2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı Dikimi
MAKALE #20725 © Yazan Dr.Hakan YAZ | Yayın Ağustos 2019 | 2,068 Okuyucu
Kızlık zarı veya hymen (himen), (eski yunan evlilik ve düğün tanrısı Hymenaeus ‘tan) kadınlarda dış cinsel organın girişini kaplayan 2-3cm kadar içeride, 2-3 mm inceliğinde zarımsı bir doku kivrimidir. Oldukça çeşitli şekiller alabilen bu doku genellikle vajina girişinde ve hilal şeklindedir ve de ince kılcal damarlarla çevrilidir. Kızlık zarı, isminden dolayı zar gibi düşünülse de aslında gerçek bir zar değildir.

Anatomik olarak bilinen bir fonksiyonu yoktur. Doğurgan dönem öncesinde vajinaya mikroorganizmaların girmesini engellediği düşünülmektedir.

Bu doku ilk cinsel ilişki (ilk gece, gerdek, zifaf, zifaf gecesi diye de isimlendirilir) sırasında bütünlüğünü yitirir ve bunun sonucunda az miktarda kanama olur. Bu kanama miktarı nadiren fazla olabilir. Ayna ile bakıp kanayan yere pamuk ya da gazlı bez ile 10-15 dakika baskı yaparak durdurulabilir. Buna rağmen durmazsa doktora başvurmanız gerekebilir. Bazen de hiç kanama olmayabilir. Kanama olmaması zarın esnek olması ve ilişkiye müsaade eden bir yapıda olmasından kaynaklanabilir.

Kızlık zarı, bisiklete binme, ata binme, yüksekten düşme, masturbasyon yapma, sürtünme yoluyla ilişkiye girme nedeniyle bütünlüğünü yitirebilir ve kanayabilir.

Kızlık zarının yapısı ve şekli embriyo döneminde belirlenir, her 1000 kadından 1’i kızlık zarı olmadan doğmaktadır.

Çiftlerin ilk ilişki öncesinde cinsellik konusunda bilgi sahibi olması bu konu hakkındaki korkuları, önyargıları azaltacaktır. Vajinismusun en önemli nedenlerinden birisi kızlık zarı ile ilgili yırtılacak, kanayacak, acıyacak korkusudur.

Kızlık Zarı Şekilleri
Kızlık zarı pek çok anatomik varyasyona sahiptir.

Anüler Hymen (Yuvarlak halka) Kızlık Zarı:
Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyükse, penisin geçişine rağmen bütünlüğünü koruyabilir, kanamayabilir. Bu durumda “hymen duhule müsait” denir. Halk arasında ise “esnek zar” tabiri kullanılır.

Kresentrik Hymen (Yarımay) Kızlık Zarı:
Zar yarımay şeklindedir. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir.

Septalı Himen (Ara bölmeli) Kızlık Zarı:
Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır.

Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu) Kızlık Zarı:
Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile adeta bir “kevgire” benzer.

İmperfore himen (Deliksiz) Kızlık Zarı:
Hymenin ortasında delik yoktur ve vajina girişi tamamen kapalıdır. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir.

Mikroperfore himen (Küçük delikli) Kızlık Zarı:
Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Bazen cerrahi müdahale ile deliği genişletmek gerekebilir.

Multipar himen (Doğum yapmışlarda bulunan) Kızlık Zarı:
Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar “karinkül (hymen artığı)” olarak adlandırılır.

Ayrıca kızlık zarının çok kalın yahut esnek olmayan sekilde gelişmesi durumunda ilişkiye engel durum yaratacağından jinekolog tarafından bir müdahele gerekebilir.

