2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Ekimi Nedir, Kimlere Yapılır, Saç Ekiminde Kullanılan Yöntemler Nedir?
MAKALE #2083 © Yazan Doç.Dr.Hayati AKBAŞ | Yayın Aralık 2008 | 10,266 Okuyucu
SAÇ EKTİRMEYİ DÜŞÜNEN KİMSE GERÇEKCİ OLMALIDIR.

Erkek tipi kellik olarak adlandırdığımız, hem erkeklerde ve hem de kadınlarda önemli bir estetik sorun olan saç dökülmesi ve kellik konusunda en radikal çözümün saç nakli veya daha popüler deyişle saç ekimi olduğunu yazılarımızda birçok kez vurguladık.
Bir önceki yazıda ise kellik probleminin çözümünde ana olarak iki yol bulunduğunu, bunlardan birisinin saç protez yöntemleri olduğunu, diğerinin ise kişinin kendi saçları ile problemi çözmeye yönelik cerrahi nakil yöntemleri olduğunu vurguladık.

Yine cerrahi nakil yöntemleri dendiğinde ise esas olarak saç ekiminin olduğunu belirttik. Saç ekimi kellik problemi olan erkek yada kadında, kel olan bölgeyi saçlı hale getirmek için başın saçlı olan bölgesinden saçların bu bölgeye transfer edilmesidir.

Bu işlem yani saç ekimi, uzman ellerde ve uygun koşullarda yapıldığı zaman sonuçları oldukça tatmin edici. Özellikle Brezilyalı Plastik Cerrah Carlos Oscar Uebel’in 1991 yılında ilk olarak uyguladığı ve Plastic and Reconstructive Surgery degisinde yayınladığı ‘’micrograft and minigraft: A new approach for baldness surgery’’ isimli çalışmasından sonra saç ekimi konusunda son derece başarılı sonuçlar alınmaya başlanmıştır.
Saç ekimi yaklaşık 100 yıldır bilinen fakat özellikle 1940 lı yıllardan sonrada sıkca uygulanan bir yöntem olmasına rağmen başarılı ve tatmin edici sonuçları elde etmek ancak 1990 lı yıllardan sonra mümkün olmaya başlanmıştır.

Bu bilgilerin bir çoğunu bu konuya özellikle ilgi duyan herkes bizzat bizden yada internet ortamında başka kaynaklardan işitmiş olabilir fakat bilgilerin tazelenmesinin yararlı olduğunu düşündüğüm için zaman zaman tekrarlamakta fayda görüyorum.

Netice olarak saç ekimi uygun kellik durumlarında dünyada günümüzde en etkili ve geçerli yöntemdir.

O zaman şu soruyu önce herkes adına sormak ve sonrada cevaplandırmak istiyorum;

Saç ekimi yöntemiyle kellik sorunu olan herkes de başarılı ve tatmin edici sonuç elde etmek mümkün müdür?

Saç ekimi sonrası ortaya çıkacak sonucu ve başarıyı etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan bazılarını kısaca sıralamakta fayda var.

Kişinin kellik derecesi,
Mevcut saçların kalitesi,
Ekim işlemini yapacak olan Plastik cerrahi uzmanının ve ekibinin bu konudaki tecrübesi,
Saç ekimi yapılacak kişinin beklentisinin gerçekçi olması,
Ekimin sonucunu ve başarısını etkileyen bu faktörlerin her birisi ayrı bir yazının konusu olup, bunlardan yalnızca kişinin beklentisinin gerçekçi olması konusunda bazı gözlem ve tecrübelerimi aktarmak istiyorum.

Kellik sorunu olan ve saç ekimi yoluyla bu sorununa çözüm arayan kimse eğer sonuç konusunda gerçekçi bir beklentiye sahip ise sonuç çoğu zaman oldukça tatmin edici olmaktadır.

Tam tersine bu kimse gerçekçi olmayan bir beklenti içerisinde ise yani saç ekimi sonrasında çok yoğun bir saça kavuşacağını, saç sıklığının neredeyse başın saçlı kısımları ile aynı sıklık ve kalitede olacağını düşlemişse, ortaya çıkacak sonuç tam bir hayal kırıklığı olabilir.

Bu kişi bir seans saç ekimi sonrası ortaya çıkacak sonuç konusunda gerçekten gerçekçi bir beklenti içerisine girerse ortaya çıkacak sonuç hem bu kişinin kendisini ve hemde operasyonu gerçekleştiren ekibi mutlu edecektir. Kendi tecrübelerimize dayanarak ifade etmek gerekirse bizim ekim yaptığımız kimselerin çoğu sonuçtan oldukça memnun olmasına rağmen bazıları ne yazık ki hayal kırıklığı yaşamaktadır.

SAÇ EKİMİ NEDİR?

