2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb)
MAKALE #20728 © Yazan Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ | Yayın Ağustos 2019 | 2,177 Okuyucu
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) NEDİR ?

Okb bir anksiyete (kaygı) bozukluğudur. Hastalığa takıntı-zorlantı hastalığı da denilmektedir. Bireyin yapmak istemediği fakat tekrarladığı düşünce, his , fikir, takıntı veya davranışlar bütünüdür. Obsesyonlar ; bireyler tarafından mantıkdışı olarak yorumlanır ve kişiye yoğun sıkıntı ve huzursuzluk veren fikir ve düşüncelerdir. Kompulsiyonlar ise; obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hissini azaltmak veya yok etmek için tekrarlanan yineleyici davranış ve zihinsel eylemler bütünüdür. Kişi bu obsesyon ve kompulsiyonlar saçma olduğunu bilse dahi bunları yapmaktan ve düşünmekten kendini alı koyamaz. Tekrarlanan her davranış ve düşünce de kişiye yoğun sıkıntı ve kaygı hissini verir, gündelik hayatını ve yaşayış stillerini bozar.

OKB TOPLUMDA NE SIKLIKLA GÖRÜLÜR ?

Toplumda sık olarak görülen obsesif kompulsif bozukluk kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Her 100 kişiden 2-3’ünün bu rahatsızlığı yaşadığı saptanmıştır. Genellikle ergenlik dönemlerinde veya 20-30’lu yaşlarda başlar. Bazı durumlarda okul öncesindeki çocuklar dahil olmak üzere her yaşta görülebilmektedir.

OKB BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Obsesyonlar ve kompulsiyonlar toplumdan topluma ve kültürden kültüre değişkenlik gösterebilmektedir. En sık görülen okb türleri aşağıdaki gibidir ;

 Bulaşma Obsesyonu ve Temizlik Kompulsiyonu
 Kuşku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu
 Cinsel içerikli obsesyonlar
 Dini içerikli obsesyonlar
 Simetri/düzen obsesyon ve kompulsiyonları
 Dokunma kompulsiyonları
 Sayma kompulsiyonları
 Biriktirme ve saklama kompulsiyonları
 Batıl itikatlar, uğurlu, uğursuz sayılar ve renkler


OKB NEDENLERİ NELERDİR ?

Herhangi bir kesinlik kazanmamasına karşın OKB’nin nedeni olarak birkaç varsayım üzerinde durulmaktadır. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar şunları göstermektedir ;

- GENETİK NEDENLER :
OKB’li hastaların anne, babalarında veya diğer birinci derece akrabalarında OKB’nin sık olarak görülmesi bize rahatsızlığın genetik yapılı olabileceğini düşündürmektedir.

- BEYİN İŞLEVLERİNDE BOZULMA VE SEROTONİN DÜZEYİ :
Beyin üzerinde yapılan araştırmalarda beynin bazı bölgelerinde ve özellikle de beyin içindeki sinirsel iletimde önemli rolü olan serotonin maddesinin işlevlerinde bozukluk saptanması bunların OKB’nin nedeni olarak araştırılmasına yol açmıştır.

- ÇOCUKLUK ÇAĞI TRAVMALARI :
Çocukluk çağı travmalarına (örneğin, cinsel istismar) maruz kalanlarda ileri yaşamlarında önemli bir stres yaşantısı ardından OKB’nin ortaya çıkabilmesi erken çocukluk dönemlerinin OKB gelişiminde önemli rol oynadığını göstermektedir.

- KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ :
Kişilik yapısı olarak titiz, kuralcı, ayrıntıcı, mükemmeliyetçi özelliklere sahip olan kişiler OKB’ye yatkın kişiler olarak değerlendirilmektedir.

OKB TEDAVİSİ NEDİR ?

- İLAÇ TEDAVİSİ: Serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar OKB tedavisinde oldukça yaralı fayda sağlamaktadır. Serotonin Geri Alım Engelleyiciler (SSRI) adı verilen bu ilaç grubu OKB tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Tedavinin ilk zamanlarında kişide bulantı, baş ağrısı, uyku bozukluğu, midede rahatsızlıkları gibi kalıcı olmayan yan etkiler ile hastaların çoğunun dile getirmeye çekindikleri cinsel yan etkiler görülebilir (cinsel isteksizlik gibi). Ancak bu grup ilaçlar genellikle hastalar tarafından kolaylıkla kullanılan ve kullanımları sırasında bir sorun yaşanmayan ilaçlardır.

- BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI (BDT) TEDAVİ: Bilişsel tedavilerde amaç rahatsız edici düşüncelerin oluşturduğu sorumluluk duygusunu azaltmaktır. Obsesif hastalar kaygı verici düşünceler ile bu düşüncelerden kaçarak ve kaçınarak başa çıkmaya çalışırlar. Davranış tedavilerinde amaç hastayı kaygı veren ve kaygı oluşturduğu için kaçma ve kaçınma davranışlarına neden olan düşüncelerle [obsesyonlar] karşı karşıya getirmek ve bu karşılaştırmanın oluşturduğu kaygıyı azaltmak için devreye giren tekrarlayıcı davranışları [kompulsiyonlar] engellemektir. Hedef rahatsızlık veren düşüncenin oluşturduğu kaygıyı söndürmek ve alışma durumunun oluşmasını sağlamaktır. Bu şekilde yapılan tedaviye alıştırma tedavileri adı verilir.

 Bilişsel ve davranışçı terapiler hem hastalığın tedavisinde hem de özelikle hastalığın tekrarlanmasının önlenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Tedavide bazen tek başına, bazen de ilaç tedavileri ile birlikte kullanılabilmektedirler. Bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Dalında uzman kişiler hasta için en uygun tedavi programını oluşturup hastayı bilgilendirir ve tedavi süreci başlamış olur. Bilişsel davranışçı tedaviler tedavi seçenekleri arasında en önemli yeri tutmaktadır, OKB’nin tedavisinde çok önemli bir yeri vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Benan ŞAHİNBAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Benan ŞAHİNBAŞ'ın Makaleleri
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Şeyma ALTINEL
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Semiha KARA
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Nuray ŞAHİN
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb)' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Nedir ? Şubat 2020
► Wısc-R Zeka Testi Eylül 2019
► Otizm Ağustos 2019
► Depresyon Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:03
Top