2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fazla Kilolar ve Sağlık Sorunları : Zayıflamak Tek Amaç Olmamalı
MAKALE #207 © Yazan Dyt.Beste ALİMERT | Yayın Eylül 2007 | 8,613 Okuyucu
Şişmanlık beraberinde şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıkları getiren dünyada olduğu gibi ülkemizde de çağımızın en önemli sağlık sorunlarından. Şişmanlığın temelinde, genetik yatkınlık ve yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ilk sırayı almaktadır. Çocukluk yaşlarda edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları, bu çağlardan gelen bir yatkınlık kazandırıyor bizlere. Tabi ki değişen yaşam şeklimiz : hareketsizliği beraberinde getiren teknolojik gelişmeler, günlük hayatımızın şehir yaşamına adapte olması, yemek yeme düzenlerinin bozulması ve besin seçimi yaparken ilk başta çabukluk aranması, bizi daha hareketsiz, daha yanlış beslenen bireyler olmaya itiyor: kilo alıyoruz... Hızla kilo verebilmek için yöntemler aramaya başlıyoruz: çok düşük kalorili diyetler, zayıflama ilaçları... Tek amacımız kilo verebilmek mi yoksa sağlıklı bir vücuda ve vücut ağırlığına sahip olmak mı?

İlk başta şu soruyu soralım kendimize ; sağlığımız ne zaman aklımıza geliyor? Her durum için geçerliliğini kaybetmeyen bir cevap aslında: kaybettiğimizde... Dişlerimiz ya da vücudumuz ağrı sinyalleri vermeye başladığında gideriz doktorlara. Aynı bu şekilde diyetimiz de kilo aldığımızda aklımıza geliyor. 'Diyet' kelimesinin anlamı beslenmedir aslında. Günlük besin seçimlerimiz diyetimizi oluşturur. Son anda aklımıza geldiğinden olacak diyet kelimesine 'zayıflama diyeti' anlamını yükledik. Günlük hayatımızda zaman kavramı olarak o kadar hızlı yaşamaya alıştık ki kilolarımızdan şikayetçi olduğumuzda uyguladığımız zayıflama diyetlerinden de hızlı bir çözüm bekliyoruz, bir anda zayıflamak, istediğimiz kiloya kavuşmak istiyoruz. Peki kilo vermek nasıl gerçekleşir bunu hiç düşündünüz mü? Baskülde gördüğümüz fark mıdır kilo vermek?

Yetişkinlik dönemlerinde alınan kilolar vücutta yağ şeklinde depolanır ve yağ yakımı zor bir süreçtir. Hızla verilen kilolar ne yazık ki yağ şeklinde kaybedilmez, büyük oranda vücut dokusu ve su olarak kaybedilir. Azalan vücut ağırlığı bizi kısa dönemde memnun eder, haftada 4 kilo vermek başarı olarak görülür. Fakat diyet yaparken kilo kaybının büyük oranda yağlardan sağlanması ilk hedeftir, aksi taktirde kilo verme süreci bitip eski beslenme alışkanlıklarına dönüldüğünde vücut su ve doku kaybının yerine yağ olarak gelecek aynı hatta daha fazla kilolar bizi, diyet - kilo verme- kilo alma-diyet- kilo verememe- ilaçlara başvurma döngüsüne iter. Her kilo verme -kilo alma süreci vücut yağ oranımızda artışa ve bazal metabolizmamızda ( vücudun hareketsizken harcadığı enerji) düşüşe yol açar, daha kolay kilo alır, daha zor kilo verir hale geliriz.

Uzun süredir bilinçsizce kullanılan zayıflama ilaçları ve lida vb. zayıflama ürünlerinin etkileri son zamanlarda medyada sıkça yer almakta. Belirli hastalıkların tedavisinde, doktor gözetiminde kullanılan ilaçların herhangi bir sağlık sorunu olmadan bilinçsizce kullanımı, karaciğer, böbrek, sinir sistemi ve sindirim sistemine olan etkileriyle sağlığımıza zarar vermekte, hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Zayıflama ilaçlarına benzer şekilde kullanılan zayıflama ürünleri de sağlığı tehdit eden ürünlerdir. Tamamen bitkisel olduğu tanıtımıyla satılan bu ürünler, sağlık üzerinde ciddi tehlikeler oluşturacak boyuttadır. Bitkisel demek zararsız demek değildir ilk önce bunun bilincinde olmamız gerekir aslında. bitkinin cinsi ve kullanımındaki maksimum zararsız dozu bilinmelidir. Zayıflama üzerindeki etkileriyle değerlendirildiklerinde ise kişilere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmadığından kilo verme süreci sona erdiğinde yapılacak şey eski alışkanlıklara dönmek olacaktır. Düşen metabolizma hızı nedeniyle kaybedilen kilolar alınacak ve bu kilolar yağ şeklinde vücutta depolanacaktır. Sonuç olarak kalp damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıkların oluşma riski artarken, kilo alıp verme döngüsü başlayacaktır.

Kilolarımızdan kurtulmanın en sağlıklı yöntemi sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaktır. Doğru beslenme bizi hayat boyu diyet yapma stresinden kurtaracaktır. Dönemsel yapılan ve bozulan diyet döngüsü yemek yerken suçluluk duyan, diyet yaparken sıkıntı duyan bireylere dönüştürüyor kişileri.

Dahiliye uzmanı tarafından sağlık muayenesi sonrasında, diyetisyen tarafından sizin fiziksel ve biyokimyasal özelliklerinizle, yaşam şeklinize uygun olarak planlanacak diyet, vücudun ihtiyacı olan besin ögelerini karşılayabilecek, yavaş kilo kaybıyla yağ oranımızı düşürebileceğimiz, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandıracak şekilde olmalıdır. Diyeti bırakma gibi bir hedefle değil beslenme şeklimizi değiştirmek amacıyla zayıflama sürecine girmeliyiz.

Sağlık, hepimiz için yaşamın en önemli parçasıdır ve her durumda ilk planda düşünülmesi gerekir. Zayıflamak estetik kaygılarla öncelikli amaç haline geldiğinde sağlığımızın tehlikeye gireceğini unutmamalıyız. Doktor tarafından uygun görülmeyen hiçbir ilaç kullanmamalı buna benzer şekilde; genel yaşantımızda uygulayamayacağımız, dönemsel, bilimsellikten uzak, kaynağı bilinmeyen diyetler uygulamamalıyız. Beslenme hayatımızın olmazsa olmazı, bu bilinçle nasıl doğru beslenilir bunu öğrenmeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fazla Kilolar ve Sağlık Sorunları : Zayıflamak Tek Amaç Olmamalı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Beste ALİMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Beste ALİMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste ALİMERT Fotoğraf
Dyt.Beste ALİMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste ALİMERT'in Yazıları
► Zayıflamak Çok Kolay Dyt.Havva ARIN
► Zayıflamak İstiyorum! Dyt.Elvan ODABAŞI
► Zayıflamak İçin 25 İpucu Dyt.Nilgün AYDIN
► Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son! ÇOK OKUNUYOR Dyt.P. Seda CENGİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Fazla Kilolar ve Sağlık Sorunları : Zayıflamak Tek Amaç Olmamalı' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Alerjileri Ağustos 2013
► Diyet Check List Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:35
Top