2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Okula Dönüş Kaygılarını Azaltmak İçin Ebeveynlere İpuçları
MAKALE #20689 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Temmuz 2019 | 1,776 Okuyucu
Günlük hayat akışında, herhangi bir değişim gerçekleştiğinde çocuğun buna psikolojik açıdan tepki vermesi oldukça beklendik bir durumdur. Değişim olumlu da olsa olumsuz da olsa çocuğun stres yaşamasına ve kendisini kaygılı hissetmesine neden olabilir. Kış tatilinin sonlandığı şu günlerde, okulların yeniden başlıyor olması çocuklar için endişe verici olabilir. Peki siz ebeveyn olarak çocuğunuzu bu geçiş döneminde rahatlatmak adına neler yapabilirsiniz?

1. Çocuğunuzun temel ihtiyaçlarına odaklanın

Endişe; çocuğunuzun aç hissetmemesine veya yeterince uyuyamamasına neden olabilir. Çocuk için değişime adapte olabilmek zaten zorken bir de kaygı seviyesi yükselince yemek yemeyi unutabilir, uyku zamanını kaçırabilir veya eşyalarını kaybedebilir. Bu tür karışıklıkların önüne geçmek ve onun hayatını düzenlemesine yardımcı olmak için önümüzdeki birkaç günü kapsayan bir çizelge yapabilirsiniz. Bu çizelgede okula giderken unutmaması gerekenler, yemek saati, eve gelme saati, dinlenme saati gibi zaman aralıkları belirleyebilirsiniz.

2. Duygularını kabul edin

“Endişelenecek ne var? Kocaman çocuk oldun sen. Okulun açılıyor diye mutlu olmalısın” gibi ifadelerle onun duygusunu değiştirmeye çalışmayın. Duygusunu kabul edin ve anlamaya çalışın. Çocuğunuza okullar açılırken biraz kaygılanmanın normal olduğunu söyleyin. Kendi çocukluğunuzdan, okula başladığınız zamanlardan örnekler verin ve sizin de zamanında benzer duygular hissettiğinizi anlatın.

3. Endişesini dışsallaştırmasına yardımcı olun

Çocuğunuzu, endişeleri hakkında konuşmaya teşvik edin.
- Yeni öğretmenim beni sevecek mi? Sıra arkadaşım okuldan gitmişse kiminle oturacağım?
- Kıyafetlerim nasıl olacak? Arkadaşlarım beğenecek mi?
- Öğle arasında kimlerle oyun oynayacağım? Sınıfım değişecek mi?
- Yeni dönem daha mı zor olacak? Ya sınavlarda başarısız olursam?

Çocuklar zaman zaman bu tür endişeler sebebiyle okula gitmek istemeyebilirler. Bu noktada çocuğun endişeleri ile ilgili konuşmak, hislerini kabul ederek ona merak ettikleri ile ilgili mantıklı açıklamalar yapmak önemlidir. Çocuğunuzla birlikte okulun başlamasıyla ilgili büyük bir kolaj resmi yapabilir ve çocuğunuzun duygularını sanat yoluyla aktarmasına yardımcı olabilirsiniz.

4. Kendi endişenizi optimal seviyede tutmaya çalışın

Çocuğunuzun okula başlaması size de kendinizi endişeli hissettirebilir. Bağımsızlaşması ve onun her zaman yanında olamamanız sizi kaygılandırabilir. Ancak endişe, kişilerarası ilişkilerde oldukça hızlı iletilen bir duygudur. Siz ne kadar kaygılı olursanız çocuğunuza da o kadar bunu iletirsiniz. Çocuğunuz sabah okula gitmeden önce ona acıyan bakışlarla “Son kez öpeyim, son kez sarılayım” gibi ifadeler kullanmak sakıncalıdır. “Güle güle, iyi dersler” dediğinizde bile bunu neşeli bir ses tonuyla söylemeniz çocuğunuzun daha olumlu duygularla güne başlamasına yardımcı olur.

5. Kaygı azaltıcı etkinlikler yapın

* Çocuğunuzun odasında birlikte “Endişe Duvarı” oluşturun. Çocuğunuzun endişe içeren düşüncelerini post-it kağıtlarına yazarak duygularını dışa vurmaya teşvik edin ve hayal gücünü tanımalarına olanak tanıyın. Daha sonra bu endişe duvarının karşısına bir “İyimserlik Duvarı” hazırlayın. Her endişe içeren düşüncenin yerini pozitif bir düşünceye bırakmasını sağlayın. Çocuğunuzun bu duvara umutlarını, hayallerini, sevilen anlarını eklemesine teşvik edin.

*”Parıltı şişesi” yapın. Düşüncelerimizi izlemek bazen yetişkinler için zorlu bir durum olabilir. Düşünceleri çocukların anlayabileceği bir seviyeye indirgemek ve bunu eğlenceli bir hale dönüştürmek daha kolay olabilir. Sıcak su ile dolu bir şişeye yapışkan ve simler ilave edin. Şişeyi salladığınız da parıltılarında hareket edip döndüğünü göreceksiniz. Çocuğunuza, bunun zihnimizde dönüp dolaşan düşünceler gibi olduğunu söyleyin.

*Çocuklar genellikle kaygılarını kelimelerle ifade etmekte zorlanırlar. Onları kaygılarını resim yoluyla kağıt üzerine yansıtmaya cesaretlendirin.

*Çocuğunuzla beraber fiziksel aktiviteler yapın. Egzersiz yapmak beynimizde endorfin salgısını arttırır ve çocuğunuzun sakin, mutlu ve daha az stresli olmasına olanak sağlar. İçinde bulunduğunuz ortamı değiştirerek düşüncelerini yeniden odaklamasına olanak tanır ve zihninin kaygı denizlerinde kaybolmasını önler.

* Çocuğunuzdan, belirli bir durumu aktarması için rol yapmasını isteyebilirsiniz. Bunu yaparken, plan yapmasına ve çözüm becerileri geliştirmesine katkı sağlayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzla okula başlama tiyatrosu yapın. “İkinci dönem okula başlayan bir çocuk okulla ilgili zorlandığı alanlarda neler yapabilir?” konusunu tiyatral bir biçimde işleyin ve çocuğunuzun uygun başa çıkma stratejileri geliştirmesine yardımcı olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Okula Dönüş Kaygılarını Azaltmak İçin Ebeveynlere İpuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
► Ebeveynlere Altın İpuçları Psk.Ezgi TANIL
► Mükemmel Cinsellik İçin İpuçları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukların Okula Dönüş Kaygılarını Azaltmak İçin Ebeveynlere İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top