Kızlık Zarı Dikimi
Kızlık zarı onarımı bir çok sebebe bağlı yapılabilir. Biz doktorlar neden diktirdiğini sorgulamayız, buna hakkımız da yok. Amerika’da bekaret kavramı hiç önemli değildir ama çok sayıda bayan kızlık zarı dikimi için bizlere başvururdu. Sebebi ise pişmanlık, erkek arkadaşının sınırı aşması, partner tarafından zorlanma, yaptığından pişmanlık duyma olabilir. Bazen kızlar vücut bütünlüğünün bozulduğunu düşünerek tedavi mahiyetinde bunu talep edebiliyorlar. Psikolojik anlamda rahatlamak için bunu isteyen olabilir. Tıbbi gereksinimiler nedeni ile vajinal muayene olmak zorunda kalan bayanlara resmi bir belge düzenleniyor, akabinde de onarım yapılabiliyor. Hasta geçmişi unutmak istiyor olabilir. Bir insanın kendi vücudu üzerinde değişiklik yapma tasarrufu kendisine aittir. Bir insan nasıl meme, burun estetiği yaptırıyorsa kızlık zarı ile ilgili de operasyon yaptırabilir.

Kızlık Zarı Nasıl Dikilir?
Eğer yırtılma yeni olmuşsa yırtılan uçlar bir araya getirilerek dikilir. Eğer kızlık zarı yırtıldıktan sonra 1 haftadan fazla zaman geçmişse farklı bir teknik kullanılarak onarım yapılabilmektedir.

Bu onarımı biz kliniğimizde lazerle vajinal daraltma kullanılarak ve ileri mikrocerrahi tekniklerle kızlık zarını yeniden oluşturarak yapıyoruz. Lazerle vajinal daraltma yapmamızın nedeni vajeni daraltarak hastamızın tamamen ilişkiden önceki haline dönmesini sağlıyoruz.

Kızlık Zarı Muayenesi
Eğer hasta kendi isteği ile bu muayeneyi olmak ve kızlık zarı hakkında fikir sahibi olmak istiyorsa muayene yaparım, kendisine sözel ve özel olarak durumu hakkında bilgi veririm. Resmi belge veremem.

Başkası tarafından getirilen, kendi rızası olup olmadığı belli olmayan hastalara (annesi, babası, kocası, erkek arkadaşı, vs) kızlık zarı muayenesi yapmayız. Bu mahrem bilgiyi hasta dışında birisi ile asla paylaşmayız. Hasta 18 yaş altındaysa yine kendisine bilgi verebiliriz.

Anne-baba eğer 18 yaş altı çocuğu için bilgi sahibi olmak istiyorsa ancak adli mercilere başvuru yaptıktan sonra bilgi alabilir.

Kızlık Zarı Dikim
Kızlık zarının natomik olarak farklı çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları anüler, septalı, kribriformis ve imperfore tipinde olup vajen girişinden 1-1.5 cm içeride yer alır. Bilinen bir fonksiyonu yoktur. İlk cinsel ilişkide (ilk gece, gerdek gecesi, zifaf gecesi) %80–85 kanama olur ve on dakika ile birkaç saat içinde kanama durur. İlişkiye hazır olmak ve arzulamak vajinal salgıyı arttırdığı için ilişki ağrısız olur. Kızlık zarı (kızlık zarı ankara) önceden perfore olmuşsa zamanı ve penis ya da elle perfore olup olmadığı belli olmaz.

Kızlık Zarı Tamiri


Kızlık zarı dikimi sosyal, kültürel, dinsel sebeblerden dolayı ilişkiden hemen sonra veya daha ileri bir tarihte yapılabilir.


Kızlık zarı dikimi sonrası ilk ilişkide kanama olur. İşlem çoğunlukla yarım saat içinde tamamlanır. Ertesi gün istirahat gerekli değildir.


Dikim öncesi jinekolojik muayne yapılarak hastanın kızlık zarının fiziksel durumu ve hastanın beklentisine göre ne yapılacağına karar verilir. Eğer gerekli olursa kızlık zarı dikimi ile birlikte daraltma da yapılır.


