2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Terapiyle Acı Anılar Unutulur mu?
MAKALE #20788 © Yazan Psk.Mustafa COŞGUN | Yayın Eylül 2019 | 1,768 Okuyucu
Güncel ve etkili bir psikoterapi yöntemi olan EMDR terapi travmatik yaşam olayları yaşamış kişilere umut olan, onların acılarını yaralarını saran güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır.
Herkes kendi hayatında unutamadığı geçmişte acı veren mutlaka bir anısı olmuştur. Geçmişten bugünümüze kadar yaşadığımız acı anılarımız; bugünümüzü daha sağlıklı yaşamamızda önümüzde engel oluşturmaktadır. Anne babamızla, kardeşlerimizle, okul hayatımızda, sosyal çevremizde, romantik ilişkilerimizde, iş hayatımızda v.b. yaşadıklarımız şuanda değiştirmek istediğimiz ve kurtulmaya çalıştığımız problemlerin temelini oluşturuyor olması çok muhtemeldir.
Yaşanılan olumsuz olaylar karşısında; insanların bu acı anıların etkisini üzerinden atarak, yaralarını sarıp, günlük yaşama devam edebilecek güce ulaşmaları için yapabileceği tek şey umutsuz bir şekilde beklemek olmuştur. Bu çaresizce bekleyiş kişileri günden güne daha da kötüye götürerek günlük yaşamda hayattan keyif almadan mutsuz bir şekilde yaşamlarına devam etmek zorunda kalmıştır. Kimisi benim kaderim buymuş diyerek kabul ederek bir şekilde hayatına jkeyif ve lezzet almadan devam etmiş, kimisi isyan ederek yaşatılanların bedelini ödetmeye, intikam almaya çalışmıştır. Her birey bu yaşam olayları karşısında farklı tepkiler düşünceler, duygular, inançlar geliştirmiştir. güven algıları yıkılmış, kendilerini çaresiz hissetmiş, umutsuzluğa sürüklenmiş, kaygılı kişilik yapılanması oluşturmuş, öfkeli bir kişilik haline bürünmüş, yıllarca utançla yaşamış, yetersizlik duygularıyla baş başa kalmış v.b. gibi psikolojik yapılanmalar gelişmiştir. Travmatik acı olaylar karşısında ortaya çıkan şok, kaygı, stres, çaresizlik, umutsuzluk, tedirginlik, kin, nefret, öfke, pişmanlık, hayal kırıklığı v.b. gibi duygular ortaya çıkarak yaşamlarını yönetmelerine ve hayatlarını kontrol altına almalarına engel olmuştur. Nedenini bilmediğimiz bir çok davranış kalıpları geliştirmişizdir. Kimisi öfkeli, tedirgin, kaygılı, umutsuz, çaresiz kişilik yapıları geliştirerek gerçek benliklerine ulaşamamışlardır.
Geçişmişte yaşadıklarımız bugünümüzü neden etkilemektedir?
Biliçaltımız yaşadığımız olumsuz olaylar karşısında geçmiş yaşamla bağ kurarak şuanda var olan problemlerimizin temelini oluşturmaktadır. Her ne kadar bu yaşadıklarımızı önemsemesek bile şimdiki güncel problemlerimizle yakından ilişkilidir. Şimdide var olan problemlerimizin (öfke, panik atak, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, kaygı bozuklukları, fobiler v.b.) gün yüzüne çıkması ve bizi şuanda rahatsız etmelerinin altında yatan olumsuz yaşam olaylarıdır. Sürekli kirli olduğunu düşünen kişilerde cinsel istismar, taciz öyküsü olabilir ve ne yaparsa yapsın ben kirliyim inancını üzerinden atamaz. Kendisinin kirli olduğuna inanarak yaşamı boyunca bu kirden kurtulmak için olabildiğince bütün enerjisini temizliğe ayırabilir. Sosyal fobisi olan bir danışanın bu probleme başlama öyküsü sınıfta öğretmeninin aşağılanmasından sonra oluşabilir. Ben değersiz biriyim inancı oluşarak sosyal ortamlarda sürekli dışlanacağını değer görmeyeceğini düşünerek kaçma girişiminde bulunabilir. Panik atak problemi; ilk yaşanılan kalp çarpıntıları sonucu hastaneye kaldırılarak, kişide sürekli bu korkuyu yaşamasına neden olup yine aynı şeyler başıma gelecek endişesiyle bu durum kişi için büyük bir problem haline dönüşebilir.
Peki bu olumsuz travmatik yaşam olaylarını unutabilir miyiz?
Unutmak, silmek hiçbir terapi yaklaşımında yoktur. Beynimiz sadece bastırma savunma mekanizmasını kullanarak bu yaşam olaylarını biliçaltına iter. Bilinçli zihnimiz her ne kadar hatırlamasa bile bilinçaltında olan bu yaşam olayları bize yine rahatsızlık vermesi kaçınılmazdır.
Bizim amaçladığımız bu yaşam olaylarında bilinçaltımızda oluşan travmatik yaşam olaylarından yola çıkarak; yaşadığımız problemlere eşlik eden olumsuz duygulardan (öfke, kırgınlık, hayal kırıklığı, pişmanlık, çaresizlik, umutsuzluk, panik, heyecan, stres, yalnızlık v.b), rahatsızlık veren düşüncelerden, olumsuz beden duyumlarından (ağrı, kaygı, çarpıntı, terleme, ağırlık, titreme, çökkünlük v.b), unutamadığımız sahneler ve bu yaşam olayları sonrasında gelişen temel inançlarımız (çaresizim, tehlike altındayım, kontrol bende değil, güvende değilim, yanlı bir şey yaptım, kimseye güvenemem, öleceğim, üstesinden geleme, ezik ve güçsüz biriyim v.b)ile çok yönlü çalışarak bilinçaltımızın köklü bir değişime gitmesini sağlamaktayız.
Olumsuz yaşam olaylarımız sonucunda gelişen dört faktörle çalışarak beynimizin doğal iyileşme mekanizmasınız harekete geçirerek kendi iyileşmesini sağlarız. Bunu da bilateral uygulamalar yaparak (çift yönlü göz hareketleri, iki yönlü vuruşlar, sesli uyarımlar v.b) gerçekleştirmekteyiz.
Beynin unutmasını sağlamaktan ziyade yaşadığımız olumsuz olaylara eşlik eden olumsuz duygu durumlarını, düşüncelerimizi, temel inançlarımızı, sahneleri, beden duyumlarımızı çalışmak hem daha sağlıklı olmakta hem de iyileşmenin kalıcı olmasına fırsat tanımaktadır.
Sağlıkla kalın..
Psikolojik Danışman&Psikoterapist Mustafa COŞGUN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Terapiyle Acı Anılar Unutulur mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mustafa COŞGUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mustafa COŞGUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa COŞGUN Fotoğraf
Psk.Mustafa COŞGUN
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mustafa COŞGUN'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emdr (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Terapiyle Acı Anılar Unutulur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:08
Top