2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İstediğimiz Olmadığında Beynimizde Neler Olur?
MAKALE #20695 © Yazan Psk.Emine ÖZDEMİR | Yayın Ağustos 2019 | 2,520 Okuyucu
Hayatımızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz şeyler vardır. Bu ihtiyaçlar; yeme-içme, uyuma, nefes alma gibi zorunluluklardır. Bu zorunluluklar bizim için olmazsa olmazlardır. Zorunluluklar gerçekleşmediğinde yoğun bir gerginlik yaşarız. Vücudumuz için büyük bir kriz söz konusudur. Beynimiz, tabiri caizse kırmızı alarma geçer ve bu zorunlulukları en kısa sürede gerçekleştirmeye çalışır.

Bir de gerçekleşmesini istediğimiz tercihler, beklentiler vardır. Bu tercihler, gerçekleşmesini istediğimiz ancak olmasa da olabilecek türden isteklerdir. Örneğin geniş bir evde oturmak, hoşgörülü bir eşe sahip olmak, yıllık izinlerin artırılması, doğum günümüzün hatırlanması, son model bir araca sahip olmak, en son çıkan telefonu almak vb. Bu istekleri artırmak mümkün. Bu istekler, bizim için taşıdığı anlam itibariyle güçlü istekler de olabilir, zayıf istekler de. Ancak güçlü de olsa gerçekleşmeyen istekler, beynimiz için krize yol açmazlar. Çünkü beynimiz açısından zorunluluk olarak görülmezler. Herhangi bir konuda seçim yapmamız gerektiğinde öncelikle bizim için zorunlu olduğunu düşündüğümüz şeyi tercih ederiz. Zorunlu ihtiyaçlar, giderildikten sonra istekler için çaba gösteririz.

İhtiyaçlar, hayatımızı sürdürmemiz için her zaman önceliklidir ve karşılanması zorunludur. Tercihler ve istekler ise, ihtiyaçlara göre ikinci sırada yer alırlar, karşılanmadığında herhangi bir krize yol açmazlar. Ancak bazen zorunluluklar ve tercihler arasında seçim yapmayı zorlaştıran bir etken söz konusudur; reklam ve çevre faktörü. Günümüzde hızlı tüketime paralel olarak gelişen reklam sektörü ve çevre faktörü, birçok tercihi, sanki zorunlulukmuş gibi gösterir. Örneğin en son çıkan telefonu almak bir istek iken, reklam sektörü uyguladığı strateji ile o telefona sahip olmayı zorunlulukmuş gibi değerlendirmemize neden olabilir. Ya da son trendleri yansıtan bir mobilyaya sahip olmak bir istek iken bu isteği, ihtiyaçmış gibi algılamamıza yol açabilir. Böylece sadece istek olan bir mobilyayı, istek olmaktan çıkartıp zorunlu bir ihtiyaçmış gibi algılamaya ve bizi mobilyayı satın almaya yöneltebilir.

Peki zorunluluk gibi algıladığımız istekler, gerçekleşmediğinde beynimizde neler olur?

Hayatımızda 2 ayrı kategori olduğunu düşünelim. Biri zorunluluklar ve ihtiyaçlar kategorisi, diğeri ise istekler ve tercihler kategorisi. Birinci kategoride yer alan ihtiyaç ve zorunluluklar karşılanmadığında yukarıda belirtildiği gibi bedenimiz açısından bir kriz durumu ve yoğun bir gerginlik söz konusudur. İhtiyaçların karşılanmamasına karşı toleransımız yoktur. Bu konuda herhangi bir esneklik söz konusu değildir. İhtiyaçlar ve zorunluluklar mutlaka olmalıdır. Buna karşılık, istekler ve tercihlerin yer aldığı ikinci kategorideki şeyler gerçekleşmediğinde üzüntü, öfke ve hayal kırıklığı gibi duyguları yaşasak bile bedenimiz için bir kriz durumu söz konusu değildir. Beynimiz açısından tercihler, olması talep edilen ama olmasa da olabilecek türden istekler olduğu için isteklerin gerçekleşmemesi, zorunlulukların gerçekleşmemesi gibi bir sıkıntıya yol açmaz. Çünkü zihnimiz açısından tercihlerin gerçekleşmemesi olası bir durumdur. Bu konuda daha esnek bir yaklaşım söz konusudur. Ancak biz tercihlerde yer alan bir isteği, tercih olmaktan çıkartır ve zorunluluk kategorisine dahil edersek, o zaman beynimiz o tercihi bir zorunluluk olarak değerlendirdiği için, tercih gerçekleşmediğinde zorunluluk gerçekleşmemiş gibi tepki verir. Yani gerçekleşmeyen istek karşısında kriz durumuna geçer, gerginlik düzeyi artar ve bu durum karşısında esneklik olmadığı için toleransımız yok olur. Örneğin eşimizin doğum günümüzü hatırlaması bir istek iken, bu isteği bir zorunlulukmuş gibi değerlendirirsek, eşimiz doğum günümüzü hatırlamadığında büyük bir öfke duygusuna kapılırız. Buna karşı toleransımız veya esnekliğimiz söz konusu değildir. Esneklik olmadığında kırılganlıklar ve alınganlıklar yaşanır. Siz bir kalemi ikiye bükerseniz kırılır, ama lastiği ikiye bükerseniz kırılmaz. Esneme payı olmayan şeyler, kırılırlar. Bundan dolayı ortaya çıkan tepki sert olur.
İsteklerimize ulaşmak bizi memnun eder, keyif verir ancak isteklerimizin gerçekleşmemesi de olası bir durumdur.

Tercihler ve istekler asla zorunluluk değildir. O halde yapılması gereken şey; tercihleri zorunluluk olarak görmekten kaçınmak, tercihlerin olmayabileceğini kabul etmek ve buna karşı daha toleranslı ve esnek olmaktır. Aksi takdirde, gerçekleşmeyen isteklerimiz karşısında büyük bunalımlar ve krizler yaşamak kaçınılmaz olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İstediğimiz Olmadığında Beynimizde Neler Olur?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Emine ÖZDEMİR
Osmaniye (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Aşkta Ara Olur mu? Psk.Gülcem YILDIRIM
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuğun Sendromlusu Olur mu? Psk.Gülay OKUTUCU KARAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İstediğimiz Olmadığında Beynimizde Neler Olur?' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Birinden Bir Şey İstemek Neden Bu Kadar Zor? ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Kendini Bilmek Temmuz 2023
► Neden Tahammül Edemiyoruz? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:13
Top