Doğuştan kızlık zarı olmayan ya da esnek olan (ilişkide kanamayan) durumlarda da kızlık zarı dikimi yapılarak doğal yırtılmaya çok benzeyen yırtılma sağlanır.

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası İyileşme


Kızlık zarı dikim sonrası birkaç saat istirahat yeterli olur. Ertesi gün işe dönebilirsiniz. Dikim sonrası ilk 48-72 saat çok az kanama olabilir. Geçici olanlarda ilşkiye kadar kalıcı olanlarda ise en az 6 hafta ata binmek, çok ciddi egsersiz gibi kuvvet gerektirici aktivitelerde bulunmamak gerekir.

Yeni Kızlık Zarı Dikimi Orjinali Gibi Olabilir mi?


Kanaması orjinal gibi olur. Kızlık zarı dikimi yapılan tekniğe göre orjinal gibi olabilir veya olmayabilir. Hem partneriniz hem de siz ilişkide ilk defa oluyormuş gibi hissedersiniz. Kızlık zarı dikimi sonrası ilk ilişkide kanama olur ve ilişki sırasında kızlık zarı dikimi yapıldığı anlaşılmaz.

İlk ilişkide ağrı olmasının nedenleri
İlk ilişkide aşırı ruhsal gerginlik
Korku gerginlik yaratır.Sinirsel gerginlik kaslarda gerilmeye yol açar.Vajina kaslarında kasılır, penisin vajene girmesi zorlaşır, ilişki bir mücadeleye döner. Zorladıkça kasılma artar ve ağrı oluşur.

İlk ilişkide sıyrık ve zedelenmeler
İlk ilişkideki zorlamalar vajen girişinde sıyrıklara neden olabilir.Sonraki ilişkilerde bu zedelenmeler ağrıya neden olur.Kasların zorlanması kas yırtıklarına neden olabilir.İdrar yapılan yer vajinaya yakın olduğundan yanlışlıkla buraya yapılan zorlu sürtünmeler idrar yaparken ağrılara neden olabilir

Kızlık zarı dikimi kalıcı ve geçici olarak yapılabilir. Kalıcı kızlık zarı dikimi eğer zarın yapısı ve yırtılma şekli müsait ise orjinali gibi müsait değilse flep yöntemi ile yapıyorum. Kalıcı yöntemde ayrıca gerekirse daraltmada yapılabilir. Geçici yöntem ihtiyaçtan önceki son hafta içinde yapılması gerekir.

Kızlık zarı dikimi için fiyat anestezi şekline ve yöntemine (kalıcı ya da geçici) olmasına göre değişmekte. Çeşitli kliniklerde çok çeşitli fiyatlar söylenmesine rağmen önemli olan yapılan işlemden kesin sonuç almak.

Kızlık zarı dikimi sonrası en çok sizi rahatsız eden konu kanam olup olmayacağı ve karşı tarafın anlayıp anlamamasıdır. Bugüne kadar hiçbir hastamızda bu iki sorunla karşılaşmadı. Kalıcı işlem sonrası iyileşme 3-4 haftayı bulmakta. Geçicide iyileşme süresi yok.

Kızlık zarı dikimi sonrası yarım saat içinde günlük yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Seyahat etme ile ilgili hiçbir sorun yaşamazsınız.

Kızlık zarı dikimi yaptırmak için fiyat kadar önemli hatta daha önemli olan sağlıklı, steril, sizin durumunuza uygun yöntem ile size hiçbir sorun yaratmayacak deneyimli bir doktor tarafından işleminizin yapılması.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı Dikimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hakan YAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hakan YAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Hakan YAZ
Gaziantep
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hakan YAZ'ın Makaleleri
► Kızlık Zarı ve Dikimi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatları Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıldır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Kızlık Zarı Dikimi ve Tamiri Op.Dr.Firdevs UĞUZ
► Kızlık Zarı Dikimi Hymenoplasti Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı Dikimi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:10
Top