2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismuslu Bir Vaka ve Tedavi Örneği
MAKALE #20874 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER | Yayın Ekim 2019 | 3,406 Okuyucu
Değerli okurlar, bu yazıda 1 + 1 + 5 seansta tamamen iyileşme gösteren vajinismuslu bir çiftin terapi yolculuğunu, kendilerinden izin alarak, gizlilik haklarına saygı göstererek sizlerle paylaşmak istedim. Bu sayede cinsel terapide vajinismus tedavisi hakkında bilgi sahibi olacak, benzer bir sorun yaşıyorsanız bunun cinsel terapi yoluyla nasıl aşılabileceğini görmüş olacaksınız.

Tedavi sürecinden bahsetmeden önce çift hakkında bilgi vermek gerekiyor. Çiftimiz 2./3. evre vajinismus şikayetiyle merkezimize başvurmuştur. Kadın 23 yaşında, erkek 31 yaşındadır. 2 yıldır evli olmalarına rağmen, gerdek gecesinden bu yana penis girişi (koit) deneyimi yaşamamışlardır. Çift cinsel terapiye gelmeden önce jinekolog muayenesinden geçmiş, ikisinde de herhangi bir fizyolojik bozukluğa rastlanmamıştır. Bu tıbbi muayenelerde çifte, alkol alma veya uyuşturma gibi ilkel süreksiz tedaviler önerilmiştir. Nihayetinde çift cinsel terapi yolunu denemeye karar vermiş, kendileriyle bir ön görüşme yapılmış ve tedaviye başlanmıştır.

Tedavinin ilk aşamasında çiftler 1 seans ayrı ayrı görülmüş, bu seanslarda kendilerinden cinsel geçmişleri hakkında bilgi alınmıştır. Kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum. Kadın (23) evlenene kadar herhangi bir flört deneyimi yaşamamış, muhafazakar bir ailede büyümüş, hayatı boyunca hiç mastürbasyon yapmamıştır. Erkek lise yıllarından itibaren flört etmiş, üniversitede cinsel ilişki deneyimi yaşamış ancak eşiyle tanışmasından bu yana kısıtlı bir cinsel yaşamı (eşiyle birlikte) olmuştur (bu bilgiler çiftin birbirlerinden saklamak istedikleri bilgiler değildir bu nedenle verilmesinde sakınca görmüyorum.

Çiftlerin birlikte görüldüğü 3. seansta, bilişsel yeniden yapılandırma denilen yöntemle, cinsellik hakkındaki yanlış bilgileri düzeltmiş ve olumsuz inançlar değiştirilmiştir. Kadın ve erkek cinselliği hakkında temel düzeyde bir bilgi aktarımı yapılmış, çiftlere birlikte ve ayrı ayrı yapacakları ev ödevleri verilmiş, daha önce önerilmiş olan kitapla ilgili sokratik tartışma yapılmıştır.

Bir sonraki seansta çiftlerin birbiri arasındaki ilişkisel ve duygusal sorunlara odaklanılmıştır. Evliliklerinde, cinsellik görmezden gelindiğinde başka ne gibi sorun ve memnuniyetsizlikler olduğu üzerine tartışmalar yapılmış, çiftleri daha iyi bir evliliğe seks yapmanın dışında neyin götürebileceği konuşulmuştur. Bilişsel yeniden yapılandırma ve cinsel eğitime bu oturumda da devam edilmiş, kegel egzersizleri öğretilmiş ve ev diğer ev ödevleri verilmiştir.

Çiftlerin birlikte görüldüğü üçüncü seansta, evlilik sorunları üzerine konuşulmaya ve bilişsel yeniden yapılandırmaya devam edilmiş, davranışsal ev ödevlerine de başlanmıştır. Çiftlerin keyifle yapacakları aşk oyunları (erotik masaj gibi) evde yapmaları için söylenmiştir. Video (evde izlemek için), görsel anlatım ve çizim yoluyla kadının mastürbasyon ve boşalma hakkında cesaretlenmesi ve bilgi sahibi olması sağlanmıştır. Parmak egzersizlerinin aşamaları hakkında bilgi verilmiştir.

Çift 4. oturuma, kadının hayatında ilk kez mastürbasyon yaparak boşaldığı haberiyle gelmiştir. Bunun dışında eşinin kendisine yaptığı mastürbasyon yoluyla da boşalmış, kendi kendine iki parmağını vajina içine alabilmiştir.

Çiftler 5. seansa, kadının, partnerinin tek ve çift parmağını içine alabildiği haberiyle gelmiştir. Penisi içine alabilmek ile ilgili cesareti artmış, kaygıları azalmış durumdadır. Kegel egzersizlerinde büyük bir ilerleme kat etmiştir ve artık kendi vajina kaslarına hakim olabilmektedir. Vajinismusun bir kasılma sorunu değil, gevşeyememe sorunu olduğunu anlamış durumdadır. Çifte penis girişiyle ilgili egzersizlerin aşamaları detaylı olarak anlatılmış, iyi sevişme uzerine bilgiler verilmiş, evde yapmak için eğlenceli aşk oyunları önerilmiştir.

Çift son oturumdan önce terapist İsa Özgür Özer’i aramış, kadının ısrarları üzerine cinsel birleşmeyi denediklerini ve bunu defalarca yapabildiklerini söylemiştir. 1.5 ay önce tedaviye başlarken 2 yıldır cinsel birleşmeden kaçan kadın, toplam 6 oturumun sonunda kocasını cinsel ilişkiye zorlar vaziyete gelmiştir. Sonlandırma oturumunda yinelemeyi önleyecek geri bildirimlerde bulunulmuş, iyi sevişme sanatı üzerine konuşulmuş, gebelikten korunma yolları detaylı şekilde anlatılmış ve çocuk bekledikleri için tebrik edilmiştir. 3 ay sonra çiftle bir kontrol görüşmesi yapılacaktır. Kendilerine mutluluklar dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismuslu Bir Vaka ve Tedavi Örneği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsa Özgür ÖZER Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER'in Yazıları
► Emdr Nedir - Vaka Örneği Psk.Abdullah ALPASLAN
► Emdr Terapisi-Vaka Örneği Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Vajinismuslu Kadınlar Şanslıdır Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Bilinç, Bilinçaltı ve Ayak Fetişi Örneği Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Antisosyal Kişilik-"Taht Oyunları" Örneği Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismuslu Bir Vaka ve Tedavi Örneği' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Porno Bağımlılığı Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:33
Top