Saç ekimi günümüz en sık yapılan estetik operasyonların başında gelmektedir. Özellikle erkeklerin karşılaştığı estetik problemlerin başında kellik gelmekte olup, bu sorunun çözümünde günümüzde en geçerli yöntem saç ekimidir. Erişkin çağı erkek nüfusunun yaklaşık yarısı kellik sorununu yaşamaktadır. Saçsızlık yani kellik erkeklerin çoğunda psikolojik yönden bir rahatsızlık kaynağı olmakta, bazıları ise bu sorunu çok daha abartılı bir şekilde günlük hayatına yansıtmaktadır. Bazı kimseler bu durumu normal olarak kabullenip normal yaşantılarına yansıtmamaya çalış salarda bazıları çok yoğun bir şekilde adeta takıntı derecesinde bu durumlardan etkilenmektedir. Kellik sadece erkelerde bir sorun olarak karşımıza çıkmamak da kadınlarda da görülebilmektedir. Erkeklerle kıyaslandığında, kadınlarda kellik sorunu çok daha nadir olarak görülür.

Kellik nedenleri çok daha geniş olarak bir başka yazımızda konu edileceği için burada anlatılmayacaktır. Bu yazının amacı kellik tedavisinde günümüzde en sık kullanılan saç ekimi konusunda okuyucuları bilgilendirmektir. Saç ekimi sınırlı uyuşturma altında başın arka kısmından alınan saçlı derinin folliküllere, yani saç köklerine ayrılarak başın saçsız olan bölgesine yeniden dağıtılmasıdır. Yani kişinin kendine ait olan saçların kel alanlara ekilmesi işlemidir. Bu işlem farklı tekniklerle yapılmakta olup zaman zaman saç ekiminde FUT tekniği ya da FUE tekniği veya mikro-minigraft megasession tekniği gibi farklı isimlerle anılan teknikler mevcuttur. Hangi teknik kullanılırsa kullanılsın yapılan işlemin esası aynı olup saçlı bölgeden kökü ile birlikte saçın alınması ve kel olan bölgeye uygun bir şekilde yerleştirilmesi söz konusudur. Yapılan işlem bir cerrahi işlem olmasına rağmen diğer cerrahi işlemlerle kıyaslandığında oldukça basit, riskleri oldukça az sonuçları ise yüz güldürücü bir müdahale şeklidir.

Saç ekimi operasyonu kolay bir operasyon olmasına rağmen bir ekip çalışması gerektiren, zaman ve sabır isteyen, aynı zamanda bilgi ve yetenek isteyen bir tedavi şeklidir. Operasyon yapılan yerin mutlaka ameliyathane koşullarını içermesi gerekir. Basit bir koltuk üzerinde sıradan bir ofiste ya da muayenehanede yapılacak kadar basit bir işlem de değildir. Bu operasyon mutlaka bir ekip tarafından yapılmalıdır ve ekip Plastik Cerrahi uzmanının gözetiminde olmalıdır. Gerekli ekip, deneyim, donanım ve donanıma sahip olmak da başarılı bir saç ekimi için olmazsa olmaz koşullardır.

Uygun bir ortamda uygun bir teknikle yapılan saç ekimi işlemlerinin sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Birçok vakada tek seans da tatmin edici sonuçlar alınabilmesine rağmen, Başarılı ve tatmin edici sonuçlar için 2 ya da nadiren 3 seans ekim işleminin yapılması gerekebilir. Ekim yapılan bir olguda 2 seans arasında en az 6 aylık bir zaman geçmesi gereklidir. Saç ekimi yapıldıktan sonra ikinci bir seans’a gerek olup olmadığına 6 ayın sonunda ekimi yapan hekim ve ekimi yaptıran kişi birlik de karar verir.

Saç ekimi sonrası çıkan saçlar kişinin kendi doğal saçları olduğu için tamamen normal fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahiptir. Diğer saçlar gibi uzar, tıraş edilir, boyanır vs. Saçın tüm karakteristikleri alınan bölgenin özelliklerini taşır. Bu özellik nedeniylede başın arka kısmından alınarak ekilen saçlar dökülmez çünkü biliyoruz ki saçlarımız ne kadar dökülürse dökülsün başın arka kısmındaki saçlar dökülmemektedir. Aynı hafıza ekim sırasında diğer özelliklerle birlik de yeni yerine taşınmaktadır.

Saçsızlık ya da bir başka deyişle kellik sorunu yaşayanlar için günümüzde en geçerli yöntem saç ekimdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekimi Nedir, Kimlere Yapılır, Saç Ekiminde Kullanılan Yöntemler Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hayati AKBAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Hayati AKBAŞ
Samsun
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Hayati AKBAŞ'ın Makaleleri
► Saç Ekimi Nedir? Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Fue ile Saç Ekimi Nedir? Op.Dr.Zekeriya KUL
► Hacamat Nedir? Nasıl Yapılır? Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Saç Ekimi Nedir, Kimlere Yapılır, Saç Ekiminde Kullanılan Yöntemler Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Ekim 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:38
Top