2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Skolyoz ve Proloterapi
MAKALE #20831 © Yazan Dr.Ülkü SARPKAYA | Yayın Ekim 2019 | 2,327 Okuyucu
Omurgayı saran bağ dokusunun, zaman içinde duruş bozukluğu, kilo alma ve yanlış hareket gibi nedenlerden ötürü yıpranması sonucu kişinin hayatını bütün yönleriyle etkileyen hastalıklara zemin hazırlanmış olur. Günümüzde omurga hastalıkları arasında; skolyoz ve kifoz birinci sıradadır.


Skolyoz, toplumda yaklaşık %2 ila 4 oranında görülür. Bunlardan çok büyük bir kısmı düşük dereceli eğriliklerdir. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir. Omurgasında eğriliği olan kişilerin ancak yüzde 10’unda skolyoz, tedavi gerektirecek dereceye ilerler.



Okul öncesi dönemde erkeklerde sıkça görülen bu rahatsızlık, ergenlik dönemindeki kızlarda büyüme hızına da bağlı olarak 3-5 kat daha fazla görülür. Erken dönemde hastada kuvvetli bir şikayete neden olmayan skolyoz, çoğunlukla okul taramaları sonucu ya da herhangi bir nedenle çekilen röntgen grafilerinde tesadüfen tespit edilir. Diğer yandan, çocuğun gövde görünümündeki bozukluk, ailelerin doktora başvurmasındaki en önemli nedenlerdendir. Omuzlarda, kürek kemiklerinde, meme seviyesinde ve bel kıvrımlarında görülen simetri bozuklukları ilk göze çarpan bulgulardır. Bu duruma bel ve sırt ağrıları da eşlik edebilmektedir. Eğriliğin derecesi arttıkça solunum sıkıntısı da ortaya çıkabilmektedir.



Skolyoza bağlı olarak omurga dışında kalça, göğüs kafesi ve kürek kemiklerinde de kaymalar oluşur, duruş ve görüntü bozukluğu ortaya çıkar. Gelişme çağındaki çocuklarda bu durum, gelişen ve büyüyen omurgada anormal yüklenmeye ve bunun sonucu olarak da omurlarda deformelere neden olur.


Proloterapi enjeksiyonu ile omurganın postur bozukluğu ve ağrı ile karakterize olmuş rahatsızlıklarına cerrahi müdahelede bulunmadan veya uzun süreli ilaç kullanmadan çözüm üretmek mümkündür.


Cerrahi olmayan bir tedavi yöntemi olan proloterapi ABD’nde yaklaşık 75 yıldır uygulanmakla birlikte son yıllarda yapılan çalışmalarda etkinliğinin ve güvenliğinin kanıtlanması ile önem ve güncellik kazanmıştır. Proloterapi yaralanmış ve ağrılı bölgelerde vücudun kendi doğal iyileşme mekanizmalarını uyararak etki eder. Omurga ve eklemlerde hasarlı bağların, tendonların ve kıkırdağın güçlenmesi sonucunda ağrı azalır ve fonksiyonlar iyileşir. İyileşmenin devamlılığı ve artırılması için uygun egzersizler ve omurga ve eklem korunma teknikleri ile birlikte uygulanmalıdır.


Proloterapi konusunda yapılan çalışmaların sayısı arttıkça etkinliği daha da iyi anlaşılmakta ve uygulama alanı giderek genişlemektedir. Konum olarak daha çok Fizik tedavi ile Cerrahi tedavi arasına yerleştirilmekte olup cerrahi sonrasında da uygun vakalarda ağrının giderilmesinde ve fonksiyonun arttırılmasında faydalı olabilmektedir. Yine benzer şekilde, proloterapi sonrasında tedavinin etkinliğinin arttırılması amacıyla Fizik tedavi uygulanabilmektedir.


Skolyoz ve kifoz elbetteki sadece proloterapi ile değil proloterapi ile paralel ilerleyen egzersiz veya egzersiz+korse tedavisiyle olumlu sonuçları beraberinde getirir. Bu egzersizler ve proloterapi sayesinde hastada ağrı kontrolu sağlanabilmektedir.
Skolyoz için planlanan özel egzersiz programı Schroth metodudur.Schroth Metod Egzersizlerinde amaç üç boyutlu düzeltmeyi sağlamaktır.


