer almamasına rağmen beşinci bir besin grubu olarak sayılabilir. Tüketilmesi elzem olan bir besin grubu olmadığı için yoncada yer almamaktadır.

Şekerler zaten doğal olarak birçok besinin içerisinde yer aldığı için ayrıca alınmasına özel durumlar haricinde gerek yoktur.

Sıvı yağlar, tereyağı ve diğer yağlar, kremalar, kaymak, zeytin, şeker, bal, pekmez, reçel, helva, pasta ve çikolata gibi tatlılar bu grupta yer alırlar. Bu besinler, tüketildiğinde kişiye yüksek oranlarda enerji sağlamaktadır. Bu yüzden bu gruptaki besinlerin tüketimine çok dikkat edilmelidir. Enerji gereksinimine göre miktarlar ayarlanabilir.


Sağlıklı ve formda geçireceğiniz güzel günler diliyorum.

Dyt. İpek Ağaca
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazanmada Püf Noktalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İpek AĞACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İpek AĞACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek AĞACA Fotoğraf
Dyt.İpek AĞACA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İpek AĞACA'nın Makaleleri
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Özge KARABAĞ
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Zeynep HASOĞLU
► Ramazanda Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazanmada Püf Noktalar' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
► Hemoroid ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:05
Top