2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde Danışmanlık
MAKALE #20722 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ağustos 2019 | 2,279 Okuyucu
Ergen Danışmanlığı


Kişinin çocukluktan genç yetişkinliğe geçiş evresi olan ergenlik, hem kimliğini oluşturma sürecine giren kişi açısından hem de bu süreçte aile ve sosyal çevre ile kurulan ilişkiler açısından oldukça zorlayıcı bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.



Ergen danışmanlığı, bireyin kendini oluşturduğu bu geçiş sürecinde karşılaşılan problemler ya da üstesinden gelinemeyen durumlar karşısında destek sağlayan yapıdır.



Ergen Danışmanlığı Nedir?


Ergenlik, bireyin çocuk olmadığı ancak henüz yetişkin olarak da adlandırılmadığı süreçte kendini ortaya koyma ve kimliğini oluşturma aşamasıdır. Ergenlik sürecinde kendini ortaya koyma aşamasında birey, bilinen bütün doğruları süzgeçten geçirerek kendi doğrularının peşine düşmektedir. Bu bakımdan daha özgür ve çoğu noktada daha esnek olmayı arzulayan ergen, bir yandan değişen fizyolojik yapısı ve duygu durumuna adapte olmaya çalışmaktadır. Hem hormonal hem fizyolojik hem de psikolojik olarak değişen ve karmaşık ergen yapısı, dolayısıyla daha öfkeli ve asi olmaktadır. Bu noktada ergenlik sürecindeki yeni oluşturulan kimlik ile yerleşmiş yapıya sahip aile, çatışma yaşayabilmektedir.



Ergen danışmanlığı, fizyolojik, psikolojik ve sosyal bakımdan bir geçiş süreci olan ergenlik döneminin, aile tarafından en doğru şekilde takibinin sağlanmasını, bireyin kendi kimliğinin inşasını da destekleyecek şekilde planlamaktadır. Ayrıca ergen danışmanlığı ile, ergenlik çağında yaşanabilecek depresyon, madde kullanımı ve antisosyal davranışlar gibi durumların önüne geçilmesi amacıyla çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Ergen danışmanlığı ile, kendini ifade edebilen, pozitif, kendi doğrularını inşa edebilen, bu doğrularla ailesel ve sosyal açıdan sağlıklı iletişimler kurabilen bireyler oluşturulabilmektedir. Bu doğrultuda ergen bireylerle ve eşzamanlı ya da farklı zamanlarda olmak üzere aileler ile çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Ergen danışmanlığı, kendi kimliğini oluşturmakta olan bireyin kendisiyle ve ailesiyle ilişkisinde bir denge unsuru olarak işlev görmektedir.



Ergen Danışmanlığı Neden Gereklidir?


Ergenlik hem fizyolojik hem duygu durumu hem de sosyal ilişkiler açısından oldukça karmaşık ve dolayısıyla çatışmacı seyreden bir geçiş süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreç içerisinde bireyin kendini anlaması oldukça zorlaşırken, bu durum aile ve sosyal ilişkilere de yansımaktadır.



Ergen danışmanlığı, kendini tanımaya ve inşa etmeye çalışan kişiyi, birey olma sürecinde dengeleme ve destekleme amacını taşımaktadır. Ergenlik, bir kendini ifade etme arayışıdır. Bu arayışın en doğru şekilde yönlendirilmesi ve kişinin öncelikle kendi ile iletişiminin sağlanması açısından ergen danışmanlığına önemli görevler düşmektedir.
Ailelerin bu zorlu geçiş sürecini anlayabilmeleri, sürecin daha sağlıklı şekilde işleyiş göstermesi açısından oldukça önemlidir. Ergen danışmanlığı, ailelerin süreci anlaması ve sürecin genel özelliklerini bilerek çocuklarına yaklaşımlarını şekillendirmeyi amaçlamaktadır.


Ergen Danışmanlığına Hangi Durumlarda Başvurulabilmektedir?


Ergen danışmanlığı ile geçiş süreci bir bütün olarak ele alınarak kişinin hem kendisiyle iletişimi hem de ailesi ve sosyal ilişkileri detaylı şekilde ele alınarak çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu bakımdan ergen danışmanlığından destek alınabilecek durumları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;


-Yaşanan bedensel değişikliklere adaptasyon sağlanması
-Ergen kişide davranış problemleri gözlemlenmesi
-Sınav kaygısı yaşanan süreç
-Ergenlik döneminde değişkenlik gösteren duygusal tepkiler bulunması
-Ergenlik döneminde neredeyse kaçınılmaz olarak karşımıza çıkan öfke ve saldırganlık davranışları
-Ergenlikte aile desteğinin sağlanması
-Kişinin arkadaşlık ilişkileri kurmakta zorlandığının gözlemlenmesi
-Ergen ve aile arasında çatışmalar ya da iletişim problemleri yaşanması
-Ergenlik döneminde madde kullanımına yönelme
-Ergen kişide özgüven problemleri oluşumu
-Doğru arkadaş seçimi sağlanması amacıyla yönlendirme ve destek
-Sosyal fobi ya da sosyal kaygıların ortaya çıkması
-Ergenlik dönemi depresyonu
-Ergenlik sürecinde kimlik oluşumuna gerekli desteğin sağlanması
-Ergenlik döneminde gözlemlenen dikkat eksikliği
-Ergen kişide ortaya çıkabilecek kaygı bozukluğu/ anksiyete hali
-Ergenlik döneminde, çalma, suç işleme gibi durumların fark edilmesi
-Sosyal anlamda dışlanma
-Anti-sosyal davranışlar oluşması
-Ergen kişide obsesif -takıntılı davranışlar ortaya çıkması
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde Danışmanlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Ergenlik Döneminde Disiplin… Psk.Ebru Ceylan TEZER
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Esra BÜYÜKKURT
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Dnş.Melis AKDEMİR
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Kamil ERTEKİN
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde Depresyon Psk.Eda GÖKDUMAN
► Ergenlik Döneminde Koruyucu Faktörler Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde Danışmanlık' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:46
Top