Prensipleri:
* Bölgesel solunum teknikleriyle spinal rotasyonu düzeltmek ve akciğer kapasitesini artırmak
* İzometrik egzersizler, solunum teknikleri ve pelvik düzeltme egzersizleriyle spinal postürün düzeltilmesi
* Terapi sırasında ve günlük yaşamda doğru postürün sağlanıp korunması

Yapılan çalışmalarda egzersiz eşliğinde proloterapi uygulanan skolyozlu bireylerde Cobb açısında 10dereceye kadar anlamlı azalma gözlemlenmiştir.


Bizlerde kliniğimizde takip ettiğimiz hastalarımızdaki gelişmeleri kaydettik. İlk 1yıl 3 haftada 1, daha sonra 3 ayda bir proloterapi uygulaması yapılan skolyoz hastamızı ev egzersiz programlarıyla da destekleyerek gözlemledik.ilk yıl 9.5 olan açımızı önce 6.0a daha sonraki yıl 4.5 e kadar düşürerek anlamlı sonuçlar aldık.

Sıkça sorulan sorular


PROLOTERAPİ SKOLYOZ İÇİN KESİN ÇÖZÜM MÜDÜR?


Hiç bir tedavi yöntemi kesin çözüm değildir.Proloterapinin birçok hastada başarı sağladığını söyleyebiliriz. Ameliyat gibi komplikasyon riskleri olan bir işlemden önce yan etkileri az, doğal, zararsız, kalıcı ve etkili olan proloterapi yönteminin uygulanması yanlış olmayacaktır.Tek başına egzersiz olmadan uygulanan proloterapi yetersiz kalacaktır.

PROLOTERAPİNİN ETKİSİ GEÇİCİ MİDİR?


Geçici değil. Araştırmalar enjeksiyon sonrası egzersiz tedavisini sürdüren hastaların daha uzun süre iyilik hissi bildirdiklerini gösteriyor.

PROLOTERAPİ ENJEKSİYONUNDAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?


Enjeksiyondan sonraki ilk gün, günde 3 defa 15 dk soğuk uygulanmalıdır. Ağır veya uzun süren aktivitelerden kaçınılmalıdır. Ağrı olursa parasetamol gibi basit ağrı kesiciler dışında ağrı kesici kullanılmamalıdır. İkinci günden sonra eğer belirgin bir şişlik yoksa sıcak uygulamalar ve doktorunuz tarafından önerilen egzersizler uygulanmaya başlanır.

PROLOTERAPİ UYGULAMAYA NASIL KARAR VERİLİR?


Fizik muayene ve radyolojik inceleme ile tedavi edilecek bölgedeki problemler ve palanlanan enjeksiyon noktaları tesbit edilir.

PROLOTERAPİ OMURGA HASTALIKLARINDA NE SIKLIKLA UYGULANIR?


* Planlanan uygulama noktalarına hazırlanan solüsyonlar enjekte edilir. Uygulama alanının genişliğine göre enjeksiyon 10-30 dk sürmektedir.
* Hastadan alınan yanıta göre 3-6 seans uygulanır. Seans aralıkları 3-4 haftadır.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30107954/?i=21&fromhttp://dergi.totbid.org.tr/20173/totbid.dergisi.=prolotherapy
http://dergi.totbid.org.tr/20173/totbid.dergisi.2017.38.pdf
20173/totbid.dergisi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Skolyoz ve Proloterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ülkü SARPKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ülkü SARPKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ülkü SARPKAYA Fotoğraf
Dr.Ülkü SARPKAYA
İstanbul
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ülkü SARPKAYA'nın Makaleleri
► Skolyoz İhmale Gelmez! Fzt.Aykut ÖZYALÇIN
► Skolyoz (Omurga Eğriliği) Prof.Dr.Özgür ÖZDEMİR
► Skolyoz Tipleri ve Tedavisi Prof.Dr.Semih KESKİL
► Lomber Spondilolistezis ve Skolyoz (Bel Kayması) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Proloterapi Nedir? Uygulama Alanları Nelerdir. ÇOK OKUNUYOR Dr.Kasım ALTINTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Skolyoz ve Proloterapi' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:37
Top