2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkeklerde Meme Büyümesi (Jinekomasti) Tedavisi
MAKALE #2082 © Yazan Doç.Dr.Hayati AKBAŞ | Yayın Aralık 2008 | 49,132 Okuyucu
ERKEKLERDE MEME BÜYÜMESİ (JİNEKOMASTİ)

Erkeklerde meme büyümesi oldukça sık karşılaşılan ve rahatsız edici bir durumdur. Tıbbi dilde jinekomasti olarak adlandırılan erkeklerde kadın memesini andırır bir meme görünümünün oluşmasını ifade etmek için kullanılır. Jinekomasti hemen her yaşta ortaya çıkabilir ve yaklaşık olarak erkek nüfusun yaklaşık % 60 kadarını etkiler. Bu şu demektir; yaklaşık her 10 erkekten 6’sında bu problem mevcuttur. Memeler kadınlar için ne kadar önemli fonksiyonel ve estetik bir aksesuar ise tam tersine erkekler için ise hiç istenmeyen ve kabullenmesi zor bir durumdur.

Jinekomasti gerçek ve yalancı olarak 2 gruba ayrılır. Gerçek jinekomastide memelerin büyük olmasının nedeni meme dokusunun fazlalığındandır. Pseudojinekomasti yani yalancı jinekomastide ise memelerin büyük olmasının nedeni meme dokusu fazlalığından değil o bölgede normalden fazla yağ dokusu bulunmasındandır. Görüntü olarak ikisi arasında hiçbir fark yoktur. İkisinin de görünüşü aynıdır ve hasta hatta hekim bile çoğu zaman ikisini ayırt edemez. Mamogram ya da Ultrasonoğrafi gibi tetkiklerle meme büyüklüğünü oluşturan dokular kolayca ayrılabilir. Glandüler ya da meme bezi dediğimiz dokunun fazlalığında çok enderde olsa meme kanseri riski de dikkate alınarak tedavi yönlendirilir. Tedavide de bazı nüans farklılıkları olabilmektedir.

Yine erkeklerde meme büyümesi fizyolojik ve patolojik olarak 2 gruba ayrılabilir. Yeni doğan bebeklerde, ergenlik dönemi erkek çocuklarda ve yaşlılarda görülen meme büyüklükleri genellikle hormonal dengedeki değişimlerle ilgilidir ve bir hastalık bulgusu vs değildir. Patolojik türde jinekomastide ise erkekte meme büyümesine yol açan anormal bir durum söz konusudur. Örnek olarak bazı karaciğer hastalıklarında, genetik ve sendromik bazı hastalıklar, bazı kanser türlerinde, testis tümörlerinde, alkol tüketimi, ya da steroid türü ilaçlar başta olmak üzere bazı ilaç kullanımlarına bağlı olarak erkeklerde meme büyüklükleri ortaya çıkabilir.

Bunların dışında fazla kilo alma ve obezite durumlarında yine meme büyümeleri sık rastlanılan durumlardandır. Belli bir kilonun üzerine çıkan erkeklerde diğer vücut bölgelerinin yanında göğüslerde yağlanmaya ve büyümeye başlar. Kilolu küçük erkek çocuklarında bile meme büyümesi oldukça dikkat çekici olabilir.

Özellikle küçük erkek çocuklarda, ergenlik dönemi erkek çocuklarda ve 30 yaş altı gençlerde meme büyüklüğü çok rahatsız edicidir. Ergenlik döneminde ortaya çıkan meme büyümesi çoğu zaman iki taraflı olmasına rağmen bazen tek taraflı olabilir. Yine çoğu zaman görüntünün dışında rahatsızlık vermemesine rağmen bazen oldukça ağrılıdır. Bu çocuklarda ağrı o kadar fazla olabilir ki bazen kıyafetlerinin teması bile çok rahatsız edicidir.

Meme büyüklüğünün normal fizyolojik bir nedenden dolayımı yoksa bir başka neden den dolayımı olduğunu anlamak bir hekim muayenesi gerektirebilir. Özellikle çocuklarında bu tür problemi olan aileler bu konuda çok duyarlı olmalı ve muayene için hekime müracaat etmekte tereddüt etmemelidir. Bir hormonal bozukluğa bağlı anormal bir meme büyümesinin erken dönemde teşhis edilmesi hem çocuk ve hem de aile için ileride telafisi mümkün olmayan problemlerin çözümünde yararlı olabilir.

Bu şekilde çocukları olan ebeveynlerin mutlaka bir dahiliye uzmanı, genel cerrahi uzmanı yada bir plastik cerrahi uzmanına müracaat etmesi yararlı olacaktır. Bir sonraki yazımızda erkelerde meme büyüklüğünün tedavisinde neler yapılabildiğinden bahsedeceğiz.

