2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?
MAKALE #20730 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Ağustos 2019 | 4,156 Okuyucu
Kemik kaybının çok olduğu bireylerde ya da sistemik (genel sağlık) durumu bozuk olan kişilerde bile implant tedavileri mümkün olmaktadır.Artık gelişen teknoloji ve yöntemler ile bireylere uygun implant tedavileri ve protez seçenekleri var olabilmektedir. Peki herkes için implant tedavisi uygun mudur?



Kendi dişlerini bakımsızlık nedeni ile kaybetmiş kişiler….? Bu kişilerin kendi hayatlarına tekrar dişli olarak devam etmeleri için bazı değişiklikler yapmaları gerekmektedir. YENİDEN AĞIZ BAKIMINA BAŞLAMAK GİBİ..!



Çünkü implantlar da tıpkı dişlerimiz gibi birçok mikroorganizmanın olduğu bir ağız ortamında bulunmaktadır. Bu nedenle ağız bakımı implantlar için de, en az sağlıklı dişlerin olduğu kadar şart. Yani mutlaka implant yaptıracak iseniz bu dişlere iyi bakmak zorundasınız.


Şimdi genel anlamda implant tedavisi yaptırmayı düşünen kişilere tavsiyelerde bulunmak gerekirse, şunlar söylenebilir;
• Sistemik durumunuzu yani genel sağlığınızı mutlaka kontrol altında tutun.
• Sigara kullanımınızı ve beslenmenizi düzenleyin ki implantlarınız sigara kullanımından olumsuz etkilenmesin.
• Mutlaka düzenli olarak diş hekimi kontrollerinize mutlaka gidin.
• Marka ve fiyat araştırması elbette önemli ama bu tedavi size uygun mu? Bu konu tedavinizin başarısında diş hekiminizin bilgisi, becerisi ve implantın kalitesi kadar önemlidir.



Ben implant tedavisi istemiyorum, bu tedavi bana uygun değil ise ben ne çareler aramalıyım diyen kişilere, diş hekimliğinin gelişen diğer yönü adhesive teknolojilerinden bahsetmek istiyorum.


Şöyle ki dişlerin minesi oldukça güçlüdür ve bu mine yapışma için uygun bir yapıya sahiptir. Diş minesi (en üst tabakası) özel yapıştırıcılar ile üzerine yapışan materyali tutuyor. Yani bir dişi yanında ki dişi taşıyabilir.


Geçmiş dönemde, hatta günümüzde de, dişlere kesim yapılarak; boş bir dişin iki yanında ki dişler kesilerek üzerine kaplamalar yapılmaktaydı. Buda bizlere diş eksikliğinde en sık kullanılan tedavi seçeneğini sunmaktaydı. Şimdi ise dişleri hiç kesmeden “MARYLAND” köprüsü denilen sistem ile eksik dişlerin yerine konulması mümkün olmaktadır.


Günümüzde 3D tarayıcılar diş hekiminin hayatını kolaylaştıran cihazlar haline geldiler. Bu cihazlar ile yapılan taramalar sonucunda, diş eksikliği; diş yanında ki dişler kesilmeden giderilebilir hale geldi. Hatta arka azılarda, yan dişlerde çürük var ise; eksik dişin yan dişler ile bağlantısı dolgular ile de yapılabilmekte. Yani yan dişlerin hem dolgu ihtiyacı hem de eksik diş ihtiyacı “MARYLAND” köprüler ile giderilmektedir.
BİRDEN FAZLA DİŞ KAYBI OLAN KİŞİLERDE İMPLANT ALTERNATİFİ NEDİR?
Kişinin ağzında 10-14 adet diş var ise; “FULL MOUTH” köprü dediğimiz, bütün dişlerin kronlandığı köprüler yapılabilir. Özellikle dişeti problemi olan kişilerde, diş kesimi yapılırken extra yapılacak olan lazerin ise dişeti iyileşmesine çok faydası vardır. Şöyle ki bu tedaviyi yaparken tüm dişlerin kesilmesinin ardından hastaya bir hafta takacağı geçici bir diş yapılır. Hasta diş kesimini takiben aynı gün dişlere kavuşur.
Öncelikle diş kesimi ardından lazer ile dişeti tedavisi yapılırken peşine dişlerin etrafında dişeti iyileştirmesini hızlandıracak OZON TERAPİ yapılır. Bu da kötü mikroorganizmanın ağızdan gitmesine yardımcı olur. Birde tüm dişler geçici dişlerle yeni bir kapanışa yani basmaya geçer. Böylece dişlerin eksikliğinden aşırı yük almış dişler geçicilerin takılması ile yükü yanında ki dişler ile bölüşür. Böylece dişlerin sallanmaları da bir miktar azalmış olur.


Bu geçici dişler ile daha sonra yani bir haftalık bekleme süresi dolduktan sonra, yeni protezlere geçmeden, aynı geçiciler içerisinde CaOH2 içeren; diş yapısını güçlendiren yapıştırıcılar ile yapıştırılarak 2 ay kadar bekletilir. Bu süre kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir; bazı kişilerde 2 ay sürerken bu süre bazı kişilerde 2 hafta olabilmektedir. Bu esnada diğer dişlerin iç kısmı da onarılır. Yani diş hem içten hem dıştan onarılır ve üzerine yapılacak ister zirkonyum ister metal destekli kaplamaya hazır hale getirilir. Dişler güçlendirilir ve tazelenir. Bu dönemde birçok hastanın ağız kokuşundan kurtulduğu gözlenmektedir. Daha sonra da yeni yüz bütünlüğüne uygun esas protez kaplamalar yapılır.


Ağızda birkaç dişi olan ve kemiği olmayan kişilerde, ÇITÇITLI PROTEZ dediğimiz bir kısmı sabit bir kısmı takılıp çıkarılan protezler, hastamızı estetik açıdan rahatlatırken çiğneme fonksiyonlarını da yeniden kazandırır.


İmplant tedavisinin istenmediği durumlarda ya da kişiye uygun olmadığı durumlarda yani implant tedavisinin söz konusu olmadığı uygulamalarda, tedavi yöntemlerinin modernize edilmiş hallerini hastalarımıza uygulamak mümkün olmaktadır. Diş hekimliğinde eksik dişin yapımı günümüzden çok eskilere, Mısırlılara, dayanan bilim ve sanattır. Bu neden ile eksik dişlerin tedavileri ihmal edilmemektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
► İmplant Dt.Burak BAYRAK
► Dental İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Dental İmplant Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İmplant Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top