2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sanallaşan Aileler
MAKALE #20668 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU | Yayın Temmuz 2019 | 1,441 Okuyucu
Teknoloji ile birlikte değişen ve gelişen toplumumuzda aile fertlerinin neredeyse hepsi interneti aktif bir şekilde kullanmaktadır. İlkokul çağından itibaren herkesin cebine girecek kadar ufalan bu teknoloji ile birlikte aile kurumunda da elbette değişiklikler olmuştur ve olmaya devam edecektir. Herkesin tıpkı bir kimlik gibi sosyal medya hesabı edindiği şu zamanda sosyal medyanın ailenize veya size etkilerini hiç düşündünüz mü? Sosyal medyada çok vakit geçirmeye başladıktan sonra hayatınızda neler değişti?
Çocuklar eve döndükleri gibi online oyunlarının başına geçmeye başladı, çünkü eski zamanlardaki gibi sokakta top peşinde koşturamıyorlardı onlar da sanalda devlet kurmaya, savaşlara katılmaya başladılar. Gittikçe gelişen online oyunlarla birlikte hem oyun ihtiyacını giderebiliyorlar hem de sesli bir şekilde arkadaşlarıyla konuşarak sosyalleşme ihtiyacını giderebiliyorlar. Ya da giderdiğini sanıyorlar? Sosyalleşmek demek telefonun ucundaki biriyle online oyun hakkında konuşmak mıdır? Ya da oyun oynamak ne zamandır internetin karşısında oturarak yapılıyor? Çocuklar artık internetin içerisine o denli dalmışlar ki, gerçek dünya ve sanal dünya tarzında iki yaşamları var. Ve takdir edersiniz ki gerçek dünya tamamen zorunluluklardan, sıkıcı aktivitelerden ibaret. Oysa sanal dünyada istedikleri her şeye ulaşabiliyorlar, kendilerini istedikleri gibi tanıtabiliyorlar, kendi dünyalarını kurabiliyorlar, istedikleri kişilerle konuşabiliyorlar. Sanalda bunlara alışan bir çocuk gerçeklikten soğuyarak kopuyor. Oyun haricinde de arkadaşlarıyla yüz yüze iletişim kurmak yerine whatsapp üzerinde saatler süren konuşmalar, takipçi savaşları, akımları yakalama çabaları… Üstelik internetin o büyüleyici dünyasında çocukları bekleyen şeyler arasında ne yazık ki ahlaki gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek çok şey var. Bunların kaçından çocuğumuzu koruyabiliyoruz?
Peki çocuklar sanal dünyada yaşarken ebeveynleri neler yapıyor? Gelişen teknoloji sadece çocukları değil, yetişkinleri de ele geçirdi. Araştırma amacıyla kullanılabilecek olan internet, günümüzde araştırma haricinde her amaca hizmet eder hale geldi. Akşam vakitlerinde televizyon karşısında herkes ayrı bir köşede telefonun içine gömüldüğünde araştırmalara dalmıyordur herhalde. Çocuk oyununa kaptırmış giderken, baba başka bir sosyal medyada memleket görüntülerini incelerken, anne de arkadaş grubundan günlük planlarından bahsediyor. Peki bir ailenin ihtiyacı olan paylaşım, iletişim nerede? O da internette. Doğum günlerini sosyal medya hesaplarından kutlamak, birlikte fotoğraf paylaşıp altına uzun yazılar yazmak, mezuniyeti için kızınızı/oğlunuzu tebrik etmek, kırgınlıklarınızı belli edecek gönderiler paylaşmak gibi daha birçok işlevi oluştu sosyal medyanın. Daha da tehlikesi sosyal medyaya tüm özelimizi ve mahremiyetimizi dökerken olduğu gibi değil de istediğimiz gibi dökmeye başladık. Birbirinize yüz yüze sevgimizi ifade edemezken, sosyal medya hesabında fotoğrafının altına birçok methiye düzebiliyoruz. Veya bir aile fotoğrafının altına gerçek yaşamımızla alakasız yazılar yazabiliyoruz. Bütün bunları ifade etme becerimiz var ise neden sadece teknolojik aletlerin arkasından ifade etmeye başladık?
Yüz yüze iletişim ve birlikte kaliteli zaman geçirme kavramlarını gitgide yitiriyoruz. Her bir aile ferdi internet üzerinden kurduğu kendi bireysel dünyasında yaşar hale geldi. Bu durum insanların bireysel olarak psikolojilerini olumsuz etkilemekle birlikte ailede her şeyin sanalda yaşanması ailelerin işlevlerini de yitirmeye başlamasına sebep oldu.
Neler mi yapılabilir? Ailenin gerçekten kaliteli zaman geçirmesi adına teknolojik aletlerden arınmış bir şekilde gerçekleşebilecek her türlü faaliyet… Piknikler, kitap okuma saatleri, çeşitli oyunlar, sohbet saatleri, yemeğe çıkmak… Bu aktiviteleri yaparken fotoğraflayıp paylaşma gereği duymamanız dileğiyle…
Kübra LİMONCU
Uzman Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sanallaşan Aileler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kübra LİMONCU Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kübra LİMONCU'nun Yazıları
► Tek Ebeveynli Aileler Psk.Asuman ÇALGARA
► Sağlıklı ve İşlevsiz Aileler Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Ergenler ve Kaygılı Aileler Psk.Gülendam ÇAKMAK OZAN
► Helikopter Aileler Kimdir? Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Çalışan Aileler ve Çocukları Psk.Mustafa ÖZAY
► Aileler ve Özürlü Çocukları Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sanallaşan Aileler' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Helikopter Ebeveynlik Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:13
Top