ERKEKLERDE MEME BÜYÜMESİ (JİNEKOMASTİ) TEDAVİSİ ?

Kadın vücut imajının çok önemli bir parçası olan memelerin erkeklerde yalnızca estetik açıdan çok rahatsız edici değil aynı zamanda bazen oluşturduğu hassasiyet, ağrı ve çok enderde olsa taşıdığı kanser riski nedeniyle tedavisi de çok önemlidir.

Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan meme büyüklüklerinin çoğu iki taraflıdır, bir kısmı çok ağrılı ve hassastır ve önemli bir kısmı zamanla kendiliğinden kaybolur, herhangi bir tedavi gerektirmez. Bir kısmı ise ergenlik döneminden sonrada devam eder. Yine özellikle belli bir yaşın üzerinde erkeklerde fizyolojik olarak adlandırılan meme büyümeleri olur ve bunlar çoğunlukla fiziksel rahatsızlıklar oluşturmaması nedeniyle kişileri çok fazla rahatsız etmeyebilir. Ancak belli bir limitin üzerinde büyüklüğe sahip olanlarda ve kıyafet kullanmada ve sosyal yaşantıda bazı sıkıntılara sebep olacak büyüklüğe sahip olanlarda bunlar rahatsızlık kaynağı olabilirle ve tedavi arayışları başlar.

Bunların dışında özellikle genç ve orta yaş grubu erkeklerde hangi sebeple ortaya çıkmış olursa olsun meme büyüklüğü eğer bir rahatsızlık kaynağı oluşturuyorsa ‘ki bu fizikselde olabilir psikolojik de’ mutlaka tedavi edilmesi gerekli olabilir.

Jinekomasti nasıl tedavi edilir?

Eğer bir erkek de meme büyüklüğü varsa ve zeminde bir hormonal bozukluğa bağlı olarak oluşmuşsa önce tabiî ki zemindeki bu hormonal bozukluğun tedavisi gerekir. Böyle durumlarda endokrinoloji muayenesi ve tetkikleri yapılması gerekir. Endokrinolojik bir nedenle oluşmuş olan bir meme büyümesinin tedavisi de endokrinolojik yani hormonal ve medikal tedavi olacaktır. Yapılan bazı klinik çalışmalarda ilaçlarla meme büyüklüğünün tedavisinin mümkün olabildiği kanıtlanmıştır. Tabiî ki bu durum tüm bu şekilde problemi olan herkesi kapsamaz. Sadece seçilmiş bazı jinekomasti gruplarında ilaçla meme küçültmenin bir cerrahi müdahale gerektirmeksizin mümkün olabildiğini belirtmek istiyorum. Buna karar verecek olan tabiî ki konunun uzmanı bir doktor olup çoğunlukla bir endokrinolog karar verecektir.

Ayrıca ilaçla tedavi dışında bazı sportif aktiviteler ve vücut şekillendirme yöntemleriyle meme büyüklüğünü bir miktar daha az dikkat çekici hale getirmek mümkün olabilmektedir.

Bunların dışında kalan erkelerde meme büyüklüğü yani jinekomasti olgularının çoğunda tedavi ancak bir cerrahi müdahale ile mümkündür. Cerrahi tedavi esas olarak iki kısma ayrılarak incelenebilir.

1-Klasik cerrahi yöntemlerle jinekomasti tedavisi
2-Liposuction yani yağ boşaltma yöntemiyle tedavi

Klasik cerrahi yöntemle meme tedavisinde fazlalık olan meme dokusu, yağ dokusu yada deri dokusu belli ilkeler içerisinde çıkartılır ve meme normal ölçülerine getirilir. Memenin büyüklüğüne göre oluşacak ameliyat izide değişir ama genellikle kişiyi çok rahatsız etmeyen bir ameliyat izi ile problem çözülebilir. Tabiî ki ameliyatın bir Plastik cerrahi uzmanınca yapılması gerekir ve ameliyattan önce doktor ve hasta ayrıntılı bir şekilde durum hakkında konuşmalı ve bilgilendirilmelidir.

Liposuction yada yağ alma yöntemiyle memelerin küçültülmesi bir çok jinekomasti vakasında mümkündür. Deri esnekliğinin yeterli olduğu, özellikle genç ve orta yaş erkeklerde en iyi tedavi şekli olabilir.

Sonuç; olarak erkeklerde meme büyüklüğü birçok kimse için çok önemli bir problemdir ve bu problemin çözümü de mümkündür. Mutlaka bir Plastik Cerrahi uzmanına müracaat edilmeli ve tedavi konusunda ayrıntılı bilgi alınmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkeklerde Meme Büyümesi (Jinekomasti) Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hayati AKBAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Hayati AKBAŞ
Samsun
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın Makaleleri
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Erkeklerde Meme Büyümesi (Jinekomasti) Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:33
Top